İstanbul Finans Merkezi’ndeki binalar çelikten yapılsın!
Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, İstanbul’u dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline getirecek olan Ataşehir’deki finans merkezinin çelik olarak inşa edilebileceğini söyledi
Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, İstanbul'u dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline getirecek olan Ataşehir'deki finans merkezinin çelik olarak inşa edilebileceğini söyledi. Benzer ülkelerde finans merkezlerindeki binaların büyük çoğunluğunun çelikten inşa edildiğini dile getiren Şimşek, “Gelişmiş ülkelerde bu binalar çelikten yapılıyor. Hem deprem riski hem de hızlı yapılması nedeniyle çelik binalar tercih edilebilir” dedi.
Net alanı artırıyor
Melih Şimşek, kentsel dönüşümdeki amacın güvenli yapılar oluşturmaksa kamunun da bunu sağlamak için çelik yapıları özendirmesi gerektiğinin altını çizerek, “Biz tüm binalar çelikten yapılsın demiyoruz. En azından kamu binaları çelik olabilir. Finans merkezi de dahil olmak üzere hastane, okul ve diğer kamu binaları çelikten yapılmalı. Kamu bu konuda teşvik edici olmalı” dedi.
Melih Şimşek, dönüşümle birlikte milyonlarca binanın yıkılıp yeniden yapılmasının gündeme geldiğini belirterek, az katlı binaların yıkılıp yerine çok katlı binaların yapılacağını ve ancak bu sayede dönüşümün mümkün göründüğünü kaydetti.
Emsal artışı olmadan dönüşümün mümkün olmadığının altını çizen Şimşek, binaların çelikle yapılması durumunda yüzde 7 ile 10 arasında daha fazla net metrekarenin ortaya çıkacağını söyledi.
Çelik yapının daha hızlı yapılabilmesi nedeniyle maliyetleri düşürdüğünü ve müteahhitlerin arsa sahiplerine kira ödemelerini azaltacağını dile getiren Şimşek, “Her şeyden önemlisi ise çelik çevreci ve yenilenebilir bir malzeme. Enerjiyi ve suyu çok daha az tüketir. Bir çelik bina sökülüp yeniden değerlendirilebilir” dedi.
3 kıtaya ihraç ediyor
Şimşek, çeliğin Türkiye'de şimdiye kadar çok fazla kullanım alanı bulmaması nedeniyle deneyim eksikliği bulunduğunu belirterek, Türkiye'de örnek alacağımız bir şirket yoktu. Projelerimizi yaptıkça deneyimlerimiz arttı” diye belirtti.
Şimşek, kendilerine çelik binayla ilgili Türkiye'den çok talep gelmemesine rağmen, diğer ülkelerden yoğun talep aldıklarını söyledi. Latin Amerika, Afrika, Ortadoğu gibi bölgelerdeki ülkelere çelik binalar inşa ettiklerini dile getiren Şimşek, “Yabancı ülkelerde kamu ile çalışıyoruz. Bu sayede bu ülkelere çeliği de ihraç ediyoruz. İnşaatın temeli hariç her şeyi buradan götürüyoruz” dedi.
ABD'li firmayla çelik gökdelen planı
Türkiye'de çelikle ilgili bir proje hayata geçirmek isteyenlerin firmaların ilk önce kendileriyle iletişime geçtiğini ifade eden Şimşek, bu kapsamda yeni bir anlaşma yaptıklarını söyledi. Melik Şimşek, 2 milyon metrekarelik çelik bina inşaatı yaptıklarını ve bunun kendileri için büyük deneyim anlamına geldiğini anlatarak, “ABD'li Stearns firması Türkiye'de bir proje yapmak istiyor. Bu kapsamda bizimle görüştüler ve bir anlaşma imzaladık” dedi. Stearns ile Türkiye'de çelikten bir gökdelen yapmak istediklerini açıklayan Şimşek, şu bilgileri verdi:
“Türkiye'de yüksek katlı çelik bina hayal ediyoruz. Stearns da İstanbul'da çelik bina yapmak istiyor. Onların ABD en deneyimli firmalarından biri. Şimdilik iyi niyet anlaşması yaptık. Biz arazi geliştireceğiz. Çelik yapılabilecek gökdelen için arsa geliştireceğiz. Onlar ise teknik bilgi ve finansmanı sağlayacak. Bu şekilde bilgi eksikliğini gidererek projemizi geliştireceğiz.”
Van'da 6 ayda okul inşa etti
Melih Şimşek, Van depreminin ardından bölgede 225 konut ve 5 okul yaptıklarını belirterek, “Akşan Yapı olarak okul yapıp hibe ettik. Okulu 6 ayda tamamlayarak şubat ayında eğitime açtık. İlk defa bir okul şubat ayında açıldı. Biz çeliğin hızını ve her mevsim rahatlıkla yapılabildiğini de gösterdik” şeklinde konuştu.
Ankara ve İzmir'de proje
Melih Şimşek, Ankara ve İzmir'de 2 projelerinin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“İzmir'de 35. Sokak projemizde 300 konutluk ilk fazı bitirdik. 225 konutluk yeni faza başladık ve 2014'te bitireceğiz. Bu projemiz 3 ayrı ödül de aldı. Bu projeye başlarken, ‘İzmir risklidir' dediler ama doğru yaptığımız ortaya çıktı. Ankara'daki Ankanatura da ilk çok katlı çelik konut olması nedeniyle sektör için bir kilometre taşı.”
Yavuz Karaman
Yorum Yaz