maritbet girişmaritbet
İstanbul, vizyon projelerle atakta!

İstanbul, vizyon projelerle atakta!

Dünyanın en önemli metropolleri arasında yerini alan İstanbul, altyapı, ulaşım ve gayrimenkul projeleriyle gelişmeye devam ediyor. Büyük ölçekli konut ve ofis projelerinin yapıldığı İstanbul’da gelişim aksı da yön değiştiriyor

 

Yeni şehir merkezleri oluşturulurken, bir yandan da havalimanı, köprü gibi projelerle şehrin trafiğinin rahatlatılması amaçlanıyor. Bunların yanı sıra Vialand, Maltepe Dolgu projesi gibi çalışmalarla bir kültür başkenti olan şehrin kültürel gelişimi de destekleniyor. 
 
3. havalimanı
Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına yapılacağı açıklanan 3. Havalimanı için altyapı ve ulaşım çalışmaları devam ediyor. Tüm etaplar bittiğinde, yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kapalı alanı sahip olması beklenen havalimanının dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacağı söylentisi de meraklı bir bekleyiş oluşturuyor.
 
Kademeli olarak 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağı öngörülen 3. havalimanının ilk etabının 2017'de tamamlanması bekleniyor. 3 Mayıs'ta ihaleye çıkacak projeye yerli ve yabancı büyük grupların ilgi gösterdiği dile getiriliyor. 3. Köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedeflenen projenin Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılması ve 6 pistinin bulunması planlanıyor.
 
3. Köprü
Türkiye'nin ikinci büyük otoyol projesi olan Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul'a yapılacak 3. köprüyü de içinde barındırıyor. Sarıyer'in Garipçe Köyü ile Beykoz Poyrazköy arasında yapılması planlanan 3. köprü çalışmaları devam ediyor. Üçüncü köprünün 2015 yılı sonunda hizmete açılması hedefleniyor.
 
29 Mayıs 2012 tarihinde sonuçlanan ihalede İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. Köprü'nün yapımını da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin 3. Boğaz Köprüsü dahil olan Odayeri-Paşaköy Kesimi'nin ihalesini İçtaş-Astaldi ortaklığı kazanmıştı. İçtaş-Astaldi, ortaklık yapım ve işletme süresi dahil 10 yıl 2 ay 20 günlük teklif vermişti.
Boğaz'a yapılacak 3. köprü üzerinden Adapazarı'nı Tekirdağ'a bağlayacak 414 kilometre uzunluğundaki projenin maliyeti kamulaştırma bedeliyle birlikte 6 milyar doları buluyor.
 
Kanal İstanbul
‘Çılgın Proje' olarak lanse edilen Kanal İstanbul, Marmara ve Karadeniz'i kanalla birbirine bağlayacak. Güzergâhıyla ilgili farklı planlar ortaya atılan projenin daha önce Marmara girişi olarak Silivri'den başlayıp, Karadeniz'de ise Terkos Gölü civarında bitmesi planlanıyordu.
 
Fakat yeni yapılan açıklamalara göre, projenin Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy hattında açılması bekleniyor. Tahmini maliyetinin 10 milyar dolar olması beklenen proje ile büyük gemiler geçişlerini yapabilecek. Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlayacak kanalın uzunluğu yaklaşık 50 metre olacak. Yüzey genişliği 145 ile 150 metre arasında olması planlanan kanalın derinliği ise 25 metre olacak.
Kanalın taban genişliğinin 120 metre olması bekleniyor.
 
Tuzla Marina
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Tuzla Belediyesi'nin desteklediği ve Via Properties tarafından yapılacak olan Tuzla Marina projesi 250 milyon dolara mal olacak.
 
Yılda 25 milyon ziyaretçi getirmesi beklenen karma projenin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tuzla Büyükşehir Belediyesi'nden ihale usulü ile 120 milyon 750 bin liraya 30 yıllığına Via Properties'e kiralanarak kullanım hakkı verilen projede, 850 yat kapasitesine sahip marina, denizin üstünde adalardan oluşan bir alışveriş merkezi, 5 yıldızlı lüks bir otel, su oyunları eğlence parkı ile 2 bin araçlık otopark olacak. İstanbul'un vizyon projelerinden biri olan, şehrin en uzun sahil şeridine sahip Tuzla projesinin, Türk turizmine ve ekonomisine de doğrudan katkı sağlaması amaçlanıyor.
 
