Mütekabiliyet Yasası ile Türkiye’den mülk alan yabancıların sayısı artıyor!
Yabancı ülkelerin vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul edinmelerine olanak sağlayan yasa etkisini göstermeye başladı
Yabancı ülkelerin vatandaşlarının Türkiye'den gayrimenkul edinmelerine olanak sağlayan yasa etkisini göstermeye başladı. Yasayla birlikte birçok ülkenin vatandaşı gayrimenkul edinebilirken, önümüzdeki dönemde atışların daha da artması bekleniyor.
Yabancılar geçen yılın 6 ayında Türkiye'den 3 bin 107 taşınmaz alırken, mütekabiliyet yasasının yürürlükte olduğu bu yılın aynı döneminde satış rakamları iki katını aşarak 7 bin 145'e yükseldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre, Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının ardından yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımında büyük artış yaşandı.
Bakanlığın sadece yabancı uyrukluları baz alarak hazırladığı rapora göre, geçen yılın altı ayında 55 ülke vatandaşı Türkiye'den taşınmaz alırken, yasanın yürürlükte olduğu 2013'ün aynı döneminde sayı 88'e yükseldi.
Geçen yıl ocak-haziran döneminde 3 bin 743 yabancıya 306 arsa, 2 bin 801 konut olmak üzere toplam 3 bin 107 taşınmaz satışı gerçekleştirildi. Bu yılın aynı döneminde 7 bin 761 yabancıya yapılan ise 916 arsa, 6 bin 229 konut olmak üzere 7 bin 145 gayrimenkul satışıyla, rakamlar iki katını aştı.
Rusya İlk sıraya yükseldi
İngilizler geçen yılın ilk altı ayında 697 mülkle ilk sırada yer almıştı. Bu ülkeyi 694 gayrimenkulle Rusya Federasyonu, 357 taşınmazla Almanya, 240 mülkle Norveç, 146 taşınmazla İsveç takip etmişti.
Bu yılın aynı döneminde ise bin 567 Rusya Federasyonu vatandaşı, Türkiye'den 41'i arsa, bin 347'si konut olmak üzere bin 388 gayrimenkul aldı. Birinci sıradaki Rusya'yı, 720 taşınmazla İngiltere, 653 mülkle Almanya, 469 gayrimenkulle Norveç, 323 mülkle Suudi Arabistan izledi.
Araplar da alıyor
Mütekabiliyetin ardından Türkiye'den gayrimenkul alımına Arap ülkelerinden de yoğun ilgi gösterildi.
Suudi Arabistan en çok gayrimenkul alan Arap ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Kuveytliler 286, Iraklılar 225, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları 114, Ürdünlüler de 92 mülkle Suudi Arabistan'ı takip etti.
Sadece bİr taşınmaz aldılar
Arjantin, Bolivya, Estonya, Hindistan, İzlanda, Liberya, Lüksemburg, Malezya, Moğolistan, Nijerya, Pakistan, Slovenya, Tanzanya, Tayland, Tunus ve Venezüella, gayrimenkul satışında son sıralarda kaldı. Bu ülkelerin vatandaşları, Türkiye'den sadece birer taşınmaz edindi.
10 milyar dolar hedefleniyor
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, mütekabiliyet yasasıyla beraber 2012 genelinde yabancılara yapılan gayrimenkul satışının 2,64 milyar dolara ulaştığını belirterek, “2013'ün ilk çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışı 720 milyon dolar oldu. Yılsonuna kadar satışların yaklaşık 3 milyar, orta vadede ise 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor” dedi.
Yılsonunda kredi faizi düşecek alıcıların pazarlık şansı artacak
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, sektördeki durağanlık için yılsonuna doğru dengelerin farklı gelişeceğini belirtti.
İnşaat sektörünün durağanlığa girdiği ve satışların bir miktar yavaşladığı bir dönemde olduğunu belirten Yazıcı, “Yılsonuna doğru son üç ayda dengelerin farklı gelişeceği kanaatindeyim. Artan faizlerin etkisinin azalacağı ve faizlerin bir adım geri geleceğini düşünüyorum, firmaların projelerindeki hedeflerinin ve kampanyalarının yılın son dönemine odaklanması gerektiğini söyleyebilirim” dedi.
En önemli etken faiz
Bu dönemin nakit para ile ev sahibi olmak isteyenlerin iyi pazarlık şansı yakalayabileceği bir dönem olduğunu ifade eden Cansel Turgut Yazıcı, kredisini yeniden yapılandırmak isteyenlerin ise hemen harekete geçmeleri gerektiğini belirtti. Yazıcı, ayrıca faizlerin kırılım noktasından yukarı gideceği varsayımı ile ya hemen yatırım yapılmasını ya da bekleyip ekim ayından sonra alıma geçilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
İnşaat sektöründeki büyümeyi olumsuz etkileyen en önemli etkenin faizler olduğunu da belirten Yazıcı, şunları söyledi: “Yılın başından bu yana faizler çok düştü ancak artık direnç ve yukarı doğru bir ivme var. FED'in kararları ve doların yükselişi yatırımcıları tedirgin ediyor. Türkiye'de yaz ayı ve Ramazan ayı sakin geçer. Ekonomideki gelişmelere bu faktörlerde ilave edilince inşaat sektöründe büyüme rakamlarının bu dönem geçen yıla göre artabileceğini düşünüyorum” dedi.
‘Dünya ekonomİsİ kırılgan'
Sukuk, icara ve murabaha gibi finansal enstrümanların durağan dönemde sektör için bir çözüm aracı olabileceğini belirten Yazıcı, dünya ekonomisinde bir tedirginlik olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğinin, bu tedirginliğin bahsi geçen finansal enstrümanları da olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz