Rustam Minnikhanov: Türk müteahhitleri bizim inşaata bakış açımızı değiştirdi!
Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov, Türk müteahhitlerinin Tataristan'da inşaata bakış açısını değiştirdiğini belirtti
Cumhurbaşkanı Minnikhanov, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğinde, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen çalışma kahvaltısında Türk işadamlarıyla bir araya geldi.
Minnikhanov, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'ye her gelişinde mutlu olduğunu dile getirerek, "Tataristan sizin de memleketiniz. Tatarlar sizin kardeşiniz" dedi.
Türkiye ile Tataristan arasında kısa, orta ve uzun vadeli birçok ortak büyük proje bulunduğunu ve birkaç gün önce iyi bir gelişme sebebiyle Bursa'da bulunduklarını anımsatan Minnihanov, Tataristan'da da aynı şekilde Türk misafirleri ağırlayacaklarını ve otomobil yan sanayi konusunda önemli projeler gerçekleştireceklerini kaydetti. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi bir düzeyde olduğunu dile getiren Minnikhanov, "Türkiye gerçekten Tataristan'ın en büyük ve en önemli ortağıdır. Sadece Serbest Ekonomik Bölge'de 4 proje yapılmıştır. Eylül ayında ise 2 tane ortak ürünümüz olan fabrika üretime geçecektir. Şu anda 380 tane Türk ve Tatar ortak şirketimiz var. Bence bu sayıyı 1.380'e bile yükseltebiliriz ve daha da ileri gidebiliriz" diye konuştu. Türk işadamlarının Tataristan'a ilgisinde Tataristan tarafından verilen desteklerin önemine değinen Minnikhanov, Alabuga'daki Serbest Ekonomik Bölge'deki teknoparkta ve kurdukları İnnopolis isimli bölgede İT endüstri ürünleri ve yeni teknoloji üreteceklerini, bu konuda çok iyi işbirlikleri olabileceğini ifade etti.
Türkiye ile işbirliğine inşaat sektörüyle başladıklarını söyleyen Minnikhanov, "Türk müteahhitleri bizim inşaata olan bakış açımızı değiştirdi. Bunu söylemeden edemeyeceğim. Onlar başlattılar bu işbirliğini ve şu anda da o inşaat projelerimiz devam ediyor. Birkaç gün sonra Kazan Havalimanı Terminalini açıyoruz. Daha sonra şu andaki mevcut bir havalimanının da modernizasyon çalışmaları projesi var. Onu da gerçekleştirecekler. Bunun dışında Efes Pilsen, Tataristan'da en büyük vergi mükellefidir" ifadelerini kullandı.
"Türkiye, Tataristan'ın en büyük yabancı yatırımcısı"
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Karacan da, Tataristan Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin Türk ve Tatar işadamları için daha fazla ticari yatırım konusunda büyük teşvik olacağını söyledi. Türkiye'nin güçlü tarihi ve sosyal bağları bulunan Tataristan'ın ve Kazan'ın, Türk medeniyetinin en eski ve köklü merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Karacan, "Birbirimizden ayrı kaldığımız dönemin sona ermesiyle Türkiye ve Tataristan arasında yeniden güçlü ekonomik siyasi ve sosyal bağlar tesis ettik. 2008 yılında ikili ticaretimiz 3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bunu izleyen yıllarda bu rakam düştü. Fakat bizim Türkiye olarak ikili ticaretimizi 5 milyar dolara çıkarma arzumuz hiç bitmedi" şeklinde konuştu.
Tataristan'ın yeniden inşasına Türk müteahhit firmalarının önemli katkılar sağladığını belirten Karacan, Tataristan'da 300 civarında Türk şirketin faaliyet gösterdiğini ve Türkiye'nin hala Tataristan'ın en büyük yabancı yatırımcısı olduğunu kaydetti. Gerek Rusya Federasyonu gerekse Tataristan'la ikili ticareti dengeli bir şekilde artırmanın gelecek dönemde en öncelikli stratejileri olduğuna dikkati çeken Karacan, önemli ölçüde enerji kaynağı ithal etmek zorunda olan Türkiye'nin Rusya ve Tataristan ile ticaretinde verdiği dış ticaret açığının da böylelikle makul bir dengeye oturacağını com ifade etti. İki ülkenin, 2008 yılında 3 milyar dolar seviyesine çıkan dış ticaretinin 2011 yılında 1 milyar dolar seviyesinin altına indiğini hatırlatan Karacan, Türk özel sektörü olarak Tataristan ile ikili ticareti küresel kriz öncesi duruma çıkarmak, özellikle tekstil alanında yeni işbirlikleri kurmak istediklerini vurguladı. Karacan, "Bugüne kadar Rusya'da 375 milyar dolarlık proje tamamlayan ve Rusya piyasasında büyük saygı gören Türk müteahhit şirketleri Tataristan'da Kazan şehrinin 1000. kuruluş yıl dönümü ve 2013 Yaz Oyunları için birçok projeyi hayata geçirdi. Dünyanın 3. büyük müteahhitlik gücü olan Türk firmalarına Tataristan'da 2015 Dünya Su Sporları Şampiyonası ve 2018 Dünya Futbol Şampiyonası için yapılacak projelerde öncelik verilmesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.
Rusya Federasyonu'nda en çok tarımsal üretim yapılan 3. bölge konumundaki Tataristan'da ortak tarımsal üretim yapmakta yarar gördüklerini aktaran Karacan, Türk iş dünyasının Avrasya bölgesine kolay erişiminde en önemli stratejik unsur olan Türk Hava Yolları'nın Kazan-İstanbul ve Kazan-Antalya seferleri sayesinde turizm hareketlerinin her geçen gün canlandığını da sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarını ardından, hali hazırda Tataristan'da faaliyet gösteren ve gelecekte ülkede iş yapmayı düşünen Türk firma temsilcileri, kendi firmaları hakkında bilgi ve önerilerini Tataristan Cumhurbaşkanıyla paylaştı. Bu arada toplantıda, Tataristan Cumhurbaşkanı Danışmanı Radik Gimatdinov, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şamil Agaev, DEİK Türk-Rus İş Konseyi Başkan Vekili Cihan Candemir, DEİK Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin ile bölgede iş yapan ve yapmak isteyen Türk işadamları hazır bulundu.
Ankara 24 Saat
Yorum Yaz