Turistik rezidanslar sil baştan yenilenecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, turizm ruhsatı bulunmasına rağmen konut gibi satılan projeler için yayınladıkları genelgenin 29 Ocak 2013 tarihinden önce başlayan veya inşaatı tamamlanmış projeleri de kapsadığını söyledi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 29 Ocak 2013 tarihinde başlayan uygulamanın bundan önce başlamış ve inşaatı tamamlanmış projeleri de kapsadığını belirterek, genelgedeki hükümlere uymayan inşaatı bitmiş projelerin de imar planının değişmesinin mümkün olacağını söyledi.
Bayraktar, yayınladıkları genelgenin uygulama tarihi olan 29 Ocak'tan itibaren tüm tapularda işlemlerin bu genelgenin getirdiği gerekliliklere uygun olarak yürütüleceğini vurgulayarak, site yönetim planı ve mimari projelerin hepsinin tapuda işleneceğinin altını çizdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman da, NTV televizyonunda yaptığı açıklamada 29 Ocak itibariyle yürürlüğe giren genelgenin maksadını Türkiye'de adalet duygusunun gelişmesi ve şeffaflaşma olarak tanımladı.
Tüm Türkiye'yi etkiliyor
İstanbul'un dışında Antalya, Bodrum, Muğla, İzmir ve Çeşme gibi turizm şehirlerinde de bu sorunun olduğunu belirten Kahraman, “Turizm tesisinin bulunduğu yerde villalar varsa, turizm yapılarını villaya dönüştürmemek gerekir. Çünkü bazı uygulamalarda görüyoruz ki turizm amaçlı yapılıp daha sonra konut olarak apart şekilde satılıyor. Üstelik sosyal donatılar da ekleniyor”diye konuştu.
Kahraman, şunları söyledi: “Oysa konutta emsal daha düşük oluyor. Fakat yanlış yapılanmalar yüzünden turizm teşviki olmuyor ve turizm gelişmiyor. Bölgenin imarı bozulduğu gibi turizm yatırımları da engelleniyor. Ayrıca bu durum vergi kaybına da neden oluyor. Çünkü aslen turizm yatırımı gibi görünüp konut olarak satılıyor.”
Genelgenin henüz çok yeni olduğu ifade eden Kahraman, yatırımcıların kendilerine çok fazla soruyla geldiklerini belirterek, “Şu ana kadar tapu müdürlükleri ve banka kredilerine olan başvurulardan gördüğümüz kadarıyla onlarca proje ortaya çıktı” dedi.
Kahraman, “Bu duruma bir çözüm getireceğiz. Satışa çıkmaya hazır projeler için imar planı değişebilir. Ama turizm tesisinde konut olacaksa bu belirlenmeli. Sosyal donatılar ayrılmalı” diye konuştu.
Kahraman, “Belediyeler de buna göre hareket edecek. Genelgenin yayımlanma tarihinden önce yapılan projeler de işlem görecek. Belediyeler buna göre bir mekanizma belirleyecek” şeklinde konuştu.
İNŞAATIN DEVLERİ NE DİYOR?
‘Çürük elmalar ayrıştırılmalı'
Ali Ağaoğlu Ağaoğlu Şirketler Gurubu Başkanı
“Turizm ruhsatlı projelerin konuta dönüştürülüp satıldığı oluyor. Ama bu herkesin yaptığı bir yanlış değil. Burada yeni bir düzenleme yaparken, mevcut uygulamayı kökten değiştirmemek gerekiyor. Sorun nerede ise oraya müdahale etmek yeterli olur. Çürük elmayla sağlam elma bu şekilde birbirine karışmaz. Bizim de İstanbul Boğazı'nda 2 tane turizm ruhsatlı arsamız var. Hem Ortaköy'deki arsamız hem de Yeniköy'deki arsamız turizm imarlı ve orada turizm tesisleri yapacağız. İmar planlarının dışında bir proje yapmamız söz konusu bile olamaz.”
‘Planların dışına çıkmayız'
Vedat Aşçı Astaş Gayrimenkul Yön. Krl. Başk.
“Bizim Boğaz aksında iki tane projemiz bulunuyor. Biri Boğaziçi'nde yeni satın aldığımız Kuruçeçme arsası, diğeri ise Maçka Residence'in arsası. Maçka Residence, tamamen konut ruhsatlı ve biz orada rezidanslar yaptık ve satışları gerçekleştirdik. Kuruçeşme ise Boğaziçi ön görünümünde turizm imarlı bir yer. İmar planları dışında bir proje yapmamız söz konusu değil. Kuruçeşme'de otel yapacağız. 2 ay içinde mimari grubu belirleyip projemizi imar planlarına göre hayata geçireceğiz.”
‘Herkes imar planı yapabiliyor'
Ömer Faruk Çelik Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı
“Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, büyükşehirler ve ilçe belediyeleri imar planı yapabiliyor. Herkesin yetkisi var. Bu nedenle çok ciddi bir çarpıklık yaşanıyor. Herkes kafasına göre plan yapabiliyor. Birinin yaptığını diğeri bozabiliyor. Biz arsanın imar durumuna göre para verip satın alıyoruz. Ama sonradan ‘konut olursa yüzde 0,20, turizm olursa yüzde 1 imar veririz' diyorlar. Sonra başka bir kurum da bunu değiştirebiliyor. Burada ise yatırımcı mağdur oluyor. Bakanlık belki bu genelgeyle doğru olanı yapıyor ama her kurum da imar planı yapmamalı. Bunun önüne geçilmeli.”
Yavuz Karaman
Yorum Yaz