maritbet girişmaritbet
İspanya ve İtalya'da emlak sektörü alarm veriyor!

İspanya ve İtalya'da emlak sektörü alarm veriyor!

İspanya ve İtalya'da emlak alarmı! Avrupa'nın borç yükü ağır ülkelerinden olan İspanya ve İtalya'da gayrimenkul sektöründen kötü sinyaller geliyor.

 

Yılın ikinci çeyreğinde her iki ülkenin ticari gayrimenkul sektöründeki işlem hacmi yüzde 90'dan fazla düştü. Bunda yatırımcıların Euro Bölgesi'nin geleceğine dair endişelerinin rol oynadığı belirtiliyor.
 
İSPANYA VE İTALYA'DA GAYRİMENKUL ÇÖKÜYOR 
Yatırımcıların yakından izlediği Avrupa'nın borç yükü ağır ülkelerinden İspanya ve İtalya'da gayrimenkul sektöründen kötü sinyaller geliyor. Yılın ikinci çeyreğinde her iki ülkenin ticari gayrimenkul sektöründeki işlem hacmi yüzde 90'dan fazla düştü. Bunda yatırımcıların Euro Bölgesi'nin geleceğine dair endişelerinin rol oynadığı belirtiliyor. Yatırımcıların yakından izlediği Avrupa'nın borç yükü ağır ülkelerinden İspanya ve İtalya'da gayrimenkul sektöründen kötü sinyaller geliyor. 
 
Her iki ülkede ticari emlak piyasalarının neredeyse durma noktasına geldiği açıklandı. Financial Times Gazetesinin haberine göre 2012 ikinci çeyrekte emlak sektöründeki işlem hacmi yüzde 90'dan fazla düştü. Bunda yatırımcıların Euro Bölgesi'nin geleceğine dair endişelerinin rol oynadığı belirtiliyor. Emlak araştırma şirketi Real Capital Analytics'in (RCA) elde edilen verilere göre İspanya'da ikinci çeyrekte sadece üç emlak işleminin kaydedildiğini önceki çeyrekte sayının 58 olduğu belirtildi. 
 
İtalya'da ise ikinci çeyrekte iki emlak işleminin kaydedildiği, önceki çeyrekte bu sayının 56 olduğu ifade edildi. İspanya'da ikinci çeyrek için toplam ofis, dükkan ve endüstriyel emlak toplam işlem değeri 67 milyon euro iken, birinci çeyrekte bu değer 260 milyon euroydu. İki çeyrek dönem arası düşüş yüzde 74 olarak hesaplandı. Sektörel hareketsizliğin aynı zamanda İspanya'nın ilk kez emlak işlemleri bakımından komşusu Portekiz'in gerisine düştü. RCA'dan piyasa analizi direktörü Joseph Kelly, "Özellikle sınırdaş kurumsal yatırımcılar arasında artan riskten kaçınma güney Avrupa'da satın almaları neredeyse çökertti" yorumunu yaptı. Daralma sürecinde İtalya'da yalnızca Milano perakende alanı piyasası gibi birkaç emlak sektörü ayakta kalabildi. Fakat İtalya'nın ekonomisi ile Euro Bölgesi'ndeki geleceğin dair konumu piyasadaki yatırımcı güvenini ciddi ölçüde zedeledi. 
 
ALMANYA FAKTÖRÜNE RAĞMEN EURO BÖLGESİ KÜÇÜLDÜ 
 
İspanya ve İtalya ekonomisinden kötü veri akışı sürerken, Euro Bölgesi'nde de resesyonun ayak sesleri duyulmaya devam ediyor. Almanya'nın beklentileri aşan büyüme verilerine rağmen Euro Bölgesi ve AB ekonomisi ilk çeyreğe göre, ikinci çeyrekte yüzde 0.2 daraldı. AB İstatistik Kurumu Eurostat'a göre, Euro Bölgesi ikinci çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 0.4 küçüldü. Aynı dönemde AB'nin küçülme oranı ise yüzde 0.2 oldu. Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.3 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 büyürken son 3 çeyrektir sıfır büyüme gerçekleştiren Fransa'nın geçen yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 0.3'te kaldı. 
 
