- Yurtdışı
- 27.08.2012 17:14
- Okuma Süresi: 01:18 dakika
Arjantin'den lüks markalar kaçıyor, inşaat sektörü tehdit altında!
Arjantin'de alınan tedbirler lüks pazarını etkiliyor. Daha önce lüksün gözde ülkelerinden olan Arjantin'de lüks mağazaların kepenkleri iniyor.
Arjantin'deki yüksek ithalat vergileri, döviz işlemlerine getirilen kısıtlama ve giderek azalan satın alma gücü lüks markaları Arjantin pazarından uzaklaştırıyor. Ralph Lauren Buenos Aires'teki mağazasını kapattı, ardından Escada ve Calvin Klein onu takip etti. Ufukta ise Cartier'in Arjantin'den ayrılması var. Ayrıca bu yılın başlarında Ermenegildo Zegna mağazalarından birini ithalat yapıp yeterli stoku oluşturamadığı için iki aylığına kapattı. Sonrasında birtakım anlaşmalar ile tekrar açmış olmasına rağmen lüks marka halen içinde bulunulan durumdan memnun değiller.
SADECE LÜKS DEĞİL
Arjantin lüks markaların gözde ülkeleri arasında geliyordu. Arjantinli zenginlerin lüks markalara olan ilgisi lüks pazarını büyütmüş ve ülke birçok ünlü markanın vazgeçilmezi olmuştu. Ancak dünyadaki kriz nedeniyle Arjantin hükümetinin aldığı önlemler lüks pazarın küçülmesine neden oldu. Arjantin'den ilk çıkan ise Giorgio Armani oldu, onu Escade ve Yves Saint Laurent izledi, Mağaza kapatmaların ardından ise Cartier'in çıkacağı belirtiliyor. Uzmanlar bu yeni tedbirlerin sadece işlemlerini genellikle dolar üzerinden yapan yabancı lüks ürün satıcılarını değil, emlak ve inşaat sektörünü de etkilediğini ve böylelikle resesyon riskini arttırdığını belirtiyor. Bağımsız analistlere göre hükümetin bu hamleleri ayrıca bankalara, büyük şirketlere ve yüzde 25 civarında bir enflasyonla boğuşan küçük yatırımcılara da önemli kısıtlamalar getiriyor. Güney Amerika lüks için hâlâ cazibesini koruyor. Peru, Kolombiya özellikle Brezilya ve Meksika'da pazarın sürekli gelişme gösteriyor. Arjantin'deki bu kaçış diğer ülkelerin önemini arttırıyor. Lüks pazarın bu yıl Güney Amerika'da yüzde 14 büyümesi bekleniyor. Lüks tüketim pazarı 2011'de 1,4 trilyon dolara ulaşmıştı. Toplam küresel lüks tüketim pazarı içinde seyahat, sanat, teknoloji, yeme içme 770 milyar dolar ile birinci sırada yer alırken, ikinci sırayı 350 milyar dolar ile lüks otomobiller alıyor. Geri kalanı ise lüks giyim gibi kişisel tüketime harcanıyor.
Radikal
Yorum Yaz