maritbet girişmaritbet
Estetik kentsel dönüşüm için tasarımcılar devreye girdi!

Estetik kentsel dönüşüm için tasarımcılar devreye girdi!

Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte tasarım da ön plana çıktı. Bu kapsamda atölyeler oluşturulurken çalışmalar Kağıthane, Kartal ve Kadıköy belediyelerinden başladı

İstanbul'un önde gelen ilçelerinden olan Kadıköy, Kağıthane ve Kartal'da kentsel dönüşümle birlikte tasarım da ön plana çıktı. Kadıköy Belediyesi'nin başlattığı tasarım atölyesinin ardından Kentsel Strateji ve Destek Platformu, üç ilçede farklı atölyeler kurdu. Yeni atölyelerle birlikte dönüşümün en önemli ayağı olan şehrin tasarlanması kısmında mahalleli, yatırımcı ve tasarımcı işbirliği yapacak.

Yerel Girişime Destek Platformu'nun kentsel dönüşümde rol almak için farklı programlar oluşturduğunu belirten Şehir Planlamacısı Faruk Göksu, yeni süreçte her kesimin işbirliği içinde olması gerektiğini söyledi. Platformun farklı çalışmalarına da değinen Göksu, şunları vurguladı:

“Destek Platformu yeni bir çağrı ile ‘Mahalle Tasarımcıları Aranıyor' Programı ile tasarımcıları mahallere davet ederek, mahalleli ile buluşturarak, tasarımın gücü ile yaşam alanlarının tasarımı sürecini başlatıyor. Tasarımcılar, mahalleliler ile tasarım atölyelerinde ya da proje geliştirme sürecinde bir araya gelecekler. Tasarım atölyesi Kadıköy 24 saat tasarımcılar için açık bir atölye olacak. Kağıthane, Tasarımhane ise tasarımcıların mahalleli ya da yatırımcı ile belirlenen gün ve zaman dilimi içinde açık olacağı ortam. Kartal, Mahalle Çalıştayları ise iş programı daha önce belirlenmiş tasarımcı ve mahalleli buluşma ortamları olacaktır.”

Örnek çalışmalar yapılacak

Bu dönüşümle birlikte tasarımcılara da çok iş düştüğünü anlatan Faruk Göksu, Yerel Girişime Destek Platformu'nun ‘3ada1ada, mahalle, kenttekent' programları ile gönüllü tasarımcılarla birlikte bu yeni süreçte etkin rol alma çabası içinde çalışmalar yaptığını anlattı.

Göksu, buradaki amacın, tasarımcıları mahallelilerle buluşturmak olduğunu vurgulayarak, “Yeni yaşam alanlarının tasarımı sürecinde mahalleli, yatırımcı ve tasarımcı işbirliği içinde örnek çalışmalar yapmak ve tasarım rehberleri hazırlamak da platformun amaçları arasında yer alıyor” diye konuştu.

Belediyeler tasarım atölyeleri açıyor...

İlki Kadıköy'de oldu 

İlk olarak Kadıköy Belediyesinin önderliğinde Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) kuruldu. Bu kapsamda Yel Değirmeni mahallesinde eski Özen Sineması tasarım atölyesine dönüştürüldü. TAK'ın amacı Kadıköylüleri tasarımcılarla buluşturarak sorunların tasarım yoluyla katılımcı ortamlarda çözülmesini sağlamak.

Tasarımhane kuruldu

Kağıthane'de de Kağıthane Belediyesi öncülüğünde ‘Tasarımhane' oluşturuldu. Amaç, Kağıthane'nin yapı parseli ya da yapı adası düzeninde dönüşümü için ‘Mahalle Tasarım Rehberleri' hazırlamak, yatırımcıları ve tasarımcıları ‘uyumlu bina, yaşayan sokak ve bizim mahalle' kriterleri çerçevesinde yönlendirmek.

Kartal'da çalıştay 

Kartal'da ise Kartal Belediyesi, mahalle toplantıları ile mahallenin sorunlarını ve beklentileri alarak, ‘Yerinde Dönüşüm' için ‘Strateji ve Tasarım Çalıştayları' yapılıyor. Çalıştaylar sonucunda ‘Mahalle Tasarım Rehberleri' hazırlanıyor.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak
  • 03.07.2024 09:51

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak

Samsun'un Canik ilçesinde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 2 bin 864 bağımsız ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 03.06.2024 11:41

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Ayde ...

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı
  • 30.05.2024 15:26

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı

İNDER'in hazırladığı Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehb ...

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...