İnşaat sektörü 2013’te büyüdü, 2014 yılında olgunlaşacak
2013’e kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet ve 2B gibi yeni yasalarla giren inşaat sektörü çok hareketli bir yıl geçirirken, yılın ilk dokuz ayında yüzde 7.4 oranında büyüdü
2013'ün ilk dokuz ayında Türkiye ekonomisi yüzde 4.4, inşaat sektörü ise yüzde 7.4 büyüdü. Gayrimenkul sektörünün oyuncuları büyümenin 2014 yılında da hem ülke ekonomisinde hem de sektörde güçlü bir şekilde gerçekleşmesini bekliyor. 2013 yılında geçen yıla kıyasla daha iyi performans gösteren konut sektörünün, yeni düzenlemeler neticesinde 2014'te yeni bir dengeye oturması beklenirken, stabil bir büyüme gösterecek olan 2014 yılının tüketiciler açısından önemli fırsatları da beraberinde getireceğini düşünülüyor. Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut sektöründe 2013 yılı başında kredi kullanımı ve sektörel büyümede hızlı bir başlangıç yaşandığını, ancak yılın ikinci yarısında gidişatın değiştiğini ifade etti. 2013 yılı içinde sektörü ilgilendiren önemli yasaların yürürlüğe girdiğini ifade eden Yazıcı, yasaların değişmesinin orta ve uzun vadede bütün sektörleri olumlu anlamda etkileyeceğini belirtti. Yazıcı, değişen imar yönetmeliklerinin daha yaşanabilir yapıları geliştirilmesine olanak sağlayacağını, daha da önemlisi bölgesel farklılık, yorum ve belirsizliklerin ortadan kalkacağını dile getirdi.
‘Faizler düşmeyecek'
Konut sektörü açısından 2014 yılının düzenli bir piyasaya geçiş anlamına geleceğini ifade eden Yazıcı, bununla birlikte en azından yılın ilk yarısında faiz oranlarının düşmesini beklemediğini söyledi. Kredi büyüklüğünün ise artacağını ama 2013'ün aynı döneminin rakamlarının yakalanamayacağını ileri süren Yazıcı, 2014'ün stabil görünen bir olgunlaşma yılı olacağının altını çizdi.
‘Kampanyalar hareket kattı'
2013'te yıl sonu kampanyalarının önemli bir etki yarattığını ve satışlara biraz hareket kazandırdığını belirten Yazıcı, her projenin satılmadığını, ancak doğru yer büyüklüğü, konsept ve fiyatlandırma yapılmışsa kriz döneminde bile her projenin satıldığına dikkat çekti.
İnşaat sektörü başı çekti
Mimarlar Workshop Kurucusu Yüksek Mimar Mehpare Evrenol değerlendirmesine göre ise, 2013 yılında her zamanki gibi gayrimenkul yatırımları ve inşaat sektörü başı çekerek çok verimli bir trend izledi.
2013 yılında dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de Türkiye'nin Onur Ülkesi olmasının, sektör temsilcilerinin ürettiği projelerle yurt dışındaki pek çok etkinlikten ödülle dönmesinin, Mütekabiliyet Yasası sonrası ülkemize gelen yabancı yatırımcı sayısının hızla artmasının önemine değinen Evrenol, inşaat sektöründe Türkiye'nin her anlamda kendisini ispat ettiğini belirtti.
Değişiklikler sorun yaratabilir
2014 yılında yönetmelik değişikliklerinin netleşmesiyle sektörün hız kesmeyeceğini düşündüğünü ifade eden Evrenol, “2013 yılında yönetmeliklerde çok sık değişiklikler oldu. Bu değişikliklerden ötürü bitmek üzere olan projeler yanında şantiyesi devam eden projelerde de revizyonlar yapılmak zorunda kalındı. Yönetmeliklerdeki yoruma açık olan maddeler yüzünden ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu maddelerin kesin olarak tanımlamaları yapılmadıkça sektörün yaşadığı kaos ne yazık ki 2014'te de devam eder” dedi.
Yeni düzenlemelerle sektörün nabzı yavaşladı
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da, 2013 yılında gayrimenkul piyasalarının en çok konuştuğu konuların bir önceki yılla benzer seyir izlediğini söyledi. Kentsel Dönüşüm, 2B ve Mütekabiliyet yasalarının bu yıl içinde de gündemi oluşturan maddeler arasında yer aldığını belirten Maya,
“Bunlara ek olarak, yılbaşında yapılan ‘Konutlarda Yeni KDV Düzenlemesi' sektörde ciddi çalkantılara sebep olsa da gerek 2013 yılı öncesinde alınan ruhsatlı projelerin satışlarının bu yıl içinde devam etmesi, gerekse kentsel dönüşüme tanınan avantaj gibi hususlar KDV düzenlemesi ile ilgili yüksek nabzı süreçte bir nebze de olsa yavaşlattı” dedi.
Riskli alanlar hareket katacak
2013 yılında konut piyasasında yaşanan hareketliliğin bir önceki yıla nazaran bir parça ivme kaybettiği ama diğer pazarlar içinde yine de en iyi olarak değerlendirilebileceğini belirten Maya, şunları söyledi:
“Konut kredilerindeki seyir özellikle mayıs ayı sonlarına kadar nihai tüketici anlamında cezbedici seviyelerde hareket edince bu durum da konut satışlarına olumlu yansıdı. Haziran ayından itibaren konut kredisi faiz oranlarındaki artış konut satışlarında bir duraksamaya neden olsa da sektördeki büyük oyuncular bireysel yatırımcı için sunduğu alternatif finansman modelleri ile konut piyasasını bu süreçte canlı tutmaya çalıştılar.”
2014 yılı için beklentilerinin gayrimenkul sektörü açısından yine hareketli bir senenin geçecek olması yönünde olduğunu dile getiren Maya, “Özellikle, kentsel dönüşüm kapsamında ilan edilen riskli alan sayısının artışı ve bu bölgelerde inşaat firmalarının çalışmalarını hızlandırmasının muhtemel olacağı kanısındayız” dedi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz