Haliçenazır, kentsel dönüşümde örnek olmayı amaçlıyor
Yabancı yatırımcı olarak 2007 yılında Türkiye’de yatırım yapmaya karar veren ve Haliç bölgesine odaklanan Amplio, bölgede gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projesi Haliçenazır’ın ön tanıtımını yaptı
Bölgede Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn Oteli'ni hayata geçiren Amplio, şimdi de yaklaşık 30 dönümlük alanda kentsel dönüşüm için son düzlüğe geldi. Amplio Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, otelin arkasındaki 30 dönümlük alanın dönüşmesi için birkaç yıldır çalıştıklarını belirterek, bölgenin riskli alan ilan edilmesiyle dönüşümünün önündeki engellerin kalktığını söyledi. Babaoğlu, bölgede 2 etapta yapılacak dönüşümün ilk etabındaki hak sahipleriyle yüzde 100 oranında anlaştıklarını belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onaylarının ardından projeye başlayacağız. İlk etapta 250-300 konut yapmayı planlıyoruz” dedi.
Mahalle yapacak
Bu projenin kentsel dönüşümde örnek olmasını istediklerini belirten Babaoğlu, mahalle denildiğinde akla gelen her şeyin bu projede yer alacağını belirterek, “AVM yerine kasabın, manavın, terzinin, kafelerin yer alacağı, esnafın ve beyaz yakalıları komşu olacağı bir mahalle olacak. Bu özel projede 45 metrekare 1+1'den başlayan farklı kullanım tiplerinde loft dairelere kadar alternatifler sunacağız” dedi.
Kiraları ödüyor...
Kentsel dönüşüm projesinin gerçekleştirileceği alanda oturan kişilere Ağustos 2010'dan bu yana, kira yardımı yapıldığını belirten Alaeddin Babaoğlu, bu kişilerin borçlandırılmadan yeni projede mülk sahibi olacaklarını söyledi. Projeyi ortaya çıkarırken hakkaniyetli davrandıklarını ifade eden Babaoğlu, hak sahiplerinin arasındaki komşuluk ilişkilerini dahi göz önünde bulundurduklarını ve yeni projedeki evlerini buna göre belirlediklerini aktardı.
Babaoğlu, bazı vatandaşların tapusunun bile olmadığını anlatarak, “Bazılarına aynı metrekarede bazı hak sahiplerine daha kücük olsa blie dairelerini vereceğiz” diye konuştu.
Enerjiyi toprak altından alacak
Alaeddin Babaoğlu, Alman Mimarlık firması Patzschke Architects'in projelendirdiği Haliçenazır'da çok katlı binalar yerine özlem duyulan mahalle kültürünü yansıtmak istediklerini söyleyerek, kendi enerjisini üreten bir proje olmasını planladıklarını aktardı. Babaoğlu, şunları söyledi: “Yapıların ısınması için alternatif bir yol uygulanacak. Toprak altında sabit olan sıcaklık, ısı pompaları ile yapılara dağıtılacak. Bu sayede kış aylarında ısınma için çok daha az harcama yapılacak. Aynı sistem sayesinde sıcak-soğuk su imkânı da bulunacak. Ayrıca çeşmeden akan suyun içilebilmesi adına da çalışmalar yapıyoruz.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz