- Yurtdışı
- 24.03.2010 13:59
- Okuma Süresi: 03:57 dakika
‘1 trilyon dolarlık yatırım planından pay alın’
Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Amr Abdullah Al-Dabbagh, ülkesindeki fırsatları anlatmak için Türkiye’ye geliyor
Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Amr Abdullah Al-Dabbagh, ülkesindeki fırsatları anlatmak için Türkiye'ye geliyor. Amr Abdullah Al-Dabbagh, “10 yılda yeni yatırımlara 1 trilyon dolar kaynak ayıracağız. Ayrıca ‘Ekonomik Şehirler' projelerimiz için 100 milyar dolarlık kaynağımız Türkiye'deki gayrimenkul ve inşaat sektöründeki şirketlere benzersiz fırsat sunuyor” dedi.
SUUDİ Arabistan'daki yatırımları desteklemeyi amaçlayan Suudi Arabistan Yatırım Ajansı'nın (SAGIA) Başkanı Amr Abdullah Al-Dabbagh, yatırımcı ve müteahhitlerle buluştuğu birçok ülke ziyaretlerinin ardından ilk kez Türkiye'ye geliyor. SAGIA Başkanı Al-Dabbagh'ın iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Al-Dabbagh, SAGIA olarak iş çevreleriyle yatırımcıları dünya standartlarındaki servislerle buluşturduklarını söyledi. Yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara kolaylıklar sağladıklarını belirten Al-Dabbagh, “Suudi Arabistan komşu ekonomilerle ortak ve kooperatif bir işbirliği yaklaşımı izliyor. Türkiye ve Suudi Arabistan benzersiz rekabet avantajlarına sahip” dedi.
Yükseliş trendi
Suudi Arabistan ekonomisinin yükseliş trendine girdiğini vurgulayan Al-Dabbagh, Türkiye'deki özel sektörün bu avantajlı fırsatlardan yararlanmasının zamanının geldiğini söyledi. Al-Dabbagh önümüzdeki 10 yılda özel sektör yatırımları için toplam 1 trilyon dolarlık kaynak ayırdıklarını anlatırken, “Bizim aktif bir şekilde gelişmekte olan ve önem verdiğimiz bazı sektörler var. Enerji, ulaşım, lojistik ve tedarik yönetimi, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, sağlık, ilaç, fen bilimleri ve eğitim için 500 milyar dolar değerinde bir bütçemiz var” diye konuştu.
Dört ekonomik şehir
Al-Dabbagh hali hazırda Suudi Arabistan'ın stratejik lokasyonlarındaki “Dört Ekonomik Şehir Greenfield Projeleri”nin inşaası için de müteahhit arayışında olduklarını vurgularken, şöyle konuştu: “Bu projenin inşaası için de 100 milyar dolarlık kaynak Türkiye'deki gayrimenkul ve inşaat sektöründeki şirketler için benzersiz bir fırsat sunuyor. Suudi ekonomisi yükseliş trendine girdi ve Türkiye'deki özel sektörün bu avantajlı fırsattan yararlanmasının zamanı geldi.”
Ortak işbirliği yaklaşımı
Suudi Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Al-Dabbagh, Suudi Arabistan'ın komşu ülkelerle ortak ve kooperatif bir işbirliği yaklaşımı izlediğine de dikkat çekerken, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın benzersiz rekabet avantajlarına sahip olduğunu söyledi. Özellikle yurtdışı özel sektör yatırımlarıyla Türkiye ve Suudi Arabistan ekonomilerinin büyümesine yardımcı olunabileceğini vurgulayan Al-Dabbagh sözlerini şöyle sürdürdü: “En önemlisi her iki ülke de konum olarak altyapı geliştirme açısından çok iyi bir noktada ve karşılıklı olarak geniş pazarlara sahibiz. Suudi Arabistan Türkiye'deki özel sektörün Körfez, Afrika ve Asya'ya ulaşması için mükemmel bir merkez.”
Dünyanın en rekabetçi iş ortamı hedefi var
ÇALIŞMALARINI rekabete dayalı bir felsefe ve strateji ile sürdürdüklerini belirten Abdullah Al-Dabbagh, buna ek olarak Suudi Arabistan'da dünyanın en rekabetçi iş ortamını oluşturmak için çalıştıklarını söyledi. Suudi Arabistan Yatırım Ajansı 2005'te kurulduğunda, Suudi Arabistan'ın Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kuruluşu IFC'nin dünyada en rahat iş yapılabilcek ülkeler raporunda 67'nci sırada olduğunu anlatan Abdullah Al Dabbagh, “2009'da ise dünyanın en rahat iş yapılabilecek 13'üncü ülkesi oldu” dedi.
