İhalesi yapılınca fiyatlar katlandı
Galataport olarak bilinen projeyle birlikte hareketlenmeye başlayan Karaköy emlak piyasası, projenin ihalesinin ardından iki kat fiyat artışı yaşandı
Daha önce Galataport adıyla ihaleye çıkarılan ancak isim haklarının satın alınmasından dolayı Salıpazarı Liman Sahası olarak adı değiştirilen proje, ilk olarak 2005 yılında gündeme gelmesinden günümüze kadar özellikle Karaköy olmak üzere projenin yakın çevresinde gayrimenkul piyasasının hareketlenmesine neden oldu. Geçen süreçte söz konusu projeye dair beklentilerin sürekli gündemde olmasından dolayı prim yapan bölgede, uzun süredir durgun olan gayrimenkul piyasası da son bir senedir oldukça hareketli.
Salıpazarı Liman Sahası ihalesinin gerçekleştirilmesinin ve bu ihaleyle projenin kesin olarak faaliyete geçecek olmasının bölgedeki hareketliliğin en önemli sebebi olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç, İstanbul'un tek kurvaziyer limanı aracılığıyla gelecek turistleri hedef alan yatırımcıların otel yatırımlarına hız verdiğini belirtti. Salıpazarı Liman Sahası projesinin gündeme gelmesinden önce Karaköy ve çevresinde m² fiyatlarının 2.000 dolar seviyelerinde iken projenin gündeme gelmesiyle beraber 4.000 dolar mertebelerine kadar yükseldiğini ifade eden Boztunç, “Meclisi Mebusan Caddesi üzerinde ise fiyatlar 2.500-3.000 dolar/m2 civarında değişiyor. Fiyatların bölgenin gelişimi ile daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.
Ulaşım sorunu çözülüyor
Bölgenin en önemli sorunlarından ulaşım ve otopark sıkıntısının da çözülmesi gerektiğini dile getiren Hüsniye Boztunç, “Kabataş meydan düzenleme projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Bu proje ile ulaşım anlamında bir transfer merkezi olacak olan kabataş meydanının altında yapılacak olan otopark en önemli sorunlardan birini bir nebze olsun çözecektir” dedi. Boztunç, otopark probleminin de çözülmesiyle bölgenin ofis tercihinde üst seviyelere çıkacağını, bununla beraber ofis kiralarında artış olacağını dile getirdi.
Sokaklar şenlenecek
Projeyle birlikte bölgenin yalnızca turizm yönünde gelişmeyeceğini söyleyen Hüsniye Boztunç, “Aynı zamanda diğer ticari potansiyellerin de hızla gelişeceği düşünülüyor. Daha şimdiden Karaköy sokakları alternatif bir gün geçirmek isteyenler için çeşitli restaurant ve cafe'ler sunmaya başlamışken projenin hayata geçmesiyle bölgedeki mevcut stok yetmeyecek. Dolayısıyla bu gelişmeyle beraber Kabataş, Taksim, Haliç ve yakın çevresi de olumlu yönde etkilenecek” şeklinde ifade etti.
Otel inşaatında artış yaşandı
Türkiye'nin Uluslararası Kruvaziyer Limanı olma noktasında önem arz eden projenin hizmete girmesiyle birlikte kruvaziyer turizminin önemli ölçüde artacağını öngördüklerini belirten Hüsniye Boztunç, şunları söyledi:
“Karaköy'deki otellerin az sayıda olması nedeniyle birçok yatırımcı bölgedeki tarihi binaları, eski iş hanlarını alarak nitelikli otel projeleri geliştirmeye başladı. Uluslararası marka otellerin yanı sıra eski yapıların da küçük yatırımcılar tarafında otel olarak renove edildiği ve bir kısmının şimdiden hizmete girdiğini gözlemliyoruz.
2012 yılında toplam 18 adet 75.139 m2 inşaat alanı için otel ruhsatı alınırken, 2013 yılının ilk dört ayında toplam 24 adet 174.024 m2 inşaat alanı için otel ruhsatı alındı.”
Kİralar yükseldİ
Bölgedeki gelişmeler dolayısıyla, kiralarda da eski yıllara oranla satış fiyatlarıyla doğru orantılı olarak artış gözlemlendiğini ifade eden Hüsniye Boztunç, şunları söyledi: “Bölgede ofis binaları için birim kira fiyatlarının 10 dolar/m2 mertebelerinden başladığı görünmekle beraber, söz konusu fiyatın oldukça eski yapılar için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Yapıların konumu ve niteliğine göre nitelikli sayılabilecek ofis yapılarının 15 dolar/m2 ile 25 dolar/m2 arasında değişen fiyatlarının olduğunu görüyoruz.”
Yavuz Karaman
Yorum Yaz