İNGİLTERE YÜZDE 0.7 DARALDI 
 
İngiltere ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.7 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.8 daraldı. Aynı şekilde İtalya'nın küçülme oranları bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.7 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 oldu. İspanya da ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 0.4 ve 2011'in aynı dönemine göre yüzde 1 küçüldü. Borç krizinin pençesindeki ülkelerden Portekiz ikinci çeyrekte bir öncekine göre yüzde 1.2 ve yıllık bazda yüzde 3.3 daralma yaşadı. Eurostat, Yunanistan'ın ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 küçüldüğünü duyurdu. Kıbrıs Rum kesimi de ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 ve 2011'in aynı dönemine göre yüzde 2.4 küçülmekten kurtulamadı. 
 
YUNANİSTAN DENİZİ BİLE SATAR' ELEŞTİRİSİ 
Yunanistan, gelirleri artırmak amacıyla özelleştirmelere hız veriyor. Yunanistan'da liman ve marinaların özelleştirilmesi süreci başladı. Yunanistan Özelleştirme Komitesi, ülkedeki 23 küçük liman ve marinanın özelleştirilmesi için ihale açılmasına yeşil ışık yaktı. Özelleştirme kararına tepki gösteren Yunan Komünist Partisi, "Halk karşı çıkmazsa, hükümet denizi bile satar" dedi. 
 
Yunanistan Maliye Bakanlığı, limanların özelleştirilmesi için ihale açma yetkisinin Varlık Geliştirme Fonu'na verildiğini açıkladı. Özelleştirilecek varlıklar arasında Zakintos, Katakolo ve Argostoli limanlarının yanı sıra, Glifada marinası bulunuyor. Liman ve marinaların faaliyeti, yatırımcılar bulunana kadar her zamanki gibi devam edecek. Yunan Maliye Bakanlığı'nın özelleştirme kararı, Komünist Parti'nin büyük tepkisini çekti. Komünist Parti'den yapılan açıklamada, "Halk karşı çıkmazsa, hükümet ve Avrupa Birliği, sadece limanları değil, denizin kendisini de satar" ifadesi kullanıldı. 
 
Özelleştirme Komitesi, geçen hafta da kamuya ait posta şirketi Elta'nın satışına onay vermişti. Yunan Varlık Geliştirme Fonu, özelleştirmenin nasıl gerçekleştirileceğine karar verecek. Elta çalışanları, özelleştirmeye karşı çıkıyor. 
 
KRİZDEKİ İTALYANLAR FERRARİ'LERİNE VEDA EDİYOR 
 
İtalya caddelerinde 204 bin euroluk Ferrari 458 italia'yı görmek zaten çok kolay değildi ve bu ihtimal giderek azalıyor. Çünkü kemer sıkma önlemleri, İtalya'da Ferrari sahiplerini kamyon yükü ile 'hız otomobili' ihracatına teşvik ediyor. 
 
Lüks tüketim mallarına getirilen kısıtlamalar, bütçe kesintileri ile birleşip spor araba ve diğer keyfi harcamalara talebi düşürerek ekonomiyi durgunluğa sürüklüyor. Otomotiv endüstrisi grubu Unrae'nin verdiği bilgiye göre yılın İlk 5 ayında İtalya'nın ikinci el yüksek performanslı araç ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse üçe katlandı ve 4 bin 923 adetten 13 bin 633 adete yükseldi. Sektör uzmanları, bu trendin, krizin ne kadar derin olduğuna işaret ettiğini söylüyor. Ferrari ve Maserati'nin anavatanından yurtdışına yapılan satışlarda meydana gelen patlama, süper otomobillere talebin azaldığını gösteriyor. Başbakan Mario Monti'nin yüksek performanslı motorlu araçlara konan vergileri arttırmasının ardından çoğu lüks araç sahibi Ferrari, Maserati ve Lamborghini'lerini biran önce elden çıkartmaya çalışıyor. Ülkede süper lüks otomobil satışlarının bu yıl, 2008 yılına oranla yüzde 47 azalarak 1116 adetten 593 adette gerileyeceği tahmin ediliyor. 2016 yılından önce de satışların, kriz öncesi seviyeye dönmesi beklenmiyor. İtalya'da 4 çeyrektir ekonomide süregelen daralma ve son 13 yılın en yüksek işsizlik oranları, tüketici harcamalarını ve endüstriyel hasılayı düşürdü. Ekonomik gerileme ülkenin en büyük üreticisi Fiat'ı da harekete geçirdi ve şirket yatırımlarını geçici olarak dondurdu. Geçtiğimiz yıl Sicilya'da bir fabrikasına kilit vuran şirketin bir fabrika daha kapatabileceği konuşuluyor. 
 
Dünya

Yorum Yaz