Sektörün devleri değerlendiriyor..!
İstanbul başta olmak üzere Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yapılan konut projelerine yabancı ilgisi her geçen gün artıyor. Mütekabiliyet yasası her gündeme geldiğinde satış ofislerinin telefonları çalıyor.
İstanbul başta olmak üzere Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yapılan konut projelerine yabancı ilgisi her geçen gün artıyor. Mütekabiliyet yasası her gündeme geldiğinde satış ofislerinin telefonları çalıyor. Gayrimenkul şirketleri ise gerek yurtdışında kurdukları ofisler gerekse kendi bünyelerindeki uluslarası satış departmanlarıyla talebi artırmak için çalışıyor. Pek çok proje yasanın çıkmasıyla birlikte yabancı komşularını bekliyor
Yabancılara konut satışına izin veren mütekabiliyet yasası meclis gündeminde bekliyor. Yasa her gündeme geldiğinde inşaat şirketlerinin satış ofislerindeki yabancı trafiği artıyor. Rezervasyonlar yapılıyor, konut satın almak isteyenler bazen maket üzerinden bazen de Türkiye'ye gelerek projeleri görüyor. Ancak bu talebin önemli bir kısmı ise yasanın çıkmaması nedeniyle henüz satışa dönüşemiyor. Üstelik sadece İstanbul değil kurumsal şirketler tarafından Bursa'dan Gaziantep'e kadar Anadolu'nun farklı yerlerinde gerçekleştirilen projeler de de yabancıların ilgisi hissediliyor. Özellikle mütekabiliyet engeline takılan Körfez, Ortadoğu ülkeleri, Rusya ve Azerbaycan vatandaşları mütekabiliyet yasasıyla ilgili gelişmeleri de sıkı sıkıya takip ediyor. Bireysel yatırımların yanı sıra, kimi uluslar arası yatırımcılarda toplu alımlar yapmak için emlak ofislerinin kapısını çalıyor. İstanbul'un belli yerlerindeki yoğunlaşan ilgi projenin özelliğine göre de değişebiliyor. Bazı şirketler yurtışında kurdukları ofislerle şimdiden talep toplarken bazıları ise yurtdışındaki gayrimenkul şirketlerinin portföylerine girerek satış yapıyor.Bazı şirketler ise satışları desteklemek için uluslararası satış departmanları kurarak profesyonel satış ekiplerini oluşturdu bile. Yabancılara satışlarda mütekabiliyetin bulunduğu Avrupa ve ABD vatandaşlarında problem yaşanmazken bu ülkelerin ekonomik krizde bulunması satışları etkiliyor. Küresel ekonominin gittiği yön çerçevesinde Körfez, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerdeki talep ise karşılıklılık ilkesinin olmamasından dolayı satışa dönüşmüyor. İnşaat şirketi yetkililerinin verdiği bilgiye göre yasanın çıkmasıyla birlikte Türkiye'ye yabancı akını olacak. Yasanın çıkması için tetikte bekleyen yabancılar ise pek çok projeye komşu gelecek.
Yabancı kiralama talebi de var
İnşaat şirketi yetkililerinin verdiği bilgiye göre sadece konut değil ofis ve ticari yatırımlarda da yabancı yatırımcıların talebi dikkat çekiyor. Kurumsal ya da bireysel yatırımcılar satın alma yerine kiralama yapmayı da tercih ediyor. Yetkililer bunun temel nedeni 'Önce kiralama yapalım, sonra satın alalım' anlayışından kaynaklandığını söylüyor. Bu süreci öngören Türk yatırımcılar ise finans merkezi olarak açıklanan Ataşehir gibi bölgelerdeki fırsatlardan yararlanmak istiyor.
Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu
Körfez'den 850 konut için teklif aldık
Ataşehir'de bir çok projeye imza atan Ali Ağaoğlu, Ataşehir'deki projeler yoğun bir yabancı ilgisi olduğunu ifade ederek, "Yabancıya konut satışındaki sınırlamaları kaldıracak mütekabiliyet yasası bugün çıkacak, yarın çıkacak dendi. Ancak gecikti. Yabancılar bu yasayı dört gözle bekliyor. Yasayla ilgili gelişmeleri bizden daha çok takip ediyorlar. Yasanın çıkmasıyla yabancı talebi de katlanarak artacak" diye konuştu. Son 3 ay içerisinde yabancılara 900 konut sattıklarını kaydeden Ali Ağaoğlu, 900 konuttan 150'sini Ataşehir'deki Andromeda Plus'tan sattıklarını ifade etti. Teleon görüşmesi yaptığımız sırada Körfezden misafirlerini ağırladığını söyleyen Ağaoğlu, henüz görüşme sonuçlanmadığı için ismini vermedi Körfezli bir kurumsal yatırımcının Ayazma'daki My World Europe projesinden toplam 850 konut almak için teklifte bulunduğunu söyledi. Ağaoğlu, bireysel satışların yanı sıra kurumsal satışlara da ilgi olduğunu söyledi.
