Mehmet Okay: Yabancıya satılan konutun parası Türkiye’de kalmalı!
Yabancı fonlardan çok bireysel yatırımcıya gayrimenkul satılması gerektiğini vurgulayan Mehmet Okay, “200 daire alan bir fon, belli bir süre sonra bu daireleri satıp giderse para burada kalmaz” dedi
Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, yabancıya gayrimenkul satışının önünün açılmasına rağmen, yabancılara bakış açımızın değişmediğini söyledi.
Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancılara daha farklı bakmak gerektiğinin altını çizerek, “Mütekabiliyetteki amaç neydi? Türkiye'ye para girişi sağlamaktı. Ama gelen bu para kalıcı olmalı” dedi. Bu noktada yabancı fonlardan çok bireysel yatırımcıların Türkiye'yi tercih etmesinin çok daha önemli olduğunun altını çizen Okay, “Uzun vadeli düşünmek gerekiyor. 200 daire alan bir fon, belli bir süre sonra bu daireleri satıp giderse para burada kalmaz” diye konuştu. Bireysel alımların çok daha önem taşıdığına dikkat çeken Okay, şunları söyledi:
Anthill'e yabancı ilgisi
“Bireysel yatırımcılar gayrimenkul alırsa bu para Türkiye'de kalır. Bu insanlar gelip uzun süre burada kalabilir. Ticari hayata katkıları olabilir, bu sayede ekonomi de gelişir. Zaten bizim projelerimizden mülk alan yabancılar ya o mülkleri kiralamayı ya da burada yaşamayı düşünüyor. Kurumsal yatırımcılar ise öyle değil. Bu tür yatırım yapanları ürkütmemek gerekiyor. Irkçılığı sevmiyoruz ama farkında olmadan bunu yapıyoruz.”
Mehmet Okay, bireysel yatırımcıların yanı sıra fonlardan toplu alım taleplerinin de geldiğini vurgulayarak, fonlara sıcak bakmadıklarını ve bireysel yatırımcıları tercih ettiklerini söyledi.
Ant Yapı projelerinin de yabancılar tarafından tercih edildiğine işaret eden Okay, Birleşik Arap, Emirlikleri, Kuveyt ve Rusya gibi çok sayıda ülkeden yabancılara konut sattıklarını söyledi.
Daha çok Bomonti'deki Anthill projesinden satış yaptıklarını vurgulayan Okay, ayrıca yabancı yatırımcı gruplardan da teklif aldıklarını ve bazı projelerde ortaklık kurabileceklerini söyledi.
Türkiye'de çok büyük ölçekli projeler yerine daha çok butik projelere yoğunlaştıklarını vurgulayan Okay, projelerinin büyük ilgi gördüğünü ve satışa çıktıkları anda yarısının alındığını söyledi. Mehmet Okay, şu anda satışı ve inşaatı devam eden projeleri olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi: “Riva'daki Antriva projemizde sadece 10 daire kaldı. Çekmeköy'deki Antorman projemizde 15 konutun satışı devam ediyor. Türkiye'nin en yüksek ikiz kulesi olan Anthill'de ise 75 dairede satış sürüyor. Bu projede sadece en büyük ve pahalı daireler elimizde ama onlar da yavaş yavaş gidiyor.”
Mehmet Okay, Ataşehir'deki Radisson Otel ile Alaçatı'daki Port Alaçatı projesini hayata geçirdiklerini anlatarak, Almanlarla yapacakları işbirliğiyle de yenilenebilir enerjiye adım atacaklarını açıkladı.
3 projeyle geliyor
Mehmet Okay, bir taraftan da yeni projelerin hazırlıklarını yaptıklarını ifade ederek, bu kapsamda 3 projede sona yaklaştıklarını kaydetti. Bu projelerden ilkinin Beylerbeyi'ndeki proje olduğunu vurgulayan Okay, şu açıklamaları yaptı: “160 dönümlük Beylerbeyi projemizde ön talep topluyoruz. Burada 140 konuttan oluşan kent villası yapacağız. Metrekare fiyatları 6 bin dolar seviyesinde bulunuyor. Basın Ekspres Yolu'nda yeni bir yer aldık. 200 konut ve ticari ünitelerden oluşan projede satışa çıkacağız. Libadiye'de Emaar arsasının yakınında da bir yerimiz var. Burada ise 300 ünitelik ofis yapacağız.”
Yurtdışında aktif rol alıyor
Mehmet Okay, Ant Yapı'nın yurtdışında da büyük ölçekli projelerinin olduğunu kaydederek, dünyanın en büyük müteahhitleri arasında ilk 100'de yer aldıklarını söyledi. Yurtdışında yaklaşık 15 şantiyede 1 milyar doların üzerinde proje geliştirdiklerini ifade eden Okay, Rusya'daki Soçi Olimpiyat Köyü ile 330 metreyle Avrupa'nın en yüksek binasının inşaatını sürdürdüklerini açıkladı.
Arsa fiyatları büyük sıkıntı
Mehmet Okay, gayrimenkul sektörünün en büyük sıkıntısının arsa fiyatlarından kaynaklandığını belirterek, “Türkiye'de gayrimenkulün gelişmesi için her şey var. İhtiyaç ve talep var, deprem riski var, göç var ama arsa fiyatları çok pahalı. Arsa maliyetleri yüzde 70'lere geldi. Buna bir çözüm bulmak gerek” dedi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz