Türkiye’deki yatırımcı profili çeşitleniyor
Gayrimenkul sektöründe yabancı yatırımcı atağıyla birlikte, yatırımcı profili çeşitleniyor. Bu kapsamda Singapur ve Çin’den gelen yatırımcıların dışında küresel emeklilik fonları da Türkiye’ye yönelmeye başladı
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen PwC-ULI panelinde gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinin yanı sıra gayrimenkul danışmanlık firmaları da biraraya geldi. Panel kapsamında ‘Küresel Ekonomik Gelişmeler Sonrası Türkiye Gayrimenkul Piyasası'nı' değerlendiren Cushman&Wakefield Yatırım ve Sermaye Piyasaları Direktörü Didem Erendil Tüzer, Ortadoğulu yatırımcıların ardından küresel emeklilik fonlarının da yüzünü Türkiye'ye çevirdiğini söyledi.
Yatırımcıların çeşitlenmeye başladığını belirten Tüzer, küresel emeklilik fonlarının yatırım için Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrarı beklediğinin altını çizdi. Türkiye gayrimenkul yatırım piyasasındaki son 10 yıllık Avrupalı yatırımcıların hakimiyetinin giderek çeşitlendiğini belirten Tüzer, Ortadoğulu yatırımcı ilgisini, Azerbaycan ve Rusya'nın takip ettiğini ve son olarak Singapur ve Çin başta olmak üzere Asya-Pasifik bölgesindeki devlet fonlarının da Türkiye ile ilgilenmeye başladığını vurguladı.
Bunların yanı sıra özellikle 2013 yılında ikinci kredi notu artışını takiben küresel emeklilik fonlarının Türkiye pazarını incelemeye aldıklarını ifade eden Tüzer, “Kuzey Amerika ve Kanada fonları kendi bölgelerinde yatırımların doyuma ulaşması ile Türkiye'yi de içine alan Avrupa bölgesi içerisinde yatırımlarını artırmaya başladı. Bu fonların yakın gelecekte Türkiye için önemli sermaye alternatifleri olacaklarını düşünüyorum” dedi.
Bekleme aşamasında
Mayıs itibariyle FED'in tahvil alımlarını düşürmesi, son aylardaki politik süreç ve de yaklaşan yerel seçimlerin yarattığı belirsizliğin piyasayı incelemeye alan yabancı yatırımcıları beklemeye zorladığını vurgulayan Didem Erendil Tüzer, Kuzey Amerika ve Kanada bölgesinden emeklilik fonları bu dönemde yatırım kararlarını yavaşlattıklarını duyurdu.
‘Alternatif yatırımlar olacak'
Konut projelerinin dışında ofis yatırımlarının da artacağının altını çizen Didem Erendil Tüzer, ofisin yanı sıra öğrenci yurtları, yaşlı bakım merkezleri ve kamu-özel işbirlikleri ile devam eden sağlık projeleri gibi alternatif yatırımlara da yabancı ilgisinin arttığını duyurdu.
‘2016'da 5 milyon m2'yi aşacak'
Ofis pazarına ilişkin değerlendirme yapan Didem Erendil Tüzer, “Hali hazırda yaklaşık 3.3 milyon metrekare A Sınıfı ofis bulunan İstanbul'un ofis arzının 2014 yılı sonuna kadar yaklaşık 1 milyon metrekare daha artacağını belirtti. Tüzer, A sınıfı ofis arzının 2016 sonunda 5 milyon metrekareyi aşmasını beklediklerini iletti.
Tüzer, ofis piyasasının 2013 yılında hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların en aktif yatırım yaptıkları sektörlerden birisi olduğunun altını çizerek “İstanbul'un jeopolitik konumu, önemli global şehirlere yakınlığı, ekonomik gücü ve büyüme potansiyeli sayesinde yabancı yatırımcıların 2014 yılında da ofis pazarına ilgisi büyük olacaktır” dedi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz