maritbet girişmaritbet
Yeni denetim politikası beğenilmedi

Yeni denetim politikası beğenilmedi

Kanunda yapılan değişiklikle denetimsiz yapılar ve güvencesiz mühendisler oluşacağını belirten İMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, “Yasa eliyle yapılan fiyat kırımının faturası, hizmetin niteliğine, çalışan mimar ve mühendise yansıyacak” dedi.

YAPI Denetimi Hakkında Kanun'da yapılan son değişiklikle denetimsiz yapılar ve güvencesiz mühendisler oluşacağını belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, “648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapı denetimi asgari hizmet bedelinin yüzde 1,5'e düşürülmesi, pratikte bazı yapı denetim firmalarının uyguladığı yüzde 50'lere varan fiyat kırımının kanunlaştırılması anlamını taşıyor” dedi.

Yapı sahibi ile yapı denetim kuruluşu arasında pazarlık yapılması gibi mimar ve mühendisleri doğrudan etkileyen bir konunun böylelikle yasallaştığını belirten Ersan, şunları söyledi:

“Yasa eliyle yapılan fiyat kırımının faturası, hizmetin niteliğine, çalışan mimar ve mühendise yansıyacak. Mühendis ve mimarlar düşük ücretlerle ve güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda kalacaklarından, nitelikli hizmet üretmelerinin olanakları da ortadan kalkacak.

10 yıldır uygulanan yüzde 3'lük bedel, Türkiye'de yapı denetimiyle ilgili hangi koşullar değiştirildi ki yüzde 1 buçuğa düşürüldü? Hükümetin refah seviyesinin arttırılması vaadi ile mimar ve mühendislerin emeğinin ucuzlatılması arasındaki çelişki nasıl açıklanacak?

Mimar ve mühendislerin emeği ucuzlatılarak yapıların sağlıklı, nitelikli ve etkin bir şekilde denetlenmesi mümkün mü?

Sermayeye ve müteahhitlere yaranabilmek ve oy kaygısıyla yapılan bu değişikliklerle sorumluluklardan uzaklaşılıyor, mimar ve mühendisler insanca yaşam koşullarından uzaklaştırılırken, insan hayatı da pazarlık konusu yapılıyor. Bu konuda yapılacak her türlü hatadan dönüş imkansızdır.

Yapılan yanlıştan bir an önce geri dönülmeli. Odamızın ilan ettiği mühendis asgari ücretlerini dikkate alarak bölgesel yapı denetim hizmet bedelinin uygulanması nispeten çözüm olacak.”

  • Etiketler:

Yorum Yaz