Etiyopya'da kadın eliyle yükselen inşaatlar!
Etiyopya'da iş hayatının hemen hemen her alanında yerini alan kadınlar, inşaatlarda da kalıptan sıvaya, harç yapmaktan duvar örmeye kadar birçok alanda çalışıyor
Etiyopya'da iş hayatının hemen hemen her alanında yerini alan kadınlar, inşaatlarda da kalıptan sıvaya, harç yapmaktan duvar örmeye kadar birçok alanda çalışıyor.
Doğu Afrika ülkelerinden Etiyopya, son yıllarda başlatılan ekonomik kalkınma girişimiyle birlikte alt ve üst yapıda yavaş yavaş iyileşme sürecini yaşarken, kentlerde yükselen çok katlı binaların yapımında kadınlar önemli rol oynuyor.
Etiyopyalı kadınlar, genellikle erkeklerin yaptığı ağır işlerde görev alıyor. Etiyopya'nın yaklaşık 400 bin nüfusu bulunan Mekele eyaleti de kadınların emeğiyle modern binalara kavuşuyor.
Mekele'deki 4 katlı bir inşaatta çalışan işçilerin yarıya yakını, kadınlardan oluşuyor. İnşaatta, kimi kadın kum, çimento ve demir gibi ağır inşaat malzemesi taşırken, kadınların bazıları da sıva yapıyor, duvar örüyor.
Mekeleli vatandaşlar, ülkelerinde kadınların erkeklerin yaptığı hemen hemen her işi yaptığını söyledi.
Kadınların, çocukların bakımı ve ev işlerinin yanında ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kendine ayrıca meslek edindiğini dile getiren Mekeleli Abdülvahap Amer, bu durumun geçmişte de hep böyle olduğunu belirtti.
Seyyar satıcılık, çobanlık, tarım işçiliği, inşaat işi gibi birçok alanda kadınların çalışabildiğini belirten Amer, ''Bizim burada kadınlar, erkeklerden fiziki yapı olarak daha dirençli. Bu yüzden de kadınlar erkeklerden daha çok çalışıyor'' diye konuştu.
Sokak temizliği işi kadınların
Mekele kentinde cadde ve sokakların temizliği görevini de kadınlar üstlenmiş durumda.
Devlet tarafından cadde ve sokakların temizliği işinde çalıştırılan personelin tamamına yakınını kadınlar oluşturuyor.
Sarı renkli iş önlüğü giyinen kadınlar, süpürgelerle günün belirli saatlerinde cadde ve sokakların temizliğini yapıyor.
Mekeleliler, hükümetin geçmiş yıllarda kadınlara destek olmak amacıyla temizlik işlerinde kadınları istihdam ettiğini, bunun bir gelenek haline geldiğini ve bugün de bu geleneğin sürdürüldüğünü anlattı.
Sabah
Yorum Yaz