Öğretmenlere Japonya'da deprem eğitimi verilecek!
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ''Okul Tabanlı Afet Eğitim Projesi'' kapsamında öğretmenler, Japonya'da deprem eğitimi alacak
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, yaptığı açıklamada, MEB ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında 2010'da imzalanan mutabakat metniyle projenin hayata geçirildiğini hatırlattı.
Proje kapsamında Japonya'da uygulanan afet eğitiminin yerinde izlenmesi, afet eğitimi politikalarının karşılaştırılması için JICA'nın daveti üzerine MEB Müsteşarı Emin Zararsız başkanlığında Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk ve kendisinin de bulunduğu heyetin kasım ayı başında Japonya'ya gittiğini anlatan Balıbey, ziyaretle proje çalışmalarının sürdürülebilir kılınması ve yaygınlaştırılmasının amaçlandığını belirtti.
Özellikle büyük kayıpların verildiği Kobe depreminin ardından Japonya'da önemli çalışmaların yapıldığını ifade eden Balıbey, gönüllü öğretmenlerden oluşan Afet Eğitimi Öğretmen Grubu'nun oluşturulduğunu belirtti.
Balıbey, ziyaretleri sırasında bu gruba bağlı öğretmenlerin çalışmalarını, Japon afet ve afet eğitimi politikalarını, öğretmen eğitimini, sınıf uygulamasını yakından görme fırsatı bulduklarını dile getirdi.
Van depreminde, yardımların hızla organize edilmesi konusunda Türkiye'nin başarılı çalışmalar yaptığını vurgulayan Balıbey, tedbirler alınsa bile deprem sırasında beklenmedik olayların da meydana gelebileceğini kaydetti.
Deprem konusunda öğretmenlerin eğitiminin önemini vurgulayan Balıbey, sözlerini şöyle sürdürdü:''Öğretmenler liderdir. Okullardaki öğretmenlerimizin deprem bilincine ilişkin aldığı eğitim ve deneyimler öğrencilerimize, okul aile birliğine, öğrencilere, mahalleye yansıyacaktır. Dolayısıyla öğretmenlerin çok önemli olduğunu Japonya'da da gördük. Bakanlık olarak da genel müdürlük olarak da bu tedbirlerin tamamında öğretmenin bilinçlendirilmesini, eğitilmesini hedef alıyoruz. Protokol kapsamında özellikle deprem yaşayan illerin bulunduğu 10 ili seçtik, 80 okul içinden 260 formatör öğretmen eğitildi. Ocak ayında da 15 formatör öğretmenimizi Japonya'ya göndereceğiz. Bu öğretmenlerimiz, üniversitelerin öğretim üyeleri, AFAD uzmanlarının da aralarında bulunduğu jüri tarafından yarışmayla seçildi. Japonya'da alacakları 10 günlük eğitimin ardından öğrendiklerini buradaki formatör öğretmenlerle paylaşacaklar.''
Bakanlığın okulların güçlendirilmesinde de önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Balıbey, yeni yapılan okulların afet yönetimine uygun inşa edildiğine dikkati çekti. Bakanlığın öğretmenlere uzaktan hizmet içi eğitim verdiğini hatırlatan Balıbey, bu sene 450 bin öğretmenin eğitimden geçtiğini söyledi. Balıbey, özellikle yeni başlayan öğretmenlerin, afet esnasında yapılması gerekenler ve ilk yardım konusunda bilgilendirildiğini kaydetti.
Proje kapsamındaki çalışmalar
Okul Tabanlı Afet Eğitim Projesi, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da seçilen 80 ilköğretim okulunda pilot olarak uygulanıyor.
Bu kapsamda her okuldan bir yönetici, iki öğretmenle il milli eğitim müdürlüklerinden bir sivil savunma uzmanı, bir milli eğitim denetmeni olmak üzere 260 kişiye formatörlük eğitimi verildi.
Projeyle Türk ve Japon eğitim müfredatları ve ders kitapları karşılaştırmalı olarak incelendi. Yapılacak değişikliklere ve düzenlemelere ilişkin rapor hazırlandı. Bu rapor değerlendirilmek üzere temmuz ayında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na gönderildi.
Ayrıca eğitimlerde kullanılmak üzere Eğitici El Kitabı ve Okul Afet ve Acil Durum Yönetim Planı Hazırlama Kılavuzu oluşturuldu.
AA
Yorum Yaz