Makedonya’da 40 bin euroluk gayrimenkul alana bir yıllık oturum izni!
Makedonya'da hükümet, yabancı yatırımı teşvik amacıyla, 40 bin euroluk gayrimenkul alan yabancılara bir yıllık oturum izni, 400 bin euro değerinde yatırım yapana da vatandaşlık vereceğini açıkladı
Makedonya'da hükümet, yabancı yatırımı teşvik amacıyla, 40 bin euroluk gayrimenkul alan yabancılara bir yıllık oturum izni, 400 bin euro değerinde yatırım yapana da vatandaşlık vereceğini açıkladı.
Avrupa'da yaşanan ekonomik krizden etkilenen Batı Balkan ülkeleri, yabancı yatırımı artırarak krizin etkilerini en aza indirmek için yeni uygulamaları hayata geçirmeye başladı.
Makedonya'da hükümet, yabancı yatırımı teşvik amacıyla, 40 bin euroluk gayrimenkul alan yabancılara bir yıllık oturum izni, 400 bin euro değerinde yatırım yapana ve en az 10 işçi istihdam edene vatandaşlık vereceğini ilan ederken, yatırım karşılığı vatandaşlık uygulamasına Arnavutluk da katıldı.
Bağımsızlığının 100. yıl dönümünü kutlayan ve son dönemde sıkça dile getirilen "Büyük Arnavutluk" ve "Arnavut vatandaşlığı" söylemleriyle bölge ülkelerinin tepkisini çeken Arnavutluk hükümeti ise yatırım karşılığı vatandaşlık bedelini 200 bin dolar olarak açıkladı.
Ekonomiyi canlandırmak için adımlar atan Makedonya hükümeti, yabancıların ülkede gayrimenkul almalarını teşvik için harekete geçti. Hükümetin açıkladığı teşvik kararlarına göre, Makedonya'da 40 bin euro değerinde gayrimenkul alan AB ve Orta Avrupa Serbest Ticaret Antlaşması (CEFTA) üyesi ülke vatandaşlarına bir yıllık oturma izni, hangi ülke vatandaşı olduğu önemli olmaksızın ticaret ve turizm alanları hariç 400 bin euroluk yatırım yapacak ve en az 10 kişi çalıştıracak yabancılara da vatandaşlık verilecek.
Makedonya hükümeti, yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerine yazı yazarak yatırım karşılığı vatandaşlık konusunun duyurulması ve tanıtılmasını istedi.
Avrupa'ya açılan kapı
AA muhabirinin konuya ilişkin görüşünü sorduğu Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Başkanı Eyüp Kahveci, hükümetin bu kararının ülkeye yatırım yapacak iş adamları için iyi bir fırsat olduğunu belirtti. Makedonya'nın Avrupa'ya açılan kapı olduğunu ifade eden Kahveci, bu haktan yararlananların Makedonya vatandaşı olarak AB ülkelerinde serbestçe dolaşma imkanı bulacaklarını söyledi.
Makedonya'nın bölgedeki mevcut serbest ticaret anlaşmaları sayesinde geniş bir pazara sahip olduğunu belirten Kahveci, uygun fiyata gayrimenkul satın alanların sahip olacakları bir yıllık oturma izniyle Ohri ya da Ustruga gibi turistik yerlerde sağlıklı bir yaşam imkanı elde edeceklerini kaydetti.
Makedonya'da inşaat sektöründe büyük yatırımları bulunan Cevahir Holding'in yönetim kurulu üyesi Eser Cevahir de Makedonya hükümetinin bu konudaki kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Cevahir, "Bu karar Makedonya'daki emlak sektörüne faklı bir boyut kazandıracak. Özellikle yönetici statüsünde gelen ve birkaç yıl Makedonya'da görev yapan kişilerin 4-5 yıl kalacağı göz önünde bulundurulursa daire ya da ev kiralama yerine emlak satın almaları çok daha cazip hale gelecek" dedi.
İnşaat sektörü karardan memnun
Hükümetin bu kararından inşaat sektöründe çalışanlar da oldukça memnun. Özellikle ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle emlak satışlarında durgunluk yaşanırken, kararın sektörü yeniden canladırması bekleniyor. Bankaların kredi vermedeki şartları zorlaştırması ve vatandaşların alım gücünün düşmesi son dönemde emlak sektörünü sıkıntıya sokmuştu.
AB üyelik sürecinde AB mevzuatına uyum çalışmalarını tamamlamaya yakın olan Makedonya'da, yatırımcılara devlet tarafından taahhüt edilen yardım ve teşvikler de kesintisiz bir şekilde uygulanıyor. Makedonya yasaları önünde yerli ve yabancı şirketler arasında hiçbir ayrım bulunmazken yabancı yatırımcılar ülkede yüzde 100 yabancı sermayeli şirket kurma hakkına sahip. Şirket kurma işlemlerinin tek bir kurum tarafından yürütüldüğü Makedonya'da, şirket kurmak için yerli ortak bulma şartı da aranmıyor.
Türkiye'nin önde gelen firmaları her geçen gün Makedonya'daki yatırımlarını arttırmaya devam ediyor. Aralarında Koç Holding, Cevahir Holding, Limak, TAV, Halkbank ve Novatek gibi firmaların bulunduğu Türk şirketlerin sayısı ülkede her geçen gün artıyor.
Arnavutluk'ta vatandaşlığın bedeli 200 bin dolar
Yabancı yatırımı teşvik amacıyla ülkeye yatırım yapacaklara vatandaşlık verme kararı alan bir diğer Batı Balkan ülkesi de Arnavutluk oldu.
Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Arnavutluk dışında yaşayan Arnavutlar'a, "Arnavutluk vatandaşlığı" verilmesine ilişkin karar aldıklarını açıkladı.
Gerekli şartları yerine getiren tüm Arnavutlar'ın bu haktan yararlanabileceğini belirten Berişa, yurt dışında yaşayan Arnavutlar'a vatandaşlık verilmesiyle ilgili kararın sadece seçimlere yönelik olmadığını söyledi. Berişa, "Bu birçok farklı ülkede uygulanan bir karar. Mesela, Arnavutluk'ta azınlık halinde bulunan Yunanlar'ın Yunanistan vatandaşlığı bulunuyor. Yurt dışında yaşayan Arnavutlar'a bu hak verilecek" dedi.
Başbakan Sali Berişa, Arnavutluk vatandaşlığı almak isteyen yabancı uyrukluların ülkeye en az 200 bin dolar değerinde yatırım yaparak bu hakka sahip olabileceklerini belirtti.
Dünya
Yorum Yaz