maritbet girişmaritbet
Vatandaş  borcunu ödemek için sıraya girdi

Vatandaş borcunu ödemek için sıraya girdi

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Koç, geçen hafta Kozyatağı Vergi Dairesi'ni ziyaret ettiğini, bir haftada bin kişinin başvuruda bulunduğunu söyledi

Kaynak:  Timur SIRT / Sabah

 Borç yapılandırması için vatandaşlar sıraya girdi İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanı (ÎVDB) Mehmet Koç, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasanın ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Koç, kamuoyunda 'vergi ve borç barışı' olarak bilinen yeni W düzenlemelerle 120 lira ve alI tındaki vergi borçlarının silindiğini belirtti. Bu miktarın üzerindeki borçlara ise resmi faiz yerine enflasyon farkı uygulanarak toplam gecikme cezasının düşürüldüğünü vurguladı. Dün Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin davetiyle gazetecilerle biraraya gelen Koç, uygulamaya dönük bilgiler aktardı. Koç, hafta sonu Kozyatağı Vergi Dairesi'nde ziyarette bulunduğunu, yapılandırmanın ilk haftasında bin mükellefin başvurduğunu belirtti.

Koç, "Sadece bir vergi dairesine yapılan bu başvurular başlangıç için bence iyi" dedi. Borç yapılandırmasının 31 Aralık 2010'dan önceki borçları kapsadığım söyleyen Koç, borçların peşin ya da 6,9,12 ve 18 taksitte (her bir taksit 2 ayda bir ödeniyor) ödenebileceğini anlattı. Borcun anaparasma 2005 öncesi için toptan eşya fiyat endeksi (TEFE), Doğan % 50 ile uzlaşabilecek DOĞAN Holding in vergi borcu benzeri 'itilaftı borçlar'da uzlaşma için başvurabilecek Koç, uzlaşmayı mahkeme aşamasına göre şöyle açıkladı: "Diyelim ki mükellef borç nedeniyle mahkeme açma niyeti var ama açmamış... Ya da yerel mahkemede dava başlamış ancak dalta karar çıkmamış...

Bu durumda yasa mükellefe 'anaparanın yüzde 50'sini ve enflasyon (ÜFE-TEFE) farkını öde uzlaşalım' önerisi getiriyor. Eğer mahkeme mükellef lehine karar vermişse bu durumda da 'Anaparanın yüzde 20'si ve enflasyonu öde uzlaşalım' deniyor. Karar mükellef aleyhine çıkarsa da bu durumda borcun yüzde 80'i artı enflasyon farkını ödemesini istiyoruz.

Dava Danıştay 'da ise bu durumda dava yeniden yerel mahkemeye döneceği için, bir karar çıkmadığı için yüzde 50 artı enflasyon farkı teklifi geçerli olacak." Bu durumda Doğan Grubu'nun açtığı davalar Danıştay'dan tekrar yerel malikaneye döneceği için, anaparanın yüzde 50'si artı TÜFE ve ÜFE oranı eklenerek uzlaşılabilecek.


soması için de üretici fiyat endeksinin (ÜFE) uygulanacağım kaydeden Koç, böylece geçmişte uygulanan yüksek gecikme cezalan ve borç tutan kadar kesilen vergi ziyaı cezasından dile getirdi.
Uygulamaya göre yılda 2 taksitini ödenmeyen, yeniden yapılandırmadaki indirimim kaybedecek.

  • Etiketler:

Yorum Yaz