Terekeden payınıza düşene razı olun!
Tamer Heper eşler arasındaki ölüm sonrası mal paylaşımına Medeni Kanunu’n 652’nci maddesiyle yanıt veriyor
Tamer Heper eşler arasındaki ölüm sonrası mal paylaşımına Medeni Kanunu'n 652'nci maddesiyle yanıt veriyor.
Bir akrabamın kocası öldü. Çocukları yoktu, mirasın yarısı karısına diğer yarısı da ikinci derece akrabalarına kaldı. Hanım mahkemeden, eşiyle birlikte oturdukları dairenin kendisine özgülenmesi talebinde bulundu. Mahkeme terekenin paylaştırılmasına karar verdi ama kararda bu talebe hiç değinmedi. Karar temyiz olundu, Yargıtay'dan gelen karar, mahkemenin kararının onanması şeklinde. Ancak özgüleme talebine hiç değinilmemiş. Şimdi tashih-i karar talep olundu. Yine aynı şekilde gelirse Hukuk Genel Kurulu'na gitme imkanımız olacak mı? • M. Ş.
Okuyucumun, akrabası için sorduğu sorunun kaynağı Medeni Kanun'un 652'nci maddesi. Diyor ki: "Eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa, sağ kalan eş bunlar üzerinde kendine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir."
Demek ki davacının talebi yasal; Okuyucumun verdiği bilgilere göre de terekede daha başka gayrimenkuller de var. O halde talebe uygun bir karar verilmesi mümkün. Ancak, şekli bir noksanlık, usulü bir eksiklik var ise ve bu talep reddolunacak ise bunun da kararda yer alması gerekir. Kararda yer verilmemiş olması bir eksikliktir. Okuyucum kararda bunu görmek ister ve buna da hakkı var. Ancak ne olmuş, nasıl olmuş bilemiyorum, kararlarda hiç değinilmemiş. Şimdi gelinmiş karar düzeltme talebine. Yargıtay'dan karar düzeltme istemişler,' bu karar gelecek. Ancak talebin reddi şeklinde gelirse Hukuk Genel Kurulu'na gitme imkanı yok. Ancak karar bozuk gelir, mahalli mahkeme de kararında ısrar ederse o halde genel kurula gidilebilir. Karar düzeltme talebinin sonucunu beklesinler, karar bozma yönünde gelirse benim tahminim, mahalli mahkeme ısrar etmeyecek, bozmaya uygun bir karar verecektir. Unutmayın bu benim tahminim, şart olan bir husus değil.
Tamer Heper / Posta
Yorum Yaz