Rusya’nın Kızıl Meydan’ı yeşil oluyor!
Rusya'da enerji verimliliği yasasının kabul edilmesinden sonra, inşaat sektörüne LEED ve BREEAM denkliğinde ulusal yeşil bina standardının getirilmesi, sektörde sürdürülebilirlik trendinin öne çıkmaya başladığını gösteriyor.
Dünya genelinde sıfır enerji harcayan binalar pazarının 2025 yılına kadar 1.3 trilyona ulaşması bekleniyor. Bu alanda batı Avrupa ve ABD çok önemli tasarımlara imza atarken, Rusya'nın sürdürülebilir inşaat sektörü yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor.
Rusya'da enerji verimliliği yasasının kabul edilmesinden sonra, inşaat sektörüne LEED ve BREEAM denkliğinde ulusal yeşil bina standardının getirilmesi, sektörde sürdürülebilirlik trendinin öne çıkmaya başladığını gösteriyor. Dünya Gazetesi'nden Didem Eryar Ünlü'nün haberine göre; enerji verimli binalara yönelik ödüllerin sayısı her geçen gün artış kaydediyor. Enerji fiyatlarının artması ile birlikte, binaların enerji verimliliklerinin iyileştirilmesine yönelik finansal yaptırımları yenileniyor. Rusya hükümetinin hedefi, enerji ve gaz fiyatlarının hem yerel hem de uluslararası tüketiciler için eşit düzeye getirilmesi.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA ÖN PLANA ÇIKIYOR
Rusya'daki sürdürülebilir inşaat sektöründe özellikle İsveç ve Finlandiya'dan şirketler ön plana çıkıyor. Siemens'in Rusya merkez binasındaki LEED uygulmasını yapan İngiliz şirket Turner&Townsend'in Sürdürülebilirlik Danışmanı Andreas Roesler, Greenbusiness web sitesine yaptığı açıklamada, LEED ve BREEAM sertifikalarının, Rusya'daki ofisler için yeni temel standartlar olacağını ifade etti.
"2005 yılında Rusya'da ilk çalışmaya başladığımızda, müşterilerimizin gündeminde sürdürülebilirlik kavramı yoktu" diyen Roesler, "Bugün inşaat şirketlerinin ve son kullanıcıların büyük bir bölümü sürdürülebilir çözümler talep ediyorlar ve bunları tasarım ve inşaat sürecine dahil ediyorlar" yorumunda bulundu.
'SANAT ESERİ' SİLİKON VADİSİ
Rusya, sadece yeşilin yeni adresi olmaya hazırlanmıyor, aynı anda kendi Silikon Vadisi'ni de kurmayı amaçlıyor
Moskova'nın hemen dışına kurulması planlanan ve Silikon Vadisi'ni model alan bölgeye içlerinde Nokia, IBM, Microsoft, Cisco, Sistema ve Intel'in de bulunduğu 19 küresel teknoloji devi destek veriyor. Skolkovo adını taşıyan bölgenin, Ar-Ge merkezlerinin yer alacağı bir inovasyon merkezine dönüşütülmesi hedefleniyor. 500 hektarlık alana yayılacak olan girişim, Rusya hükümeti tarafından yoğun bir şekilde destekleniyor.
Teknoloji ve bilim açısından bir tür 'sanat eseri' olması planlanan bölgede, bilgi teknolojileri, biyotıp, enerji, nükleer ve uzay teknolojisine yönelik beş ayrı merkezin yanı sıra, bir üniversite, bir iş merkezi ve 26 bin kişilik kasaba yer alacak. 350 şirketin yer almak istediğini açıkladığı projenin 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor.
ntvmsnbc
Yorum Yaz