Mütekabiliyet 10 milyar dolar gelir getirdi
Özen Kuzu, “Mütekabiliyet Yasası öncesi toplam satışların yüzde 2-4’ünü oluşturan yabancı alıcı oranı, yasa sonrası yüzde 10-15’lere kadar çıkarken, sektöre 5 ila 10 milyar dolar arasında girdi sağladı” dedi
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9'luk bir büyüme kaydeden inşaat sektörünün, 2'nci çeyrekte yüzde 7.6, 3'üncü çeyrekte ise yüzde 8.7'lik büyüme kaydettiğini söyleyen Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, son çeyrekteki hareketlenmeyle birlikte sektörün yılı büyümeyle kapatacağını ifade etti. 2013 yılı başında uygulanmaya başlayan konutta yeni KDV düzenlemesinin etkisiyle büyük ölçekli projelerin lansmanları 2014'e ertelense de konut satışlarında geçen yıla göre artış kaydedildiğini anlatan Kuzu, “Yeni KDV düzenlemesiyle 2013 Ocak'tan önce ruhsat almış 150 metrekareden küçük konutlarda yüzde 1 KDV uygulanırken, 2013 Ocak'tan sonra ruhsat alan projelerde ise kademeli olarak yüzde 8 ve 18 KDV uygulanmaya başladı. 2013 yılında satışına devam edilen konutların büyük bölümünde yüzde 1 KDV uygulandığı için, satışlarda hızlı bir artış oldu” dedi.
2013 yılının 2012'ye göre daha iyi bir seyir izlediğini ve satışların geçtiğimiz yıla oranla ortalama yüzde 20 arttığını gözlemlediklerini belirten Kuzu, “Mütekabiliyet yasasının ardından yabancıya gayrimenkul satışlarının artması da 2013 yılı satış rakamlarını büyüten diğer bir etken oldu. Mütekabiliyet yasası öncesi toplam satışların yüzde 2-4'ünü oluşturan yabancı alıcı oranı, yasa sonrası yüzde 10-15'lere kadar çıkarken, sektöre 5 ila 10 milyar dolar arasında girdi sağladı” diye konuştu.
1 milyon konut ihtiyacı
İnşaat sektöründe büyümenin devam edeceğini düşünen Kuzu, şunları söyledi:
“Daha önce de belirttiğim gibi yabancı alımlarındaki yasal düzenlemelerin getirdiği dinamizm, kentsel dönüşümün itici gücü, tüketici ihtiyaçları ve farklı nitelikte projeler gayrimenkul ve inşaat sektörünü büyütmeye devam edecek. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte Türkiye'nin konut ihtiyacı 550-600 bin civarında olacak. Buna yıkılıp yenilenecek 300-400 bin konut da eklendiğinde bu sayı 850 bin ila 1 milyon arasında olacaktır.”
‘Düzenlemeler yapılmalı'
‘Hükümet ve Çevre Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'de devrim niteliğinde yeni yasal düzenlemeler gerçekleştiriyor. Bunların başında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü, Mütekabiliyet Yasası, Yeni Tüketici Kanunu gibi sektöre ivme kazandıracak düzenlemeler geliyor' diyen Kuzu, “Bunlara ek olarak sektör, müktesep imar ve ruhsat hakkı konusunun da çözüme kavuşturulmasını bekliyor. Yalnızca yabancı yatırımcının değil, yerli yatırımcıların da satın aldıkları arsanın, okul, yeşil alan ya da başka bir işleve dönüşme korkusu yaşamaması gerekiyor. Tasarıda bu konuda da düzenleme yapılması yeni yatırımların önünü açacaktır” dedi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz