Tapuya gitmeden önce zaman kazandıran işlemler nelerdir?
Gayrimenkül alım-satım işlemleri yeterli bilgi sahibi olmadan uzun zaman alan işlemlerdir. Tapuda karşılaşılan zorluklar, eksik evraklar ve yanlış bilgilendirmeler nedeniyle yaşanan zaman kaybının önüne geçilmesi için aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi gerekir
KrediPazari.com'un yaptığı araştırmalar göre alım-satım işlemleri için tapuya gitmeden 1 gün öncesinde bazı belgelerin hazır halde bulundurulması hem alıcıya hem de satıcıya zaman kazandırır.
Randevu: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü online randevu sistemi (TAKBİS tapu dairelerinden randevu alınabilmektedir. Vatandaşa zaman kazandıracak randevu sistemin 2013 yılı sonunda telefonla da yapılabilecektir.
Belediye Rayiç Bedeli Belgesi: Belediye rayiç belgesi gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden temin edilir. Belgeyi almak için alıcı veya satıcının beraber gitme zorunluluğu yoktur. Tapu fotokopisi ile gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurulur. Belediyede yetkili kişi, ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı isim bilgilerine göre gayrimenkül bilgilerine ulaşır ve belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi, istek sahbine verilir. Bu belge alım-satımın yapılacağı gün tapuya verilir.
Nüfus Cüzdanı (TC Numaralı) ve Resim: Her iki taraf da yanlarında nüfüs cüzdanının aslı ve birer fotokopisini, ayrıca satıcı için 1, alıcı için 2 resim bulundurmak zorundadır. Resimler daha önce kullanılmamış olmalı (yırtık, üzerinde damga vb) ve fotokopi olmamalıdır.
Vergi Borcu Yoktur Yazısı: Gayrimenkülün bağlı olduğu belediyeden alınır. Geçmiş döneme ait borçlar varsa bu boçların öncelikle ödenmesi gerekir. Alım-satım öncesi bu borçlara mutlaka bakılmalıdır. Tapuya gitmeden 1 gün önce varsa borçlar ev sahibine iletilmeli, pazarlıkla anlaşılan son fiyat ne ise bu fiyat üzerinden karşılıklı anlaşma sağlanarak son fiyat belirlenmelidir.
Tapu Aslı veya Fotokopisi: Tapunun aslı, aslı bulunamıyosa fotokopisi önceden hazırlanmalıdır. Tapu olmadan da satıcının kişinin kimlik bilgileri ve gayrimenkulün adres bilgileri ile ile tapu bilgilerine ulaşlabilir.
Deprem Sigortası (DASK): DASK yapılmadan tapuda alım-satım işlemi yapılmaz. 1 gün öncesinde alıcı, satın alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını herhangi bir sigorta acentasından yaptırabililir. DASK yıllık yapılır. Bir sonraki yıl isteğe bağlı olarak yenilenebilir.
Vekaletname: Alım satım işlemleri için Tapu Sicil Müdürlüklerine alıcı ve satıcı birlikte gitmelidir. Alıcı ya da satıcının gelemediği durumlarda yetkili kılınan kişiye (emlakçı ya da başka bir temsilciye) önceden vekaletname verilmelidir.
Satıcıdan İstenen Belgeler: Tapu veya fotokopisi 1 Resim Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.) Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)
Alıcıdan İstenen Belgeler: 2 Resim Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi , tapu işlemlerini vekaleten yapılması durumunda, işlemleri yapacak kişiye verilen vekaletname ve alıcıdan istenen belgeler
Yorum Yaz