Galataport
Karaköy rıhtımından Mimar Sinan Üniversitesi'ne kadar olan 112 bin 147 metrekarelik alanı kapsayan Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait Salı Pazarı Liman Sahası, kamuoyunda bilinen adıyla Galataport dahilinde Kruvaziyer Liman projesi gerçekleştirilmesi planlanıyor.
 
Proje kapsamında kruvaziyer liman alanında emsal dikkate alınarak hesaplanacak alanın en az yüzde 15'i terminal ve teknik hizmet alanı olarak planlanırken, en az yüzde 25'i ise turizm tesis alanı olarak ayrılacak. Kalan alanlar ise ticari alanlar olarak değerlendirilebilecek.
 
Ticaret alanında da alışveriş merkezi, yeme-içme alanları, ticaret üniteleri gibi birimler yer alabilecekken, turizm alanlarında ise konaklama ve dinlenme tesisleri, otel, butik otel gibi tesisler yapılabilecek.
 
Proje dahilinde kamunun kullanabilmesi için açık meydan ve yeşil alan olarak değerlendirilebilecek rekreasyon alanı da planlanıyor.
 
Maltepe dolgu projesi
Sahil yolundan denize doğru 400 metre açıktaki projesiyle Maltepe'de yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu merkezde sosyal tesisler, oyun-eğlence ve kültür kompleksi kuracak.
 
Sahil yolunun Maltepe ilçesi sınırları dahilinde kalan bölümde gerçekleştirilecek ‘Maltepe Dolgu Alanı Düzenleme Uygulama Projesi' kapsamında, projenin ilk etabında anroşman inşaatları tamamlanacak, sonrasında dolgu alanlarının üzerinde sosyal tesis inşası başlayacak. 1 milyon metrekarelik alanda gerçekleştirilecek proje, sahil yolundan denize doğru olmak üzere 400 metre açıkta konumlanacak.
 
Uzunluğunun 2.5 kilometre olarak planlandığı projede çok amaçlı bir kültür ve spor kompleksi olacak.
 
 
Yeni şehir
İstanbul'da 3. havalimanını da kapsayarak Kemerburgaz'dan başlayıp Başakşehir'i ve Kayabaşı'nı içine alarak Küçükçekmece'ye kadar uzanacak Yenişehir projesi dünyanın önde gelen mimarlık ofislerinin yer aldığı bir konsorsiyum hazırlanıyor.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut GYO arasında 24 Aralık 2012'de imzalanan protokol ile Yenişehir'in sınırları çizilirken, protokole ek olarak imzalanan bir diğer protokol ile de Emlak Konut GYO, Yenişehir alanında çalışmaları hızlı bir şekilde başlatmak ile görevlendirildi.
 
Toplam 42 bin hektarlık alan içerisinde 3. havalimanı ve 4 ayrı özellikte şehir bulunacak. Bu şehirler, Kayabaşı, Bio İstanbul, Sağlık Kent ve Magnet City isimlerini alacak. Kayabaşı, projenin merkezi olacak. Yaklaşık bin 100 hektarlık alanı kapsayan bölgede 200 bin kişinin yaşaması öngörülüyor. 
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Galataport bankalarla yeniden yapılandırma sözleşmesi imzaladı
  • 17.12.2024 16:06

Galataport bankalarla yeniden yapılandırma sözleşmesi imzaladı

Galataport'un, kredi aldığı bankalarla yeniden yapılandırma sözleşmesi imzaladığ ...

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor
  • 09.12.2024 10:06

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor

TOKİ'nin Samsun'un Atakum ilçesinde 700 dönüm alanda yaptırdığı Toybelen Küçük S ...

Emlak Konut GYO Riyad'da İyi Niyet Anlaşması imzaladı
  • 03.12.2024 15:49

Emlak Konut GYO Riyad'da İyi Niyet Anlaşması imzaladı

Emlak Konut GYO, Suudi Arabistan Ulusal Konut Şirketi ile İyi Niyet Anlaşması im ...

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...