maritbet girişmaritbet
Sahra Çölü’nde inşaat nasıl yapılır?

Sahra Çölü’nde inşaat nasıl yapılır?

Almanya'nın Stuttgart kentindeki Fraunhofer Üretim, Mühendislik ve Otomasyon Enstitüsü, Sahra Çölü'nde yaklaşık altı kilometrekarelik bir güneş çiftliği inşa edecek robotu tasarlıyor.

Almanya'nın Stuttgart kentindeki Fraunhofer Üretim, Mühendislik ve Otomasyon Enstitüsü, Sahra Çölü'nde yaklaşık altı kilometrekarelik bir güneş çiftliği inşa edecek robotu tasarlıyor. 100 ton ağırlığındaki bu Endüstriyel Paralel Kinematik aygıtı (kısa adıyla IPAnema) tıpkı Amerikan Ulusal Futbol Ligi'nde sahaların üstünde asılı duran Skycam'e benziyor. Güneş yansıtıcılarını tutmak için çeneleri bulunan bir kutu şeklinde tasarlanmış uç elemanı, hareketli dört kule arasındaki 600 metrelik polietilen kabloda asılı duruyor. IPAnema, 2015'te hizmete girecek.

UÇ ELEMANI
Yük kavrama ve kaldırma için tasarlanmış, çelik ve alüminyumdan oluşan uç elemanı, her biri 12 metre uzunluğa ve 7 ton ağırlığa sahip binlerce güneş reflektörünü dikkatlice tutup kaldırabiliyor. Ardından da dört destek kulesi arasındaki yaklaşık 2,5 kilometre karelik alanda herhangi bir yere bırakabiliyor. 

WİNÇLER 
IPAnema'nın motorlu vinçleri, asılı duran uç elemanını yönlendiren sekiz kabloyu kontrol edebiliyor. Vinçler uç elemanını üç eksende neredeyse saatte 5 kilometre hızla oynatabiliyor ve her bir kablo yaklaşık 4,5 ton kaldırabiliyor. 

KUVVET ALGILAYICILAR 
Her bir kablonun bitiminde, bir ucu vince diğeriyse havada asılı duran uç elemanına bağlı olan güç algılayıcıları var. Algılayıcılar vinç motorlarını iki milisaniye duyarlılıkla senkronıze edebiliyor ve uç elemanının havadaki hareketini milimetre hassaslığında belirleyebiliyo
r. 

DESTEK KULELERİ 
Robotun her biri 11 metre yükseklikte dört adet modüler çelik kuleden oluşan çatısı, otomatik tabanlar üzerinde hareket ediyor. Bu dört kule sürekli gerilim oluşturarak yükün sallanmasını önlüyor ve şiddetli çöl rüzgarında sabit durmasını sağlıyor. 

Popüler Science

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sahra Çölü’nde inşaat nasıl yapılır?
  • 27.04.2012 11:28

Sahra Çölü’nde inşaat nasıl yapılır?

Almanya'nın Stuttgart kentindeki Fraunhofer Üretim, Mühendislik ve Otomasyon Ens ...