Türkiye'de farkındalığı artırmak istiyoruz
TÜRKİYE ve Suudi Arabistan'ın karşılıklı yatırımların artması açısından benzer bir gündemi paylaştığını vurgulayan Abdullah Al-Dabbagh, şöyle konuştu: “Karşılıklı fayda sağlamak için her iki ülkenin özel sektörünün gücünden yararlanmayı hedeflemekteyiz. Bugüne kadar Suudi şirketler Türkiye'de inşaat, tarım, otomotiv ve petrokimya alanında yatırımlar yaptılar. Bu sadece sınır ötesi yatırımların bir başlangıcı olmalı. Benzer yatırım aktivitelerini sürdürmek için, Türkiye'de farkındalığı artırmak istiyoruz.”
Doğu ve Batı arasında merkez olmak istiyoruz
SUUDİ Arabistan Yatırım Ajansı'nın (SAGIA) vizyonunun “hızlı ve sürdürülebilir büyüme yakalayarak Suudi sermayesini rekabetçi bir avantaja çevirmek” olduğunu vurgulayan Al-Dabbagh, “Bu avantajı kullanarak Doğu ve Batı arasında bir merkez olmak istiyoruz. Bu vizyonu gerçekleştirmek için de ilk misyonumuz 2010'da en rekabetçi ilk on ülke arasında iş bağlantıları kurarak gelişmekte olan ülkeler arasında bilgi tabanlı ‘Ekonomik Şehirler'in kurulmasını sağlamak” diye konuştu.
Türkiye Suudi sermayesinden adil pay almıyor
SUUDİ Arabistan Yatırım Ajansı Başkanı Al-Dabbagh, “Türkiye'de ne tür fırsatlar görüyorsunuz?” sorusuna, “Bir bütün olarak Türkiye, Suudi sermayesinden adil bir pay almıyor” yanıtını verdi. Suudi Arabistan'nın, direk yabancı yatırımlara yılda 8 milyar dolar ihraç ettiğini vurgulayan Al-Dabbagh, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk şirketler bu rüzgara dahil olmalı ve operasyonlarında direkt bu avantajları kullanmalı. İki spesifik sektör olarak tarım ve tekstili ele alalım. Suudi Arabistan bu ürünlerin net ithalatçısı, Türkiye ise net ihracatçısı. Bunun tam tersi olarak enerji sektöründe özellikle kimyasallarda ve plastik segmentlerinde aynı ilişki var. Fırsatlar her iki ülkenin özel sektörü için kaldıraç imkanı sağlamaktadır. Örneğin Türkiye'de tarım sektöründeki şirketler Suudi Arabistan'ın Ziraat Fonu'ndan avantaj sağlayabilir. Yatırım fırsatları ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı başka ülkelere ülkenin gıda tedarikini sağlamak için çalışıyor. Kesinlikle sınırötesi işbirlikleri konusunda yenilikçi düşünmeli ve her iki ülkenin ekonomik potansiyelini tümüyle göz önünde bulundurmalıyız.”
Yatırımlar artarsa ticaret de hızlanır
SUUDİ Arabistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin olması gereken düzeyde olmadığına da dikkat çeken Abdullah Al-Dabbagh sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırım ve ticaret el ele yürür. Tıpkı ‘yumurta-tavuk” ilişkisi gibi. Biri mutlaka diğerini takip eder. Karşılıklı yatırımlar arttığında, ticaret hız kazanacak. Buna mükemmel bir örnek olarak Amerika ve Kanada arasındaki ilişkiyi gösterebilirim. Her yatırım diğerine ağırlık kazandırdı. Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki yatırım potansiyelini olgunlaştırıp genişletebilirsek, ticaret düzeyleri yükselecektir. Bu bizim için çok önemli bir gelişme olacaktır. Çünkü dünya genelinde yatırımlar artarken ticarette buna bağlı olarak gelişme gösteriyor.”
Kaynak: Yeliz Öz / Hürriyet
Yorum Yaz