maritbet girişmaritbet
Libya'da İtalyan  ve Koreliler kazandı

Libya'da İtalyan ve Koreliler kazandı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak, politik risk sigortasının çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak, politik risk sigortasının çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin riskli bölgelerde iş yaptığını belirten Sazak, “Politik risk sigortası yıllardır çözülemeyen bir sorun. Bölgede faaliyet gösteren bir çok Türk şirketi 6 aydır yaşanan olaylardan dolayı doğan zararı telafi edecek bir kaynağa sahip değildi. İtalyan ve Koreli şirketlerin avantajı politik risk sigortası kapsamında olmalarıydı. Eximbank bu konuyla ilgili atağa geçmeli. Eğer bu iş çözülürse, bölgede iş yapmak bir çok şirket için kabul edilebilir olur” diye konuştu.

Önceliklerini belirleyecekler

Türk şirketlerinin Libya'da yarım kalan işlerinin olduğunu belirten Sazak, şöyle konuştu: “Döndüğümüzde yarım kalan işlerimizi tamamen yok olmuş olarak da görebiliriz. Bununla ilgili zararımız sözleşme dahilinde telafi edilir. Libya likit kaynakları olan bir ülke. Gerekirse oradan da desteklenebilir. Yeni yönetim kim olursa olsun, bizim sözleşmelerimiz hala geçerli. Sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiyorum. Sadece, onlar için bazı öncelikler olacaktır. Yani devam eden bir AVM projemiz varsa, ‘bunu durduralım, yol yapalım' deme şansına sahipler. Böyle bir durumda sözleşmeye buna uygun yeni maddeler eklenir. Önceliklerini ulaşım, sağlık, güvenlik ve enerji işlerine vereceklerini tahmin ediyoruz.”

1 ay öncesine göre umutluyuz

Emin Sazak, Libya'da kısa vadede çok önemli şeyler beklemeseler de en azından 1 ay öncesine göre daha umutlu olduklarını belirterek, “Uluslararası camia, Ulusal Geçiş Konseyi'nin devleti temsil ettiğini kabul etmeye başladı. Dolayısıyla belki çok kısa sürede olmayabilir ama artık daha umutluyuz. Gerçi bu konuda çok da kehanette bulunmak istemiyorum ama 6 aydan önce de her şeyin düzelebileceğini söylemek biraz zor. Ancak Türk firmalarının oradaki işlerinin daha da artacağına inanıyorum” diye konuştu.

Türk şirketlerinin Libya'daki 1.4 milyar doları için bayram sonrası görüşülecek

KADDAFİ'nin devrilmesine kadar uzanan Libya'daki olaylar sırasında işleri askıda kalan Türk şirketlerinin alacakları için görüşmeler Ramazan Bayramı'ndan sonra başlayacak. Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla, Libya'da iş yapan kayıtlı 139 Türk şirketinin 370 proje çalışması yürüttüğünü belirterek, 1.4 milyar dolarlık yapılmış iş bedeli için bayramdan sonra görüşmelerin başlayacağını söyledi. Türk şirketlerinin son 4 yılda 1.4 milyar dolara düştüğünü anlatan Takla, “Şu anda Libya'da kayıtlı olan 139 Türk şirketinin 1.4 milyar dolarlık yapılmış iş bedeli bulunuyor. Ramazan Bayramından sonra Ulusal Geçiş Konseyi ile Türk şirketlerinin alacaklarıyla ilgili görüşeceğiz” diye konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz