Tarlabaşı 360 projesindeki ofislerin yüzde 60’ı satıldı
Kentsel yenileme projesiyle kaderi değişen Tarlabaşı’ndaki eski binaların fiyatları 40 kat arttı. Yenileme kapsamında yapılan Tarlabaşı 360 projesindeki ofislerin yüzde 60’ı satılırken, konutlar ise mayıs ayında satışa çıkacak
Türkiye'nin ilk kentsel yenileme projesi olan ve bu özelliği nedeniyle referans proje niteliği taşıyan Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi kapsamındaki gayrimenkullerin değeri daha şimdiden 40 kat arttı. Tarlabaşı, kentsel yenileme projesi nedeniyle İstanbul'un en değerli semtlerinden biri oldu. İstanbul'un merkezindeki kültürel ve tarihi değerleri ve dokuyu yeniden hayata geçiren Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'ndeki son gelişmeler, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile projeyi yürüten Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin tarafından düzenlenen bir sohbet toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesinin herşeyden önce bir uzlaşma projesi olduğunu belirterek, hak sahiplerinin yüzde 80'i ile anlaşarak projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
Demircan, projenin bölgeye ve İstanbul'a değer kattığını belirterek, “10 yıl önce 50 bin liraya satılan dairenin fiyatı 2 milyon dolara çıktı” dedi. Projeye başladıklarında binaların yüzde 40'ının metruk durumda olduğunu dile getiren Demircan, “Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi ile metruk binaların değeri daha şimdiden 40 kat arttı ve bölgedeki en değerli semtlerden biri oldu.
Ancak bu proje sadece hak sahiplerinin kazandığı bir proje değil. Bölge, tarihi ve kültürel değerleri sayesinde İstanbul'da herkesin gurur duyacağı yepyeni bir cazibe merkezi olacak. Turizm açısından dolayısıyla da ekonomik açıdan İstanbul'a değer katacak” diye konuştu.
Kasımpaşa'ya örnek olacak
Tarlabaşı'nın Okmeydanı, Kasımpaşa ve Örnektepe gibi diğer bölgelerde yapacakları projelere örnek teşkil edeceğini belirten Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesinin en önemli boyutunu tarihi ve kültürel değerlerin korunmasının oluşturduğunu kaydetti. Demircan, bölgedeki kiliselerin de korunduğunu ifade ederek, tarihi ve kültürel değeri olan binaların da tarihi özelliklerini ön plana çıkaracak şekilde restorasyon projeleri üzerinde çalışıldığını belirtti. Projede Koruma Bölge Kurulu onayları doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Demircan, tarihi değeri olan binalarla ilgili uzmanların katkılarına başvurulduğunu da ifade etti.
Mayısta satışa çıkıyor
Projeyi hayata geçiren Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, projenin toplamda 500 milyon lira maliyetle hayata geçirileceğini anlatarak, Tarlabaşı 360'ın, ofis bölümlerinde satışların devam ettiğini ve özellikle proje geneli için dünya çapındaki büyük fonlardan şimdiden yoğun talep olduğunu belirtti. Feyzullah Yetgin şu bilgileri verdi:
“Tarihi bölgede ofis alanları için LEED sertifikalı bir proje olan Tarlabaşı 360'ta ofislerin satışları sürüyor. Şuana kadar 96 üniteden oluşan ofis bölümünde yüzde 60'lık satış oranlarına ulaştık. Ofislerin ortalama metrekare fiyatı olarak 7.500 dolar seviyesinde. Dolar kurunu 2 liraya sabitledik. Konut ve rezidans bölümlerini ise mayıs ayında satışa sunmayı planlıyoruz. Toplamda 800 bağımsız birimin bulunduğu projede 200 rezidans, 96 ofis ve 500 konut yer alıyor.
523 hak sahibi bulunuyor
- Proje kapsamında 523 hak sahibi bulunuyor. Hak sahiplerinin yüzde 80'i ile uzlaşma sağlandı. 86 aileye 2008 yılından beri 2.5 milyon lira kira ödendi.
- Proje toplam 20 bin metrekare alan üzerinde 150 bin metrekarelik inşaat alanından oluşuyor.
- Projenin altı tamamen otopark alanı olarak ayrıldı. 60 bin metrekare alanda 1.000 araç kapasiteli otopark bulunacak.
- 150 aileye Kayabaşı'ndan TOKİ evleri verildi. 150 ailenin 5'te 3'ü kiracılardan diğerleri ise ihtiyacı olan mülk sahiplerinden oluşuyor.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz