Erbil Beymen sayesinde ünlü markalara kavuştu!
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil, Divan Otel içinde açılan Beymen sayesinde lüks markalara kavuştu
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil, Divan Otel içinde açılan Beymen sayesinde lüks markalara kavuştu. Bir ay önce açılan mağazada en çok ilgiyi en pahalı markalar çekiyor. Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı, “Dünya markalarını bilen, takip eden kitle buraya gelmemize çok memnun oldu” dedi.
HAFIZALARDA Körfez Savaşı, ABD'nin Irak'a müdahalesi ve Saddam Hüseyin'in devrilmesi görüntüleri tazeliğini korurken, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Başkenti Erbil, bütün Irak'a örnek olacak şekilde kalkınma hamlesini sürdürüyor. Bağdat başta güneyde hâlâ karışıklıklar devam ederken Erbil Irak'ın ‘Paris'i olmaya aday. Şu anda daha çok toz toprak içindeki bir şantiyeyi andıran Erbil, Divan Otel'inin içinde bir ay önce açılan Beymen ile bir süredir arzuladığı lüks markalara da kavuşmuş oldu. ABD ve Türkiye başta dünyanın pek çok ülkesinden milyarlarca dolarlık yatırım çeken 1.3 milyon nüfusa sahip şehir, bütün Irak'tan hem göç alıyor hem de turist ağırlıyor. Lüks markalar olarak sadece Majidi Mall'de Ermenegildo Zegna ve Brioni'nin bulunduğu Erbil'de yerel halk Türkiye'den veya Avrupa'dan takip etmek zorunda olduğu lüks markalara Beymen'le kavuşmaktan memnun. Zaten şehrin caddelerinde ve alışveriş merkezlerinde yüzde 70'e yakın Türk markalarının ağırlığı görülüyor.
5 yıl önceden geldi
Beymen Erbil mağazası, Divan Otel'in de yatırımcısı olan Elegan Grup ile yapılan yüzde 50 ortaklık ile açılmış. Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı mağaza için 4 milyon dolar yatırım yapıldığını belirterek, “Erbil çok hızlı gelişiyor. Petrol nedeniyle bölgeye ilgi çok. Pek çok yabancı şirketin de gözü burada. Exon Mobil'in 7 bin çalışanla bölgeye yerleşeceği söyleniyor. Çok Türk marka var. Türk markalara ve Türklere ilgi yüksek. Biz şehrin 5 yıl sonra ulaşacağı noktayı şimdiden sunuyoruz” diye konuşuyor. Beymen, Erbil'de yüzde 20 oranında otel müşterisini hedefliyor. Elif Çapçı, mağazanın bir aylık performansına bakarak, doğru fizibilite yaptıklarını vurguluyor. Çapçı'nın bölge halkının alışveriş alışkanlıklarına ilişkin tespitleri şöyle: “Valentino, Kiton, Christian Louboutin ve Etro gibi en pahalı markalara ilgi yüksek. Bölge halkı renk seviyor. Büyük beden isteniyor. Kadınlar açık ayakkabı giyiyor. Sepet ortalaması 500 dolar. Daha çok erkek ağırlıklı bir mağaza burası. İlk yıl için ciro hedefimiz 10 milyon dolar. Süleymaniye'den, Bağdat'tan gelenler var alışverişe. Hedef kitlemiz yüksek gelir grubundaki Iraklılar ve burada yaşayan yabancılar. Buradaki yüksek gelir grubu zaten bu markaları biliyor. Biz onları lüksle tanıştırmıyoruz, lükse kavuşturuyoruz.”
Beymen Bakü'yü mercek altına aldı
2012 yılının ilk 4 ayını yüzde 30 büyümeyle kapatan Beymen, 2005 yılında Kahire'de açtığı Beymen'den sonra, Erbil ile yurtdışı mağaza sayısını 2'ye çıkarmış oldu. Elif Çapçı yurtdışı planlarını şöyle anlattı: “Kahire'de ve Erbil'de olduğu gibi iyi bir ortakla yeni pazarlar düşünebiliriz. Türkiye'deki lider pozisyonumuzu başka ülkelere de taşımak istiyoruz. Bu anlamda Bakü ilgimizi çekiyor. Kazakistan ilginç.”
Gizli VIP hizmetine erkeklerden büyük ilgi
BEYMEN Erbil'de müşterilerin büyük kısmı nakit ödeyerek alışveriş yapmayı tercih ediyor. VIP hizmete ilgi yüksek ve erkek VIP odasına mağazanın dışından gizlice gelmek de mümkün. İlk bir ayında VIP hizmetten kadınlardan çok erkekler faydalanmış. Büyük kısmı bunu gizlilik içinde yapmayı tercih etmiş. Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı, henüz mağaza açılmadan bütün şehirde hatta ülkede konuşulduğunu belirterek, “Beymen geliyor diye büyük bir heyecan olmuş. Bu da bizi çok mutlu etti” dedi.
Türk marka kuşatması altındaki Erbil
ERBİL'de havalimanından yollara pek çok inşaatta Türk şirketlerin imzası var. Saddam döneminde Türkiye'nin bölge insanına kol kanat germesi ve yaygın Türk dizileri bölgede Türklere karşı büyük bir sempati yaratmış. Kişi başı gelirin 6 bin dolar civarında olduğu şehir, gerçek bir ‘Türk marka kuşatması' altında. Aktif haldeki Family Mall ve Majidi Mall'deki markaların yüzde 70'i Türk. Halil İbrahim Sofrası, LTB, Colin's, Koton, De Facto, LC Waikiki, YKM, Abdullah Kiğılı, TAÇ, İşbir ilk göze çarpanlar.
Demet Cengiz Bilgin-Hürriyet
Yorum Yaz