Gap İnşaat Genel Müdürü Feyzullah Yetgin
İstanbul'a taşınmak isteyen firmalar var
İstanbul Finans Merkezi sınırları içine alınan ve Finans merkezinin 24 saat yaşayan bir merkez olmasına katkı sağlayacak Metropol İstanbul projesi ortaklarından Gap İnşaat'ın Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, Finans Merkezi projesinin gayrimenkulde yabancı ilgisinin artmasında önemli bir rol oynadığını kaydetti. Projeye start verilmesiyle birlikte büyük ölçekli firmaların merkezlerini İstanbul'a taşımak istediğini söyleyen Yetgin, "Metropol İstanbul projemiz ofis, AVM ve konut fonksiyonlarını bir arada bulunduruyor. AVM ve ofislere yabancı ilgisi yüksek. Konutlarda da yabancı ilgisi yüksek. Özellikle Körfez ve Ortadoğu'dan talep var. Kurumsal anlamda projemize yatırım yapmak isteyen isteyen yatırımcılar TOKİ ile görüşüyor. Projemizdeki tüm ofis bloğunu kiralamak ya da satın almak için yabancılardan talepler geldi. Görüşüyoruz" diye konuştu.
Varyap İnşaat CEO'su Erdinç Varlıbaş
Uluslararası satış ekibi kurdu
Mütekabiliyet Yasası'nın gündeme gelmesiyle birlikte yabancıların gayrimenkul piyasasına olan ilgisinin attığını söyleyen Varyap İnşaat CEO'su Erdinç Varlıbaş, "Sadece bireysel değil kurumsal yatırımcı artışı da gözlemliyoruz. Ortadoğu ve Avrupa'dan son iki ayda arsa alımı ve projelere ortaklık konusunda ciddi talep gösteriyor. Varyap Meridian projemizin yüzde 7'lik kısmını yabancılara satışını gerçekleştirdik. Henüz satışa çıkmayan Metropol İstanbul projemizde ise yedi farklı ülkeden müşterimiz var. Yasanın çıkmasıyla birlikte daha fazla talep bekliyoruz" diye konuştu. Varlıbaş, yabancılara satışla ilgili olarak kendi bünyelerinde bir uluslararası satış departmanı da kurduklarını söyleyerek "Rus, İsviçreli ve Yunan arkadaşlarımız görevlendirdik. Bunun yanı sıra bu arkadaşlarımız Londra , Rusya, Abu Dabi'de deki emlak ofisleriyle de bağlantı halindeler. Yabancılara satışı artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım
Ticari alanlara da ilgi büyük
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Ataşehir bölgesinde sadece satışlarda değil, kiralamalarda da yabancıların talebinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, Finans merkezi projesiyle yabancıların bu bölgeye ilgisinin artacağını öngören Türkler, bölgeye önceden yatırım yaptı. Şimdi bu yatırımcı kesim, yabancıları kiracıları olarak görmek istiyor" dedi. Özellikle yabancıların ticari gayrimenkulde kiralama talepleri olacağını vurgulayan Durbakayım, uluslararası şirketler, bayilikler veriyor, franchise'ler açıyor. Bölgede yabancıları daha çok göreceğiz" dedi. Durbakayım, Ataşhir'deki 700-800 konutluk Deluxia Suites ve Deluxia Palce projelerinde konutların neredeyse tamamını sattıklarını belirterek, "Projedeki ticari alanların satış için bekliyorduk. Ancak yatırımcı talebinin yüksekliği nedeniyle satışı erkene aldık. Önümüzdeki günlerde ticari alanları açık artırmayla satışa çıkaracağız" dedi.
Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik
Artık oturmak için gelecek
İstanbul, Bursa ve Gaziantep'te büyük projelere imza atan ve hepsinde de yabancı yatırımcıların talebiyle karşılaşan Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Yabancıya satış konusu gündeme geldiğinden beri görüştüğümüz pek çok yatırımcı bu kanunun gelişmesini bekliyor. Yabancıya mülk satışının geçmesiyle birlikte talep ciddi bir potansiyele dönüşecek. Şu anda bize gelen talepler var. Ancak çok ciddi değil. Projelerde yüzde 20-30'unu satacak kadar değil yüzde 2-3si oranında alıyoruz. Şu anda bize gelen talep ağırlıklı olarak yatırımcılar. Yabancıya oturum izninin çıkmasında sonra ise yazı Türkiye'de geçirecek, burada oturacak insanlar gelip ev alacaklar" diye konuştu. Çelik, yabancıya oturma izni konusu ne zaman gündeme gelse talebin arttığını söyleyerek "Ev satmak yetmiyor. Oturma ya da çalışma izni de vermek lazım" dedi.
Sabah-Emlak&Mortgage
Bülent Aytaç Yoldaş-Dilek Taş
Yorum Yaz