Dünya Kupası’na hazırlanan Katar projelerde Türk firmaları görmek istiyor!
2022 Dünya Futbol Şampiyonası organizasyonunu üstlenen ve bunu gerçekleştirmek için milyarlarca dolar yatırıma başlayan Katar, bu projeleri gerçekleştirmek için daha çok Türk yatırımcısını ülkesinde görmek istiyor
2022 Dünya Futbol Şampiyonası organizasyonunu üstlenen ve bunu gerçekleştirmek için milyarlarca dolar yatırıma başlayan Katar, bu projeleri gerçekleştirmek için daha çok Türk yatırımcısını ülkesinde görmek istiyor.
Katar, yatırım projelerinde Türkleri de yanlarında görmek istediğini açıkladı. Dünya Gazetesi'nin sorularını cevaplandıran Katar Maliye Bakanı Yusuf Hüseyin Kamal, her yıl 35 milyar dolar yatırım harcaması yaptıklarını belirterek, Türk yatırımcıların buradan daha çok pay alması gerektiğini söyledi. Kamal, Türkiye'ye tecrübesini Katar üzerinden Körfez bölgesine düşüm maliyetle gönderme imkanı sunduklarını belirtirken, "Basit kalıba dayalı ticari ilişkilerle yetinmeyin, doğrudan yatırımınızı artırın" çağrısında bulundu.
Katar Maliye Bakanı Yusuf Hüseyin Kamal, son 10 yıldır 2030 vizyonuna dayanan agresif bir gelişme stratejisi uygulamaya koyduklarını bildirdi. 2012 yılında yüzde 12.5 oranında büyüme başarısı yakaladıklarını ifade eden Kamal, önümüzdeki yıllarda ortalama yüzde 6'lık büyüme oranı yakalanacağını vurguladı.
Sağlam ekonomik temellerinin, hem özel sektör, hem devlet sektörü ve aynı zamanda yabancı sermaye yatırımları (FDI) için uygun olduğunun altını çizen Kamal, "Uzun vadeli ve sürdürülebilir bir ekonomik değerler zinciri sunmaktadır. Katar'ın ekonomik ve ticari ortakları yatırım ve ticari faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda hatırı sayılabilecek bir düzeyde gelişim ve büyüme gibi faydalar sağlamaya devam edeceklerdir" dedi.
Projeler çok çeşitli
Türkiye'yi Katar için önemli bir ekonomik ortak olarak düşündüklerini ifade eden Yusuf Hüseyin Kamal, "Katar Hükümeti, her yıl çeşitli altyapı yatırımları ve başta eğitim, sağlık ve diğer sosyo-ekonomik projeler için ortalama 35 milyar dolar harcamaya devam etmektedir" diye konuştu.
Son dönemlerde Türk ve Katar şirketlerinin konsorsiyumlar oluşturarak büyük projelere imza attığının altını çizen Kamal, "Türk şirketleri kendi tecrübelerini ve birikimlerini global seviyeye çıkarırken ve standartları iyileştirirken, kendileri için de gelecekte, Katar'da daha uzun yıllar sürecek iş imkanları ve potansiyeli de yaratmaktadırlar" dedi.
İlişkilerin iyi seviyede olmasına rağmen, Türk şirketlerinin yeterli doğrudan yatırım yaptığının söylenemeyeceğine vurgu yapan Kamal, şunları söyledi: "Katar'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin birçoğu sadece ticaret ve insan gücüne dayalı bir ticaret olgusunu benimsemişlerdir. Halbuki Katar ekonomisi birçok yeni gelişen ekonomilerden daha hızlı bir şekilde gelişmekte ve büyükte olup, bu meyanda önemli yatırım fırsatları doğurmaktadır, bu nedenle Katar'da yapılacak bir yatırım kısa sürede geri dönmekle kalmayıp, aynı zamanda sürdürülebilir uzun vadeli bir büyümeyi de beraberinde getirecektir."
Türkiye'nin, medikal, sanayi ve imalatta mükemmeli yakaladığını ve bu kalemlerde ihracat potansiyelinin arttığını bildiren Kamal, "Biz inanıyoruz ki Katar bu açıdan bakıldığında uygun bir platform sunmakta ve Türkiye'nin bu ticari potansiyelini ve tecrübesini daha düşük maliyetlerle, Katar'la coğrafi yakınlık arz eden Körfez Ülkeleri (GCC) ve Hint Yarımadası'na taşımasına imkan sunmaktadır" dedi. Yusuf Hüseyin Kamal, "Bu bakımdan ticari ortaklarımızı, Katarda uzun vadeli direkt yatırımlar yapmağa davet ediyor ve sadece basit ticari kalıplara dayalı ticari ilişkilerle yetinmemeleri konusunda cesaretlendirmek istiyoruz" diye konuştu.
Katar'ın 2022 FİFA Dünya Kupası organizasyonu için yapacağı milyarlarca dolar harcamanın sadece kupa için yapılmayacağını bildiren Kamal, bunun 2030 vizyonuna ulaşma hedefine de yardımcı olacağını sözlerine ekledi.
Dünya
Yorum Yaz