Haluk Sur ‘Dönüşümde yabancı yatırımcı desteği şart’
Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman&Wakefield, Kentsel Dönüşüm Raporu’nu açıkladı
Raporda, sağlıklı bir kentsel dönüşüm için geleneksel yöntemlerden ziyade yabancı yatırımcı, gayrimenkul ve emeklilik fonları ve kurumsal yatırımcılar gibi alternatif finans kaynaklarına ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Rapora göre, yılda 44 milyar TL finansmana ihtiyaç duyan kentsel dönüşümün sağlıklı yürütülebilmesi için alternatif finans kaynaklarına ihtiyaç olduğu belirtildi.
20 yatırımcıyla görüştü
Kentsel dönüşümün sağlıklı şekilde tamamlanabilmesi için yabancı yatırımcılar ile işbirliğinin hayati önem taşıdığını ifade eden Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Üyesi Tuğra Gönden, özellikle risk iştahı yüksek yatırımcılar için Türkiye'deki kentsel dönüşümün önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.
Geçtiğimiz ay Ortadoğu'da Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere, 3 farklı ülke ve Manama, Doha, Abu Dhabi, Dubai ve Sharjah şehirlerinde yaklaşık 20 farklı yatırımcı ile görüştüklerini belirten Gönden, yatırımcılara, kira getirili hazır ofis binaları ve alışveriş merkezleri, hazır şehir otelleri ve devam eden otel projeleri, büyük çaplı karma kullanım projeleri, ticari gayrimenkul geliştirmek üzere stratejik ortaklıklar ve ayrıca öğrenci yurdu projeleri gibi alternatif yatırım fırsatlarının yanı sıra kentsel dönüşüm projelerini de sunduklarını söyledi.
‘Öğrenci yurdu ilgi çekiyor'
Farklı ülkelerden kentsel dönüşüm projelerine talep geldiğini ifade eden Tuğra Gönden, “Uzakdoğu'da özellikle Singapur, Malezya ve Endonezya'dan yatırımcıların ilgisini çekiyoruz.İstanbul'da çok fazla öğrenci olduğu için yurt projelerine de sıcak bakıyorlar” dedi.
‘334 bin ünite yeniden yapılacak
Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak gelecek 20 yıl içinde 6,7 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılacağını, bu çapta bir dönüşüm için yılda 334 bin ünitenin yeniden yapılması gerektiğini belirtti. Dönüşümün sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için kamu ve özel sektör işbirliğine ihtiyaç olduğunun altını çizen Sur, “Tüm sürecin tamamlanabilmesi için yaklaşık 884 milyar TL yani 465 milyar dolara ihtiyaç var. Bu da demek oluyor ki yıllık 44 milyar TL yani 23 milyar dolar gerekiyor” dedi.
Haluk Sur, yasal çerçevenin olumlu bir adım olduğunu ancak büyük ölçekli kentsel dönüşüm hareketine hız kazandırılması için teşvik mekanizmalarının harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti. Sur, sürecin sadece yerel değil, uluslararası yatırımcı ve geliştiriciler için de fırsatlar sunduğunun altını çizdi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz