Metsan, Kartal’da un fabrikasını yıkıp sıradışı mimara bırakacak!
Kartal’da un fabrikasının bulunduğu 80 dönümlük arsada proje yapmak için ünlü sıra dışı mimar Daniel Libeskind ile anlaşan Metsan, eylülde satışa çıkmayı hedeflediği projenin literatüre girmesi için çabalıyor
Dünyanın en ünlü mimarları arasında yer alan Daniel Libeskind ile anlaşan Metsan, mimarlık literatürüne girecek proje yapmak kolları sıvadı. Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesinin baş mimarı olan Daniel Libeskind, sıra dışı projeleriyle ünlenirken, bu sayede de ilk kez Türkiye'de proje gerçekleştirmiş olacak.
Metsan Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Cemalettin Satoğlu, çok iyi bir proje ortaya çıkarmak için Kartal'daki 80 dönümlük arsada karma proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bu projeyi Türk mimarları da tasarlayabilirdi ama getireceği ses daha düşük kalabilirdi. Libeskind aykırı projeleriyle tanınıyor. Kartal'da da çok farklı bir proje ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Türkiye'de yeni yapılan projeler arasında modern mimarlıkla ilgili çok fazla ikonik proje bulunmadığını vurgulayan Satoğlu, “Projeyi en ince ayrıntısına kadar ideal bir şekilde tasarlıyoruz. Konsept tasarımda olduğu gibi iç tasarımda da ünlü mimarlarla çalışacağız. Projemiz mimarlık dergilerine konu olacak ve literatüre girecek” dedi.
Fabrikayı taşıyacak
Cemalettin Satoğlu, projenin mimari çizimlerinin tamamlanmasıyla birlikte eylül ayında satışa çıkmayı planladıklarını anlatarak şu bilgileri verdi:
“Kartal çok iyi gelişiyor ve bölgede çok sayıda proje yapılıyor. Arsamız da yapımı süren Kartal-Kaynarca metrosunun çıkışında bulunuyor. Bunun için karma proje hayata geçiriyoruz. Ticari fonksiyonlar olacak ama klasik AVM olmayacak. Metrodan çıkanlar projenin içinden geçecek. Büyük meydanlar yapacağız. Bu alanlar buluşma noktaları olacak. Proje sosyal olarak da yaşayan bir merkez olacak. Daniel Libeskind böyle bir proje ortaya çıkarmak için çalışıyor.”
3 etaptan oluşacak
Projenin yapılacağı arsada kendilerine ait un fabrikasının bulunduğunu dile getiren Satoğlu, “Arsa çok eskiden beri bizim. Un fabrikası var ve bunu başka yere taşıyacağız, yer bakıyoruz” dedi.
Cemalettin Satoğlu, projenin 80 dönüm üzerinde 3 etaptan oluşacağını anlatarak, şunları aktardı:
“Birinci etapta konut ve ticari alanlar olacak. İkinci etapta otel ve ticari üniteler, son etapta ise konut olacak. Modüler sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede 1+1'ler birleştirilip 2+1 olabilir. Modüler sistem için iyi bir mimari sistem kurgulanması gerekiyor.”
İkiz kuleleri yeniden çiziyor
New York'ta 2001 yılında yıkılan ikiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi bölgesinin yeniden projelendirilmesi için yapılan yarışmada, master plan çizimini yapmak üzere baş mimar olarak Daniel Libeskind seçildi. Libeskind tasarladığı projelerle, Hiroshima Art Prize, Royal Institute of British Architects (RIBA) gibi uluslararası öneme sahip çok sayıda mimari ödül aldı.
Modern anıt olacak
İstanbul'un dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olarak sayısız tarihi yapıya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Cemalettin Satoğlu, şunları söyledi:
“Biz bundan sonra İstanbul'un tarihi olduğu kadar modern yapılarıyla da gündeme gelmesini istiyoruz. Dünyanın önde gelen metropolleri Londra, Paris ve Berlin'de eski ve yeni diye adlandırılan bölümler var. Son yıllarda Türkiye'nin gelişimine paralel olarak tarihi ve kültürel kimliğinin dışında bir finans merkezi olarak da ön plana çıkan İstanbul'a, dünyanın dikkatini çekecek modern yapılar katmalıyız. İşte Libeskind ile Kartal'da oluşturacağımız yeni projenin bu düşüncemize paralel modern bir anıt özelliğinde olacağını düşünüyoruz.”
Türkiye temsilcisi oldu
Cemalettin Satoğlu, Daniel Libeskind ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde Türkiye'de başka firmalar için de proje çizebileceklerini vurgulayarak, “Daniel Libeskind'in Türkiye'deki temsilcisi olduk. Başka firma ya da kurumlar için de projeler çizebiliriz. Yani Daniel Libeskind'e proje çizdirmek isteyenler bize başvuracak” dedi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz