TMMOB Haliçport ihalesine dava açıyor!
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, ihale koruma ve imar mevzuatına, planlama ve şehircilik ilkelerine, kamu ve toplum yararına açıkça aykırı olduğu gerekçesiyle Haliçport ihalesine dava açıyor
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, ihale koruma ve imar mevzuatına, planlama ve şehircilik ilkelerine, kamu ve toplum yararına açıkça aykırı olduğu gerekçesiyle Haliçport ihalesine dava açıyor. Geçtiğimiz gün ihalesi yapılan Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesini, 1 milyar 346 milyon dolarla Sembol İnşaat - Ekopark - Fine Otel konsorsiyumu kazanmıştı.
Proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkânlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otopark yer alıyor.
Kurula gelmiş bir proje yok
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı konuyla ilgili Taraf'a yaptığı açıklamada nasıl bir yol izleyeceklerini şöyle anlattı; “Şu anda ihale iptaliyle ilgili dava açmayı istiyoruz. Ama ihale ile ilgili davlarda bizi etkisiz kılıyorlar. Onun yollarına da bakacağız ancak şu anda herhangi bir kuruldan geçmiş bir proje ve plan yok. Tamamen usulsüz bir ihale. Biz daha ilk şartname çıkınca gittik, şartnameyi görmek istedik ve bizden 50 bin lira para istendi şartname için. Bir takım otel lafları falan dolaşıyor. Kurul kararı olmadan herhangi bir işlem yapılamaz. Kurula gelmiş bir proje yok, var olan bir projenin geri çekildiğini biliyoruz. Bu plan proje çıktığı zaman buna dava açılacak.”
İzin çıkacağının garantisi var mı?
Yapıcı sözlerini şöyle sürdürü: “Bu çok ciddi bir suçtur. Ama maalesef bu vakai adiyeden oldu ve biz buna alıştık. Yani ihaleye çıkılıp sonra planı hazırlanmaz. Siz bir ev yaptırırken herhangi bir proje olmadan daireler nasıl olacak diye görmeden onu ihaleye çıkarabilir misiniz? İhaleyi alan ne yapacağını bilmeden nasıl alıyor? Kuruldan izin çıkacağını nasıl garanti ediyorlar?” Haliçport ihalesi ile ilgili açıklama yapan TMMOB İstanbul Şubesi, yerel ve merkezi yönetimlerin asli sorumluluğunun tarihi tersanelerin dünya mirası olarak korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu söyledi. Açıklamada, yaklaşık 6 asırdır gemi yapım işlevini sürdüren tek endüstriyel arkeolojik SİT'in ortadan kaldırılması için yeni bir adım atılmış oluyor” denildi.
Evren Kızılağaç/Taraf
Yorum Yaz