Atakent'e metro geldi, gelişim aksında olan bölgeler arasındaki yerini aldı!
İstanbul’un en uzak bölgelerinin bile konut projeleriyle geliştiği bu günlerde, ulaşım avantajıyla dikkat çeken birçok ilçe ön plana çıkıyor. Metronun gelmesiyle ön plana çıkan Atakent de gelişim aksında olan bölgeler arasındaki yerini alıyor
Hareketli günlerin yaşandığı gayrimenkul sektöründe yatırım alanları da genişliyor. Her geçen gün farklı bölgelerin yıldızının parladığı sektörde, İstanbul'un en ücra köşeleri bile zamanla değerleniyor.
Yeni ve nitelikli projeler ile birlikte ulaşım avantajlarıyla da dikkat çeken Ümraniye'nin de gelişim gösteren bölgelerden biri olduğunu dile getiren TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç, özellikle Atakent'in ilçe içindeki konumunun oldukça avantajlı olduğunu söyledi.
İlçenin merkezine olan yakınlığı ve ana ulaşım arteri olan Alemdağ Caddesi'ne cepheli durumda olmasının Atakent'i önemli mahallelerden biri haline getirdiğini ifade eden Boztunç, “Ümraniye ilçesi, son dönemde yapılan ofis projeleriyle dikkat çekti. Böylece İstanbul ofis bölgeleri arasında yerini almaya başladı” dedi.
Ana yollara yakın
Boztunç, bölgede, nitelikli konut projelerinin de hayata geçtiğini vurgulayarak, “Bölgenin değerini etkileyen en önemli faktörlerden biri olan ulaşımda da çeşitli gelişmeler yaşanıyor” diye konuştu.
Ümraniye'nin, ana arterlere oldukça yakın konumlandığını söyleyen Boztunç, Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerine eşit mesafede bulunan ilçenin ulaşım konusundaki tek dezavantajının trafik problemi olduğunu söyledi.
Fiyatlar 3 bin liraya çıkıyor
Atakent'te yer alan yeni binalardaki konutların metrekare fiyatlarının 1.750 ile 3 bin lira aralığında değiştiğini belirten Boztunç, eski binalarda ise bu aralığın metrekarede 1.500 ile 2 bin lira seviyelerinde olduğunu dile getirdi.
Mahalledeki villa bölgesindeki yapıların ise genellikle 10 yaşından büyük olduğunu aktaran Boztunç, “Bu yapıların birim metrekare satış aralıkları 1.500 ile 2 bin lira aralığında değişiyor. Birim fiyatların da işaret ettiği gibi Atakent bölgesi, orta ve orta-alt gelire sahip kesim tarafından tercih ediliyor” dedi.
Genelde eski yapılar mevcut
Mahalle genelindeki konut profiline de değinen Boztunç, Atakent mahallesindeki konut stoğunun büyük kısmının ‘eski' olarak nitelendirilebilecek yapılardan oluştuğunu da aktararak, “Mahalle sınırları içinde son 5 yılda yapılmış yapılar oldukça az sayıda. Mahalle genelinde villa tarzı konutlar, 4-6 katlı münferit binalar ile nispeten yüksek irtifalı site tarzı konut kullanımlı yapılar yer alıyor. Villa tarzı yapılar bitişik ve ikiz nizamda iken, münferit binalarda ayrık, bitişik ve ikiz olmak üzere inşaat nizamları görülüyor” diye konuştu.
Park alanı imarlı arsa çoğunlukta
Atakent'te mevcutta üzeri boş durumda olan arsaların genel olarak park alanı, ilköğretim tesis alanı, belediye hizmet alanı gibi imar lejandlarına sahip olduğunu söyleyen Boztunç, “Konut alanı lejandına sahip arsalar yoğunlukta olmakla birlikte, park alanı ve eğitim fonksiyonlarını içeren imar lejandlarının fazlalığı da dikkat çekiyor” diye konuştu.
Boztunç, mahallenin, Alemdağ Caddesi'ne cepheli olan aksındaki parsellerin ise ticaret + konut alanı lejandı ile ticaret alanı lejandında kaldıklarını belirtti.
‘Metroyla ulaşım kolaylaşacak'
AVM, ofis, residence projelerinin özellikle haftasonu her noktadan insan çekmesi sonucu bölgede trafik problemi yaşandığını aktaran Boztunç, şunları dile getirdi:
“Bu problemin çözümü olarak ise çalışmaları Haziran 2012'de başlamış olan Üsküdar – Çekmeköy Metro Hattı görülüyor. 20 km. uzunluğundaki bu hattın 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Söz konusu metro hattının İnkılap Mahallesi durağı, Atakent mahallesine oldukça yakın bir noktada yer alıyor.”
Boztunç, “Üsküdar – Çekmeköy metro hattının yanı sıra, Anadolu yakasının diğer bir metro hattı olan Kadıköy – Kartal metro hattına entegrasyonu sağlayacak olan Bostancı – Dudullu metro hattının da Atakent'e yakın noktada bir durağının konumlandırılması planlanıyor” diye konuştu.
‘Bölgedeki yapı stoğu yenilenir'
Ümraniye'nin Tepeüstü, Çakmak, Çamlık, Şerifali gibi birçok bölgesindeki eski yapıların yenilendiğini ve bu gelişmelerin bölgeye kısa sürede büyük değerler kattığını belirten Boztunç, şunları söyledi:
“Atakent'te henüz bu tarz bir gelişme gözlenmedi. Bölgede mevcutta inşaat firmalarıyla anlaşıp, mülkünün yenilenmesini sağlayan malik hemen hemen hiç bulunmamasına rağmen, yapılmakta olan ve planlanan ulaşım projeleri ile değerin ve talebin artmasının kaçınılmaz olduğu Atakent bölgesi, Ümraniye ilçesinin konum, ulaşım ve barındırdığı nüfus kalitesi açısından avantajlı mahallelerinden.”
Yüzde 50 fiyat farkı
Boztunç, “Tüm bu avantajları göz önünde bulundurulduğunda, yakın zaman içinde bölgedeki konut stoğunun yenilenmesi için çeşitli girişim ve çalışmalar olabileceği düşünülüyor.
Atakent'in bugünkü durumunda, mahalledeki eski konutlarla yeni konutların metrekare satış fiyatları arasında ortalama yüzde 50 oranında fark bulunması, bölgede yeni konutlarla eski konutlar arasındaki talep farkını gösteriyor” dedi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz