1+1’lerin yeni adresi Basın Ekspres oldu
Son yıllarda hızla değerlenen bölgelerden biri olan Basın Ekspres Yolu’nda yeni projeler geliştirilmeye devam ediyor
Karma kullanımlı projelerin yükseldiği bölgede, yatırımcı tarafından en çok ilgiyi 1+1 daireler görüyor
İstanbul'un son 7-8 yılda 20 kat değerlenerek adı ‘Prestij Caddesi'ne çıkan Basın Ekspres Yolu, birbirinden prestijli konut ofis ve otel projelerine ev sahipliği yapıyor. İstanbul'un iki can damarını birbirine bağlayan Basın Ekspres Yolu, aynı zamanda Atatürk Havalimanı'na, organize sanayi bölgesine, fuar ve kongre merkezi CNR EXPO'ya yakınlığıyla da yatırımcının dikkatini çekiyor.
2008'de yaşanan ‘mortgage krizi'ni fırsat bilen Basın Ekspres'te arsa fiyatları 600 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Mortgage kriziyle gayrimenkulde bir durgunluk yaşandığını kaydeden Remax Carisma Gayrimenkul Broker'ı Selahattin Şatır, mevcut krizin üzerine sel felaketinin de gelmesi ile sektörün durma noktasına girdiğini söyledi.
Ardından değişen imar planlarıyla birlikte bölgede bir dönüşüm başladığına dikkati çeken Şatır, “Sanayi ve basın kuruluşlarının yerini nitelikli ve karma kullanımlı projeler aldı. 2008 yılında temelleri atılan projeler şimdilerde teslim edilmeye başlanıyor. Dolayısıyla bölge çok ciddi bir dönüşüm ve hareketlilik yaşıyor” dedi.
Metrekare fiyatı 5 bin TL
Bölgede ağırlıklı olarak 1+1 ve 2+1 dairelerin olduğunu kaydeden Selahattin Şatır, “Basın Ekspres Yolu'nda daire fiyatlarının metrekare bazında 4 bin ila 5 bin lira bandında işlem gördüğünü söyledi.
Selahattin Şatır, “Basın Ekspres Yolu'nda küçük metrekareli ürünlerin fiyatı, büyük metrekareli ürünlere göre daha yüksek. Dolayısıyla metrekare küçüldükçe satış birim fiyatları büyüyor” dedi.
Bölgede gerçek rezidans hizmeti veren markalı konut projelerinin tercih edildiğini anlatan Selahattin Şatır, “Nihai kullanıcı ağırlıklı olarak 1+1 seçiyor. Girişteki salonunu ofis, diğer odasını ev olarak kullanıyor. Avrupa'daki yaşam şeklini ortaya koyuyor. Örneğin 1+1, 200 bin liralık bir dairenin kira getirisi minimum 1.500 lira oluyor” şeklinde konuştu.
Fabrikalar dönüşüyor
Basın Ekspres Yolu'nda sadece konutların değil aynı zamanda sanayi, depo ve fabrikalarının da dönüşüm yaşadığını dile getiren Selahattin Şatır, şunları söyledi:
“Şimdilerde bölgede müteahhitlerle patronlar arasında çetin bir pazarlık yaşanıyor. Bölgede fabrikalar yerlerini müteahhitlere hasılat paylaşımı veya yüzde 50 kat karşılığı oranıyla değiştiriyor. Öte yandan konutlarda da tüm hızıyla bir dönüşüm yaşanıyor.”
Şatır, “Güneşli, Bağcılar, Halkalı ve İkitelli önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümün en ciddi örneklerinden biri olmaya hazırlanıyor” dedi.
Konutlar 150 ayda amorti ediliyor
Merkezi İş Alanı (MİA) bölgesi ilan edilen, Basın Ekspres yolu ile Mahmutbey Köprüsü arasında kalan bölüm İstanbul'un en değerli bölgeleri arasında yer alıyor. Bölgede amortisman sürelerinin 150 ila 200 ay arasında değiştiğini kaydeden Şatır, “Basın Ekspres Yolu her geçen gün hem müteahhit firmalara hem de daire sahiplerine kazandırmaya devam ediyor. Bugün baktığımızda arsa fiyatlarının metrekaresi 4 bin 500 lira seviyelerinden müteahhitlere satılıyor. Lobisi ve güvenliği olan ofis projeleri ise metrekaresi 6 ila 7 bin lira aralığında el değiştiriyor. Ağırlıklı olarak 1+1 dairelerin tercih edildiği Basın Ekspres Yolu'nda metrekaresi 4 bin liraya konut sahibi olmak mümkün” dedi. Bölgenin yatırımcısına da kazandırdığını kaydeden Şatır, 1+1 dairelerin 1.200 ila 2 bin lira, 2+1 dairelerin 1.700 ila 2 bin 500 lira aralığında el değiştirdiğini dile getirdi.
‘Araplar bölgeyi severse ev alıyor'
Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline gelen Basın Ekspres Yolu'nda geliştirilen projelerin Arap yatırımcılar tarafından ilgi odağı olduğunun altını çizen Şatır, şöyle konuştu:
“Aynı zamanda emsal yüksekliği avantajıyla 3 emsale kadar oteller yükseliyor. Bölgede 5'i faal görev yapan otel var. Bunların sayısı 22'ye çıkacak. Bu nedenle otellerde konaklayan 3 gün konaklayan bölgeyi sevdikten sonra rezidans alıyor. Önce otelde konaklıyor. Ardında da rezidans sahibi olmak istiyor. Baktığımızda Araplar otelde uzun konaklamaktansa, kendi dairesinde kalmayı tercih ediyor.”
Yavuz Karaman
Yorum Yaz