Esenyurt’taki projeleri Araplara Boğaz’da diye pazarladılar!
Türkiye’den gayrimenkul alan bazı yabancılar maketten satışların kurbanı olurken, Serdar İnan, “Maalesef bazı Türk inşaat firmalarının yurtdışında Esenyurt’taki projeleri Araplara Boğaz’da diye pazarladıklarına şahit olduk” dedi
Kuveyt hükümetinin, Türkiye'nin önümüzdeki hafta düzenleyeceği fuarı, vatandaşlarının mağdur edildiği gerekçesiyle iptal etmesinin ardından ilginç gerçekler ortaya çıkmaya başladı.
İnanlar İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, geçtiğimiz mayıs ayında Kuveyt'te düzenlenen bir fuara katıldıklarını belirterek, “Burada maalesef bazı Türk inşaat firmalarının Esenyurt'taki projeleri Araplara Boğaz'da diye pazarladıklarına şahit olduk” dedi.
Serdar İnan, bu şekilde Kuveytli yatırımcıların yanıltıldığını ve mağdur edildiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Kuveyt'teki fuarda 25 Türk firması vardı. 15 firma ise çok bilinir değildi. Bu fuarda merkezde, denize yakın diye Beylikdüzü'ndeki, Esenyurt'taki konutlar pazarlandı. Bunların olmaması gerek. Bir de çantacıların ortadan kalkması şart” diye konuştu.
Serdar İnan, sorunun sadece Kuveytli yatırımcılarla ilgili olmadığını, Türkiye'den gayrimenkul alan tüm yabancı yatırımcıları ilgilendirdiğini belirterek, yabancı yatırımcıların mağdur edilmesini engellemek ve bunlara yön göstermek için tanıtım ofisinin kurulabileceğini söyledi.
‘Diğerleri de kaçar'
Serdar İnan, Kuveytli yatırımcıların Körfez'de gayrimenkulün ilk ticaretini yapan ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, “Kuveytliler gayrimenkul ticareti yapmasını çok iyi bilir, Arapların tüccarı bunlar.
Kuveytlilerin Suudiler ve Dubaililerle de ciddi ortaklıkları var. Bunları kaybedersek diğer yatırımcılar da kaçar” uyarısını yaptı.
Esenyurt hem yerliyi hem yabancıyı vurdu
Kuveytli yatırımcıların mağdur olması ve fuarın iptal edilmesi yerli konutzedeleri de gündeme getirdi. Özellikle Esenyurt'ta yaşananlar, bu sıkıntıların oluşmasına neden oldu. 2009 yılından itibaren bölgedeki firmaların kaçak inşaat yapmaları ve bunları çok düşük fiyatlardan piyasaya sunması krizin boyutunu artırdı.
Hem yerli hem de yabancılar bu konutları satın alırken, yaşanan süreçte bölgedeki imar planlarının iptal edilmesi ve kaçak olan onlarca şantiyeye kilit vurulması süreci tıkadı.
İnşaatlar yarım kalıp, firmalar iflas edince binlerce Türk vatandaşı mağdur olurken, yabancılar da bu mağduriyetten nasibini aldı. Sorun Kuveyt'ten patlak verirken, mütekabiliyet yasasıyla umutlanan inşaat firmalarını endişe sardı.
Tapu sigortası sistemi gelmeli
Mütekabiliyet yasasının değiştiğini ancak sadece yasa değiştirmenin yetmeyeceğini vurgulayan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yabancının mülkiyet hakkının güvence altına alınması gerektiğini söyledi. Bunun için tapu sigortası sisteminin devreye alınması gerektiğini dile getiren Kiraz, “Tapu sigortası ve escrow ile bu sıkıntı hiç oluşmadan önlenebilir ve daha fazla yabancı Türkiye'den gayrimenkul satın alabilirdi” dedi.
‘Çürük elmalar ayıklanacak'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçmişteki uygulamalardan kaynaklı olarak yurtdışında bazı olumsuzluklar yaşanmış olabileceğini belirterek, “Bundan prestijli Türk firmaları da etkileniyor. Çürük elmayla sağlam elmayı ayıracağız” dedi. Bayraktar, bu kapsamda 4-5 ay önce tüketicilerin korunmasına yönelik bazı çalışmalar başlattıklarını anlatarak, özellikle maketten konut satışına yönelik düzenleme yaptıklarını söyledi. Bakan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak diğer ilgili bakanlıklarla çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Çürük elmalar ayıklansın diye bu çalışmaları yapıyoruz. Bu tip sorumsuz davranışlar prestijli firmalara da gölge düşürüyor. Bu prestijin zedelenmesine izin vermeyeceğiz.”
‘Türkiye'nin imajı bozuluyor'
Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, en büyük sıkıntının işini bilmeyen firmaların merdiven altı üretim yapmasından kaynaklandığını söyledi. Ali Ağaoğlu, bu tür gelişmelerin imaj kaybına neden olduğunu belirterek, “Daha önce de bu uyarıyı yapmıştık. Birkaç çürük elma tüm pazarı etkiliyor. Bu tür olumsuzluklar Körfez'deki diğer pazarları da etkileyebilir” dedi.
Ağaoğlu, bu firmaların yarattığı mağduriyetten kurumsal firmaların da etkilendiğini vurgulayarak, “Biz milyonlarca dolar harcıyoruz ve yurtdışında ofisler açıyoruz. Orada İstanbul ve Türkiye'yi tanıtıyoruz. Ama herkes aynı hassasiyeti göstermiyor” diye konuştu. Sadece yabancılarda değil, iç pazarda da vatandaşların mağdur edildiğini dile getiren Ağaoğlu, “Biz Ağaoğlu olarak yabancılara kurumsal ve bireysel bazda satışlarımızı sürdürüyoruz. My World Europe projemizden Kuveytlilere 150 konut sattık ve erkenden teslim ettik. Herkes bunu yapmalı” dedi.
Yabancılara rehber hazırladı
GYODER Başkanı Aziz Torun, yabancıya satışta istenmeyen münferit olayların yaşanmış olabileceğini ve bunları önlemek gerektiğini söyledi. Torun, bu kapsamda yabancılar için İngilizce rehber hazırladıklarını söyledi. Rehberi 7 Ekim'de Dubai'de düzenlenecek fuarda dağıtacaklarını dile getiren Torun, “Soru ve cevaplarıyla gayrimenkul alımını ve karşılaşılacak sorunların çözümlerini hazırladık. Yabancılar için önemli bir kaynak olacak” dedi. Aziz Torun, özellikle maketten konut satışının suiistimal edilmemesi için de bazı önlemler alındığını anlatarak, şunları söyledi:
“İnşaat bitirme sigortası devreye girecek. Bitmeyen inşaat olursa sigorta devreye girecek. Sigorta yaptırmak zorunlu olmayacak ama sigortası olan projeler tercih edilecek. Sigorta firmaları gerekli koşulları olanlara sigorta yapacak. Bu da maketten satışı disipline edecek.”
Yavuz Karaman
Yorum Yaz