maritbet girişmaritbet
Amerika, büyükelçilik binalarının mimarisini tartışıyor!

Amerika, büyükelçilik binalarının mimarisini tartışıyor!

Önceki gün Libya’da Muammer Kaddafi’ye isyanın üssü olan Bingazi şehrinde Amerikan Başkonsolosluğu’na saldırıda Büyükelçi Christopher Stevens’ın ölümü güvenlik sorularını gündeme getirdi

 

Önceki gün Libya'da Muammer Kaddafi'ye isyanın üssü olan Bingazi şehrinde Amerikan Başkonsolosluğu'na saldırıda Büyükelçi Christopher Stevens'ın ölümü güvenlik sorularını gündeme getirdi. ABD dünyanın dört bir yanındaki misyonlarından güvenlik seviyesini yükseltirken elçilik binalarının mimarisiyle ilgili de bir tartışma başladı.

Liberal görüşlü New York Times gazetesi ‘güvenlik ve zarif mimari tasarımın kolaylıkla birleştirilmeyeceğini' öne sürerek dokuz yıllık işgalin ardından Irak'ın başkenti Bağdat'ta 104 hektar üzerine 750 milyon dolar maliyetle inşa edilen Amerikan büyükelçiliğini hatırlattı.

En çirkin elçilikleri bizim'

2004'te başkanlığa adaylığının koyan Demokrat Senatör John F. Kerry'nin “Gördüğüm en çirkin büyükelçilikleri inşa ediyoruz. Kaleler yapıyoruz. Kendimizi o ülkedeki insanlardan ayırıyoruz. Ne yaptığımızı görünce korkudan siniyorum” dediğini hatırlatan gazete 1979'da Tahran, 1983'te Beyrut, 1998'te Nairobi büyükelçiliklerine saldırıların bu atmosferi yarattığını vurguladı.

Harvard Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Profesörü Stephen Walt da “ABD kaleye benzeyen elçilikler inşa etmek zorunda kalıyor ama bu çıkarlarımızla çelişen bir imaj yaratıyor” yorumunda bulundu. İngiltere'nin siyaset ve finans çevrelerinde etkili dergisi The Economist de ABD'nin elçilik binalarını yaparken adeta ‘siper kazdığını' belirtti.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Amerika, büyükelçilik binalarının mimarisini tartışıyor!
  • 14.09.2012 08:52

Amerika, büyükelçilik binalarının mimarisini tartışıyor!

Önceki gün Libya’da Muammer Kaddafi’ye isyanın üssü olan Bingazi şehrinde Amerik ...