Satılan gayrimenkul geri alınamaz, elde edilen menfaatin paylaşılması talep edilebilir!
Tamer Heper bugünkü yazısında kişinin gayrimenkullerini çocuklarından birine satması durumunda ve yine evladının da o gayrimenkulü başkasına satması durumunda gayrimenkul geri alınmaz!
Babamız 1996 yılında vefat etmişti. Vefatından sonra gayrimenkullerini küçük kardeşime satış yaptığını öğrendik. Ö da bunlardan birini satmış. Ancak elinde halen başka yerler var. Bunlar üzerindeki hakkım nedir? Nasıl alırım?K.E.
Anlatılan durumda okuyucumun bu mallar üzerinde hak sahibi olup olmadığına karar verebilmek için babalarının yaptığı gayrimenkul devrinin gerçek bir satış olup olmadığına bakmak lazım. Bunu bilmem mümkün değil, ancak ihtimallere göre değerlendirelim. Birinci ihtimal; küçük kardeşin cebinde parası vardır, parasını saymış ve babasından bu yerleri satın almıştır. Bu halde okuyucumun yapabileceği bir şey yoktur. Ancak çoğunlukla böyle babadan oğula devirlerde gerçek satış pek inandırıcı olmaz. O halde ikinci ihtimal gündeme gelir. Baba oğullarından birine kıyak yapacaktır, malvarlığını bağışlayacaktır. Ancak diğer çocuklar huysuzluk yapmasın diye tapuda satış göstermiştir ama beş kuruş para almamıştır, işte bu ikinci ihtimal daha kuvvetli. Bu halde okuyucumun hakları var. Tapunun iptali talebi ile dava açabilir. Tapunun iptal olması için kardeşin babasına para. ödemediğini ispatlamalıdır. Bunun nasıl ispatlanacağı konusunda söylenecek şey her olayın kendi içinde değerlendirileceğidir. Ancak hiç parası olmayan birinin satın alma işini yapamayacağı düşünülerek kardeşin hiç parasının olmadığı ilk düşünülecek ispat konusudur. Peki satılanlar ne oldu? Satılanlar için tapu iptali olmaz, satın alan iyi niyetli alıcıdır ve bu korunur. Ancak ondan elde edilen menfaatin paylaşılması talep edilebilir o kadar.
Tamer Heper / Posta
Yorum Yaz