maritbet girişmaritbet
İtalya depremle uyandı: 7 ölü!

İtalya depremle uyandı: 7 ölü!

6.0 büyüklüğündeki deprem, İtalya'nın kuzeyinde hissedildi. Depremde iki kişi kalp krizinden, yaşlı bir kadın panik nedeniyle öldü, bir seramik fabrikasındaki 4 işçi de enkaz altında hayatını kaybetti

 

6.0 büyüklüğündeki deprem, İtalya'nın kuzeyinde hissedildi. Depremde iki kişi kalp krizinden, yaşlı bir kadın panik nedeniyle öldü, bir seramik fabrikasındaki 4 işçi de enkaz altında hayatını kaybetti
 
İtalya'nın kuzeyindeki Emilia- Romagna bölgesinde dün yerel saatle 04.03'te 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkezi, Bologna kentinin 36 kilometre uzaklığındaki Finale Emilia bölgesi olarak açıklanan ve yerin 5.1 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre 7 kişi hayatını kaybetti. Bologna, Ferrara, Verona, Mantua, Milano ve Venedik de dahil kuzeyin büyük bölümünde hissedilen depremin ardından dün gece yarısına kadar 75 artçı sarsıntı kaydedildi. Depremde ölenlerden birinin kalp krizi geçiren 37 yaşında Alman bir kadın olduğu, diğerininse yine kalbine yenilen yüzlü yaşlarında bir kadın olduğu açıklandı.
 
Artçı sarsıntılar nedeniyle de 86 yaşındaki Anna Abeti de paniğe kapılarak hayatını kaybetti. Ölenlerden dördününse Emilia-Romagna'daki Sant'Agostino kasabasında bir seramik fabrikasında gece mesaisinde çalışan işçiler olduğu açıklandı. Binanın depremin şiddetiyle çöktüğü ve çalışanların enkazın altında yaşamını yitirdiği belirtildi.
 
Sabaha karşı meydana gelen ve İtalyanları uykularında yakalayan deprem, bölgedeki herkesi sokağa döktü. Yerel yetkililer en az 50 kişinin yaralandığını, onlarca kişinin sabah saatlerinde hastanelere koşturduğunu bildirdi. Sivil Savunma Genel Müdürü Franco Gabrielli, durumun kontrol altında olduğunu söyledi. Özellikle merkez üssü Finale Emilia'da panik içinde evlerinden dışarı fırlayan İtalyanlar geceyi sokakta geçirdi. Finale Emilia'daki 3 bin kadar depremzede, futbol stadyumuna kurulan çadırlara yerleştirildi. İtalyan televizyonları depremde yıkılan fabrikalar ve kilise kulelerinin görüntülerini yayınladı. Pek çok binanın çatısının yıkıldığı, kiliselerin kulelerinde çatlaklar oluştuğu ve bazı taş duvarların yıkıldığı görüldü. Bölgede bir kalenin kısmen yıkıldığı bildiriliyor. 
 
TARİHİ BİNALAR HASARLI 
 
İtalya için endüstriyel anlamda önem taşıyan ve kültürel mirası içine alan geniş bir bölgede gerçekleşen depremle ilgili Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İlk belirlemelere göre, kültürel mirasımız olan tarihi binalarda gözle görülür bir hasar söz konusu" denilerek, hasarın detaylı tespit çalışmalarının yapıldığını bildirdi. Depremin hissedildiği Ferrera kenti UNESCO'nun Kültürel Miras olarak ilan ettiği bölgeler arasında yer alıyor. 
 
TÜRKLERİN DURUMU İYİ
 
Türklerin İtalya'da yoğun olarak yaşadığı yerleşim birimlerinden Modena'da görevli Din İşleri Ataşesi Oğuz Yılmaz, Türk vatandaşlarının durumunun iyi olduğunu belirterek, "Sabah birkaç vatandaşımızla görüştük. Saat 04.00 civarında epey salladı. 1 dakikaya yakın sürdü. Depremde zarar görüp de bize ulaşan herhangi bir vatandaşımız yok" dedi. Depremin ardından birkaç ambulansın sesini duyduklarını belirten Yılmaz, "Vatandaşlar dışarıdaydı. Saat 05.00'te biz namazdaydık, o sırada bir artçı oldu. Aldığım bilgilere göre, Modena'da herhangi bir yıkılan bina yok" diye konuştu. Kentte yaşayan Türklerden Mustafa Altınışık da "Aldığımız bilgilere göre, şu an vatandaşlarımızda herhangi bir sıkıntı yok. Benim evim 4. katta olduğu için epey hissettik" dedi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar İtalya Kızılayı ile iletişime geçerek her tür yardıma hazır olduklarını bildirdi. 
 
