Yatırımcılardan 'Kentsel dönüşümde yeşil bina şart olsun' isteği!
ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen bir dizi kriterleri kapsayan ‘Leed’ ile İngiltere’de binaların çevresel performansları değerlendiren ‘Breeam’ gibi ‘Yeşil bina’ sertifikaları için her yıl yurt dışına binlerce dolar ödeyen yatırımcılar, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) yeşil bina kriterlerini belirleyerek bu nitelikteki sertifikaları vermesini istedi
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı Barış Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel ısınmaya yol açan karbonunun yüzde 40'ının konutlardan çıktığını belirterek, suyun yüzde 12'sinin, elektriğin yüzde 71'inin konutlarda tüketildiğini ve atıkların ise yüzde 65'inin konutlardan kaynaklandığını söyledi.
Yüzde 50 tasarruf
Binaların çevreci olarak inşa edilmesiyle enerji tüketiminde yüzde 24 ila 50, su kullanımında ise yüzde 40 tasarruf sağlanacağını aktaran Aydın, çevreci yapılarla karbon salınımında yüzde 33 ile 39, atıklarda ise yüzde 70'e varan oranda düşüşün olacağını ifade etti.
Aydın, “Yeşil bina kriterlerine uyulması halinde maliyetlerde sadece yüzde 10 artış oluyor. Yatırım ve maliyet açısından bakıldığında yeşil binalara yapılan yatırımların uzun vadede yatırımcıya geri döndüğünü görüyoruz. Bundan dolayı, kentsel dönüşümde yeşil bina şartı getirilsin, sertifikaları da TSE versin diyoruz” şeklinde konuştu.
Aydın, şunları söyledi: “Leed ve Breeam gibi sertifikaların maliyeti 5 bin dolardan başlıyor, ticari projelerde bu rakam 100 bin dolara kadar çıkıyor. TSE, bu işi üstlensin elde edilen gelir de kentsel dönüşümün finansmanında kullanılsın. Yeşil bina standartları belli. TSE, çok kısa sürede ulusal koşulları da dikkate alarak kendi standartlarını oluşturabilir.”
Yavuz Karaman
Yorum Yaz