Emre Çamlıbel 'Yeşil evle 6 milyar dolar cebimize kalabilir'
Emre Çamlıbel, mevcut binalarda sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalardan bile enerji tasarrufunda yüzde 25'lik bir iyileşmeye yol açacağını ifade etti
Emre Çamlıbel, mevcut binalarda sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalardan bile enerji tasarrufunda yüzde 25'lik bir iyileşme olabileceğini belirterek, “Bu iyileşmeyle yılda 6 milyar dolar tasarruf sağlanabilir” dedi. Her geçen gün yeni projelerin hayat geçirildiği gayrimenkul sektöründe, en önemli sorunlardan biri de enerji tasarrufu olarak ön plana çıkıyor. Binalardaki enerji verimliliği ile ilgili değerlendirmede bulunan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, binalarda enerji verimliliği uygulamaları ile elde edilecek enerji tasarrufunun yeni yapılacak enerji tesisi yatırımından 6,6 kat daha etkili olduğunu belirtti. Çamlıbel, “Mevcut binalarda sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalardan bile enerji tasarrufunda yüzde 25'lik bir iyileşme sağlanabilir” dedi. Çamlıbel, yaptıkları çalışmaların yeni enerji üretim tesisi inşa etmek yerine, mevcut binaların enerji verimliliklerinin iyileştirilmesinin daha uygun olduğunu gösterdiğini, tüm bu verilerden yola çıkarak mevcut binalarda sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalardan bile enerji tasarrufunda yüzde 25'lik bir iyileşme sağlanabileceğini söyledi.Bu iyileşme rakamıyla da, Türkiye'nin enerji konusunda yılda yaklaşık 5-6 milyar dolar tasarruf edebileceğine işaret eden Çamlıbel, tüm bu tespitlerin enerji tasarrufu yapmanın kritik bir memleket meselesi olduğu gerçeğini ortaya koyduğunu dile getirdi.
Binaların tüm yaşam döngüsü boyunca çevreye verdikleri etkilerin oldukça fazla olduğunu söyleyen Çamlıbel, “Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve kamuoyundaki bilinçlenmeyle birlikte, yeni yapılan projelerin birçoğu enerji verimliliği ve sürdürülebilir yaklaşım doğrultusunda yapılsa da mevcut binaların bu sisteme entegrasyonunun sağlanması enerji verimliliği açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Çamlıbel, sürdürülebilir bir gelecek için enerji tasarrufunun son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, buradaki kritik başarı faktörünün, yeşil dönüşüm için toplumsal farkındalık olduğunu ifade etti.
Enerjinin % 40'ı evlerde harcanıyor
Türkiye'de enerjinin yaklaşık yüzde 40'ının konutlarda harcandığını anlatan Çamlıbel, binalarda tüketilen enerjinin yüzde 70-90 kısmının ısıtma ve soğutma amaçlı, geriye kalan kısmının ise aydınlatma ve elektrikli cihazlarda kullanıldığının tahmin edildiğini vurguladı.
Çamlıbel, Türkiye'de tüketilen toplam elektriğin yüzde 25'inin konutlarda kullanıldığını ifade ederek, konutlarda tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 20'si aydınlatma amaçlı olduğunu, dolayısıyla Türkiye'de toplam harcanan elektriğin yüzde 5'inin konutlarda sadece aydınlatma amaçlı kullanıldığını söyledi.
Araştırmalar yapılıyor
Türkiye'de konutlarda enerji tüketiminde yapılacak iyileştirmelerle elde edilecek tasarrufun büyük önem taşıdığını anlatan Çamlıbel, şöyle konuştu:
“Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde, enerji verimliliği ve tasarrufu, enerji sistemleri, sürdürülebilirlik, karbon ticareti, finansmanı ve uygulamaları konularında yaptığım doktora çalışmasında çok önemli ve ilginç veriler elde ettik. Bu tez, mevcut binaların iyileştirilmesi uygulamalarının optimizasyon yöntemiyle seçilerek bir finansal model geliştirilmesini ele alıyor. Bu model, binaların mimari, inşaat, elektrik, mekanik boyutlarıyla bir arada ele alınarak, yapılabilecek enerji verimliliği iyileştirme uygulamalarının, yatırım başına en yüksek geri dönüş ve tasarruf açısından öncelikle en verimli olanlarının seçilmesi esasına dayanıyor.”
YAVUZ KARAMAN
Yorum Yaz