AKDENİZ VE EGE 15 GÜNDÜR HAREKETLİ
 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi verilerine göre 3 Mayıs 2012 tarihinden itibaren Türkiye genelindeki 3.5 ve üzeri büyüklükteki depremler şöyle: 
 
 3 Mayıs : Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Derinliği 3.1 kilometre olan ve Kütahya genelinde hissedilen sarsıntı nedeniyle Hisarcık, Simav ve çevresindeki ilçelerde paniğe kapılan vatandaşlar, ev ve iş yerlerini terk ederek dışarı çıktı. Deprem nedeniyle savrularak tarlaya devrilen kamyonette bulunan üç kişi yaralandı. Bölgede saat 18.25'te 4.2, 18.28'de 3.6, 18.40'ta 3.5 ve 3.8, 19.07'de 3.7 ve 19.16'da 4.4 büyüklüklerinde artçı sarsıntılar kaydedildi. 
 
 4 Mayıs : Kütahya'nın Simav ilçesinde saat 00.45'te 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Kütahya il merkeziyle Simav'ın çevresindeki Emet, Hisarcık, Şaphane, Gediz ve Pazarlar ilçelerinde de hissedildi. Depremin ardından 15 saat içinde 122 artçı sarsıntı oldu. 
 
 8 Mayıs : Muğla Ula'da 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İl merkezinde de hissedilen depremde can veya mal kaybı olmadı. 
 
 9 Mayıs : Kütahya'nın Simav ilçesinde 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin can veya mal kaybına yol açmadı. 
 
 Akdeniz'de saat 13.48'de 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 
 
 10 Mayıs : 13.57'de Van Muradiye'ye bağlı Yumaklı beldesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 
 
 11 Mayıs : Akdeniz'de 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 
 
 17 Mayıs : Saat 12.42'de merkez üssü Akdeniz olan 4.2 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. 
 
 18 Mayıs : Balıkesir'de 04.47'de merkezi Kuşkaya olan 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 
 
 19 Mayıs : Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova beldesinde 15.21'de 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Gökova Körfezi olan 7.7 kilometre derinliğindeki deprem Bodrum, Ula, Akyaka ve Gökova'da da hissedilirken, bazı turistler kısa süreli panik yaşadı. 
 
Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay'ın Kisecik Mahallesi'nde depremzedeler için inşa edilen konutlar yükseliyor
  • 22.07.2024 15:25

Hatay'ın Kisecik Mahallesi'nde depremzedeler için inşa edilen konutlar yükseliyor

Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Kisecik Mahallesi'nde depremzedeler için inşa edi ...

Bakan Kurum: "Adıyaman'da 20 bin konutu inşallah yıl sonuna kadar teslim ederiz"
  • 12.07.2024 15:02

Bakan Kurum: "Adıyaman'da 20 bin konutu inşallah yıl sonuna kadar teslim ederiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bir dizi temaslarda b ...

THY'nin İtalya'nın Torino şehrine uçuşları başladı
  • 11.07.2024 16:33

THY'nin İtalya'nın Torino şehrine uçuşları başladı

Türk Hava Yolları (THY), İtalya'da dokuzuncu uçuş noktası olan Torino  ...

Adıyaman'da deprem konutları yükseliyor
  • 10.07.2024 17:05

Adıyaman'da deprem konutları yükseliyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Adıyaman'da kalı ...

Bakan Kurum: "Depremin mali faturası 104 milyar doları aştı"
  • 08.07.2024 09:35

Bakan Kurum: "Depremin mali faturası 104 milyar doları aştı"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkez ...

Depremzede esnaf prefabrik çarşılarla ayakta duruyor
  • 28.06.2024 11:55

Depremzede esnaf prefabrik çarşılarla ayakta duruyor

Depremlerden etkilenen Hatay'da iş yerlerini kaybeden esnaf, prefabrik  ...