Polonya’dan Türkiye’ye HES, rüzgar ve güneş enerjisi projeleri için davet!
2016 yılında ticari ve diplomatik ilişkilerin 600'üncü yılını dolduracağı Polonya-Türkiye arasında yeni bir ticari yatırım ruhunun canlandırılması amaçlanıyor
2016 yılında ticari ve diplomatik ilişkilerin 600'üncü yılını dolduracağı Polonya-Türkiye arasında yeni bir ticari yatırım ruhunun canlandırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, Türk müteşebbisleri başta yenilenebilir enerji türleri olmak üzere, bioyakıt, altyapı, makine ekipman, tarım ve turizm sektörlerinde Polonya'da yatırıma davet ediliyor. Polonya'nın Ankara Büyükelçiliğinin 1. Ticaret Müsteşarı Witold Prandota Polonya Enformasyon ve Dış Yatırımlar Ajansının Polonya'nın güncel ekonomik durumu hakkında Türk kamuoyuna bilgi vermek amacıyla 16-22 Eylül 2012 tarihlerinde gazeteciler için düzenleyeceği study tour öncesi Yeni Şafak'a konuştu. Türkiye-Polonya arasındaki ticari ve diplomatik ilişkilerin 2016 yılında 600'üncü yılını dolduracak kadar eskilere dayandığını belirten Prandota, bu ilişkilerin her iki kesim için de her dönem önemli olduğunu söyledi.
TÜRK FİRMALARINI GÖRMEK İSTİYORUZ
Türkiye'nin güney illerinde Polonyalı Kopex firmasının tünel inşaatı gerçekleştirdiğini, Selena firmasının Türkiye'de inşaat kimyasalları üretimi gerçekleştirdiğini, Polpharma şirketinin Türkiye'de gerçekleştirdiği birleşme ile ilaç sektöründe üretim yaptığını kaydeden Müsteşar Prandota, kozmetik, değerli taşlar ve ziynet eşyaları konusunda ortak çalışan firmaların da bulunduğunu kaydetti.
5.2 milyar dolar ticaret hacmi var
Türkiye-Polonya arasındaki dış ticaret hacminin 2011 yılında 5.24 milyar doları bulduğunu, bunun 3 milyar 490 milyon dolarlık kısmının Polonya'nın Türkiye'ye, 1.75 milyar dolarlık kısmının da Türkiye'nin Polonya'ya ihracatını içerdiğini vurgulayan Prandota, "AB'de yaşanan krize rağmen bu yıl da söz konusu rakamlarda dış ticaret hacmine ulaşılması bekleniyor. Polonya, AB'ye üye ülkeler arasında krize rağmen GSYİH oranı yüzde 3 artış gösteren bir ülke. Krizin rahat atlatılmasında Türkiye'de de olduğu gibi küçük ve orta ölçekli firmaların olması etkili oldu" değerlendirmesi yaptı.
Yeşil enerji önemli
Polonya'daki yatırımların başında yeşil enerji alanını çok önemsediklerini dile getiren Prandota, bu alanla ilgili Kasım ayında bir heyet ile Ankara'da bir konferans düzenleyeceklerini hatırlattı. Henüz, atom enerji santralinin bulunmadığını, genellikle kömürden enerji üretiminin olduğunu dile getiren Prandota, "Polonya'daki yatırımlarda en büyük alan yeşil enerji alanı olacaktır. HES, rüzgar ve güneş enerjisi ile bioyakıt türü enerji alanlarında da yatırımları destekliyoruz. Biyoyakıt alanında genellikle zeytinin posası olarak bilinen prinanın Türkiye'deki yoğun zeytin üretimi nedeniyle alınmasının elverişli olacağını düşünüyoruz. Otomotiv sektörümüzde özellikle yedek parça imalatı var. BMW ve Mercedes için Almanya'ya yedek parça gönderiliyor. Türk yatırımcılarla bu alanda da işbirliği olabileceğini düşünüyoruz. Polonya'nın ihracattaki verilerine bakıldığında en başta makine ve ekipman sektörünün geldiği görülüyor" diye konuştu.
Yeni Şafak
Yorum Yaz