maritbet girişmaritbet
Cadde perakendeciliği yeniden yükselişe geçti

Cadde perakendeciliği yeniden yükselişe geçti

Son 10 yılda caddelerden AVM’lere yönelen perakendeciler artık bazı cadde mağazalarının cirolarının AVM’lerin üzerinde olması nedeni ile caddelere geri dönmeye başlıyor

Nitekim aynı cadde üzerinde bazı markaların birden fazla mağaza açtıkları görülüyor. Özellikle son yıllarda bazı alışveriş merkezi projelerinin kısmen veya tamamen açık alışveriş merkezi yani cadde AVM'si şeklinde tasarlandığı ve mevcut ve proje aşamasındaki birçok karma kullanımlı proje konsepti içerisinde cadde perakendesine uygun açık alanlar oluşturulduğu biliniyor. Caddelerin tek başına çekim merkezi olan, açık bir alışveriş mekânı olarak tanımlanabileceğini ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık'tan Ercan Keskiner, Natali Dergazaroğlu ve Erdem Akyol, tüketicilerin AVM'lerin mağaza karmasında olmayan ürünleri bulabilmek, pazarlık yapabilmek, vakit kaybetmeden hızlıca alışveriş yapabilmek, alışkanlık ve benzeri nedenler ile cadde alışverişlerini tercih ettiklerini belirtti.

Alışverişin kalbi
Yerli ve yabancı birçok mağaza ve markanın, alışverişin kalbinin attığı caddelerde yer seçmesinin en önemli sebeplerini sıralayan uzmanlar, “Caddelerin alışveriş merkezi mantığı ile tek çatı altında yönetilmemesi, ortak alan giderlerinin olmaması, mağaza karması açısından herhangi bir engelin bulunmaması ve mağazaların bodrum katları ve asma katları gibi alanlarının bulunması en önemli etkenler arasında” dedi.
AVM'lerde belli kritere sahip sınırlı sayıda markaya yer verilirken caddelerde bu sınırlamanın olmadığını ifade eden uzmanlar, şöyle konuştu: “Ancak kiralama işlemlerinin AVM'lerde olduğu gibi profesyonel yönetim firmaları tarafından yapılmaması sebebiyle rayiç değerleri emlak komisyoncuları ve mal sahibi tarafından belirleniyor ve spekülatif artış - azalışlar görülebiliyor. Ayrıca caddelerdeki mağazaların yaya ve araç trafiğini etkileyen her türlü olumsuz koşullardan etkilendikleri görülüyor.”
Yavuz Karaman

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi martta yüzde 96,4 arttı
  • 22.05.2024 11:44

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi martta yüzde 96,4 arttı

AVM'lerde kiralanabilir metrekare başına düşen ciro martta Türkiye genelinde 10 ...

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...