Sleepbox ile havalimanlarında 15 dolara uyku keyfi!
24 saat hizmette olan terminal sayısıyla birlikte dinlenme mekânlarına olan ihtiyaç da artıyor
Havayolunu kullananların sayısı 6 milyara ulaşırken, artan hava trafiği nedeniyle 24 saat hizmette olan terminal sayısıyla birlikte dinlenme mekânlarına olan ihtiyaç da artıyor. Havalimanı bölgesinde yer alan otellere, 90'ların sonlarına doğru terminallerin içinde saatlik hizmet veren oteller eklendi. Havayoluyla seyahati kolaylaştırmanın en son hali ise “uyku kabinleri”. Çeşitli sebepler meydana gelen rötarlara, transit yolcuların terminallerde uzun bekleme süreleri de eklenince, yolcular için havalimanında geçen zaman işkenceye dönüşebiliyor. Böyle durumlarda first ya da business class uçuyorsanız, özel yolcu salonunda (lounge) dinlenebilir ya da havalimanının içindeki otelde konaklayabilirsiniz. Fakat kısıtlı bütçenizle, ekonomi sınıfında yolculuk etmek zorundaysanız, dinlenecek mekân konusunda sıkıntınız var demektir.
SELF SERVİS YOTEL
Havalimanı işletmecileri de yeni gelişmelerden hareketle, yorgun ve uykusuz yolcuları düşünerek terminallerin içinde ekonomik ve rahat uyku kabinleri oluşturmaya başladı. Londra, Amsterdam, Moskova ile ABD ve Çin'deki bazı havalimanlarındaki bu uyku kabinleri giderek yaygınlaşıyor. Terminallerde uyku kabinlerini hayata geçiren Minute Suites adlı şirket, ilk uygulamasını 2009'da yılda 90 milyondan fazla yolcuya hizmet veren, dünyanın en yoğun havalimanı Atlanta HartsfieldJackson'da açtı. İkinci noktası ise Mart 2011'de Philadelphia Uluslararası Havalimanı oldu. Yakında biri Dallas olmak üzere iki yeni havalimanında daha bu mini otellerden açılacak. Minute Suites'in her biri 5 metrekare olan odalarında yatak ve 82 ekran HD TV bulunuyor. Odalarda bulunan mini masa, telefon ve ofis sandalyesiyle iş seyahatinde olanlar da unutulmamış. Ancak Dallas'ta açılacak otelde özel duş üniteleri de yer alacak. Saati 30 dolar olan odalarda her ilave 15 dakika için 7.5 dolar ödeniyor. Şirketin Atlanta'daki oteli, 18 Kasım 2009'dan bu yana 10 bin kişi tarafından kullanıldı.
Atlanta'nın üç katı olan Philadelphia'daki otelin 13 odası ve iki çalışma alanı var. Japonların kapsül otelinden esinlenen İngiltere merkezli Yotel, Heathrow Terminal 4'te ve Gatwick Havalimanı'nda hizmet veriyor. Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda da bulunan bölmelerin yaygınlaştırılması için çalışan şirket, New York John F. Kennedy Havalimanı'nda bir otel kurmak istiyor. Yotel tarafından geliştirilen otelin odalarında tamamen self servis mantığı var. Odanızı internetten ayırtıp otele giriş çıkışları bilgisayardan yapabiliyorsunuz. 7 metrekarelik standart kabinler, tek kişilik yatak, LCD televizyon, ufak bir çalışma alanı ve duşu olan küçük bir banyodan ibaret. Daha büyük olan premium odalarda çift kişilik yatak var. En az 4 saatliğine tutulan standart oda 45, premium oda ise 60 dolardan başlıyor.
RUS TASARIMI SLEEPBOX
Havalimanındaki kabin otel konseptine Ruslar da dahil oldu. Arch Group tarafından tasarlanan Sleepbox (uyku kutusu) Moskova Sheremetyevo Uluslararası Havalimanı'nda kullanılıyor. 4 metrekarelik kutular havalimanının içinde istenilen her yere kurulabiliyor veya yeri kolayca değiştirilebiliyor. Bir veya ranza şeklinde iki yataklı versiyonları bulunan uyku kutusunda; çarşaflar otomatik olarak değişiyor. Havalandırma sistemi, alarm, LCD TV, okuma lambası, kablosuz internet ve priz gibi detayların unutulmadığı kutuda yolcuların valizi koyabileceği bir bölüm de yer alıyor. Saati 15 dolardan başlayan kutunun gecelik ücreti 50 dolar civarında. Yakın bir zamanda Türk Hava Yolları ile uçanlar da Atatürk Havalimanı'nda bu kabinlere rastlayabilir.
ÇİN İŞİ UYKU KUTUSU
* Çinlilerin de Sleepbox'a benzeyen bir tasarımı var. Xi'an Xianyang Havalimanı'nda 20 adet kutu otel bulunuyor. Terminal 3 ve Terminal 2'de yer alan kabinler dünyanın en kalabalık ülkesinde de büyük ilgi görüyor.
* ABD'li bir şirket Unique Retreat adıyla San Francisco Uluslararası Havalimanı'nda küçük otel açmak için anlaşma yaptı.
* Kanadalı bir şirket de gelecek yıl Edo Traveler Suites adıyla hayata geçirmeyi planladığı küçük otel konsepti üzerinde çalışıyor.
* Havalimanlarındaki uyku kabinlerinin ilham kaynağı Japonya Osaka'da 1979'da dünyanın en küçük oteli unvanıyla faaliyete geçen Kapsül Otel. 4 metrekarelik Sleepbox'a iki yatak konulabiliyor.
Güntay Şimşek/Habertürk
Yorum Yaz