maritbet girişmaritbet
Mehdi Eker’den Türk müteahhitlere Tanzanya’ya yatırım çağrısı!

Mehdi Eker’den Türk müteahhitlere Tanzanya’ya yatırım çağrısı!

Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı için Tanzanya'da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım arazilerinin ancak dörtte birini kullanabilen bu ülkeye her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdi

 

Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı için Tanzanya'da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım arazilerinin ancak dörtte birini kullanabilen bu ülkeye her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Eker'in Tanzanya'nın Darüsselam şehrinde gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı'na katıldığı belirtildi.

Toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ve tarımsal işbirliği imkanlarının değerlendirildiği ifade edilirken, Türkiye'nin verimli ve geniş tarım arazileri bulunmasına rağmen yeterince değerlendiremeyen Tanzanya'ya destek olacağı vurgulandı.

İki ülkenin başta sulama yatırımları olmak üzere, tarım arazilerinin kayıt altına alınması ve haritalandırılması, coğrafi şartlara göre yapılabilecek tarımsal faaliyetler, bilinçli gübre ve tarımsal ilaç kullanımı, tarım arazilerinin işlenmesi, personel eğitimi konularında işbirliğine gideceği bildirildi.

Tanzanya Tarım, Gıda Güvenliği ve İşbirliği Bakanı Christopher Chiza ile bir araya gelen Bakan Eker'in Tanzanya'nın sahip olduğu tarım arazilerinin ancak dörtte birini kullanabildiğini belirterek, geriye kalan bölgelerin de değerlendirilebilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını söylediği kaydedildi.

Bürokratik kolaylıklar sağlaması durumunda Tanzanya'nın Türk özel sektörü için de bir cazibe merkezi haline geleceğini belirten Bakan Eker, Tanzanya'nın potansiyelini, eksikliklerini ve bunların çözüm yollarını çok iyi bildiklerini söyledi.

Türkiye ile Tanzanya arasında 2009 yılında tarımsal işbirliği anlaşması imzalandığını da hatırlatan Bakan Eker, Darüsselam'daki toplantıda bitkisel üretim ve hayvancılık başta olmak üzere, modern sulama sistemleri ile tarım alanında yapılması düşünülen diğer konuların masaya yatırıldığını aktardı.

Christopher Chiza ise ülkesindeki tarım arazilerinin dörtte üçünün kullanılamadığı bilgisini doğrulayarak, sulama ve tohum ıslahı konularında da sorunları olduğunu, Türkiye ile kapsamlı bir işbirliğine gitmek istediklerini söyledi.

-Türkiye-Tanzanya İşbirliği Anlaşması imzalandı

Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı imza programı için Tanzanya Sanayi, Ticaret ve Pazarlama Bakanı Abdallah Kigoda ile de bir araya gelen Bakan Eker, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyon dolardan 192 milyon dolara yükselmesine rağmen yeterli olmadığını belirterek, bu rakamı 2 yılda 500 milyon dolara çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Türkiye ile Tanzanya arasında tarıma dayalı sanayi, temizlik ve inşaat malzemeleri ile ayakkabı ve otomotiv yan sanayi alanlarında işbirliği yapılabileceğine işaret eden Bakan Eker, şunları kaydetti: "Türk müteahhitlik firmalarının başarıları ülke sınırlarını aşmıştır. Afrika'da 40 milyar doların üzerinde yatırım yapan Türk müteahhitlik sektörünün Tanzanya'da da yapacağı işler var. Ülkenizin yıllık 200 bin konut ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Türkiye, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 500 binden fazla konut yaparak teslim etti. TOKİ bunu yaparken özel sektörden yararlandı. Tanzanya'da da özel sektör marifetiyle benzer bir çalışma yapılabilir." Kigoda ise ülkesinin konut açığının kapatılması için Türkiye'nin desteğini önemsediklerini belirterek, özellikle orta ve düşük gelirli vatandaşlar için yapılacak evlere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Ankara 24 Saat

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mehdi Eker’den Türk müteahhitlere Tanzanya’ya yatırım çağrısı!
  • 28.11.2012 15:27

Mehdi Eker’den Türk müteahhitlere Tanzanya’ya yatırım çağrısı!

Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı için Tanzanya'da bulunan Gıda, Tarım ...