'TÜRKLER STADLARIMIZI YAPSIN'
2014 Dünya Kupası ve 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın Brezilya'da yapılacağını hatırlatan Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, 'Türk işadamları için özellikle inşaat ve turizm alanlarında önemli fırsat olacaktır' dedi.
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Brezilya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilere ve kapasiteye baktıklarında, ekonomik krizin iki ülke için bir fırsat doğurduğunu belirterek, 'Mevcut olan bu ilişkilerimizi daha da artırarak, ekonomik krizlerden daha az etkilenmenin yollarını bulabiliriz'' dedi.
Rousseff, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Brezilya Dışişleri Bakanlığı ve Ankara Büyükelçiliği'yle birlikte Ankara Hilton Otel'de düzenlediği Brezilya İş Forumu'nda yaptığı konuşmasına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.
"KRİZ BİZİM İÇİN BİR FIRSAT"
Brezilya ve Türkiye'nin, G-20'de ekonomik politikaların gözden geçirilmesini sağlayabilecek iki güçlü ülke konumunda olduğunu söyleyen Rousseff sözlerine şöyle devam etti: 'Brezilya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilere ve kapasitelerimize baktığımızda ekonomik kriz, bizim için bir fırsat doğurmakta. Mevcut olan bu ilişkilerimizi daha da artırarak, ekonomik krizlerden daha az etkilenmenin yollarını bulabiliriz. İki ülkenin sanayi ürünleri birbirini tamamlıyor.'
Rousseff, Brezilya'nın Türkiye ile her türlü işbirliğine hazır olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Türkiye ile Brezilya arasındaki bir benzerlik de futbol sevgisi. Her iki ülkede de görüyorum ki futbol, çok seviliyor. 2014 yılındaki Dünya Kupası ve 2016 yılındaki Yaz Olimpiyat Oyunları'nın, Brezilya'da olması, Türk işadamları için özellikle inşaat ve turizm alanlarında önemli fırsat olacaktır. Türkleri hem Dünya Kupası'nda hem de Olimpiyatlar'da stadyumlarımıza bekliyoruz. Bunun dışında, enerji alanında da önemli iş birliklerine imza atabiliriz. Brezilya'nın biyodizel konusundaki tecrübesinin, Türkiye'ye katkısı olabileceğini düşünüyorum.'
"VAKİT KAYBETMEDEN BREZİLYA'YA GİDİN"
TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Brezilya ve Türkiye'nin son 10 yılda dünyanın yükselen ekonomileri arasında yer aldığını belirterek, bu iki ülkenin, büyüyen ekonomileriyle küresel iş ve finans dünyasının ilgi odağı olmayı başardığını bildirdi. Meral şöyle konuştu: '2010 Mart ayında Brezilya'ya yönelik ilk ziyaretimizi gerçekleştirdik. Daha sonra da yaptığımız ziyaretlerde Brezilya'nın ne kadar güzel bir ülke olduğunu, sosyal ve ekonomik hayatındaki dinamizmi, insanlarının sıcak kanlılıklarının ve içten misafirperverliklerini gözlerimizle görme imkanımız oldu. Salonda bulunan işadamlarımıza bir çağrıda bulunup vakit kaybetmeden fırsatlarla dolu bu güzel ülkeye gitmelerini öneriyorum.''
"BAKAN ÇAĞLAYAN :BREZİLYA'YA GEÇ KALMAYIN"
Türk işadamlarına çağrıda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ”Amerika piyasasında yer almak istiyorsanız en doğru adres Brezilya'dır. Oraya gitmek için acele edin, geç kalmayın'' dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Brezilya Dışişleri Bakanlığı ve Ankara Büyükelçiliği'yle birlikte Ankara Hilton Otel'de düzenlediği Brezilya İş Forumu'nda konuşma yaptı.
Kasım ayında iş adamlarından oluşan bir heyetle Brezilya'ya gideceğini aktaran Çağlayan, şunları kaydetti:
“İki ülke arasında o kadar çok benzerlikler var ki, bunları değerlendirmek istiyoruz. Bir benzerlik de şudur; tüm dünyanın krizlerle boğuştuğu, birçok ülkenin adeta iflas masasında olduğu bir ortamda Türkiye ve Brezilya, krizlere meydan okuyarak büyümeye devam etmiştir. İki ülkeye ilişkin rakamlara baktığımızda, 270 milyonluk bir nüfus, 3 trilyon dolara yakın milli geliri olan iki ülkeden bahsediyoruz. İki ülkenin toplam dış ticaret hacmi, 685 milyar dolar.
Böyle bir ticaret hacminde bugüne kadar yakaladığımız en üst seviye maalesef 1,9 milyar dolar seviyelerinde, ancak gerek Latin Amerika'da gerekse Brezilya'da yaptığımız çalışmalar yavaş yavaş meyvesini vermeye başladı. Geçen yıl yaptığımız dış ticareti bu yılın ilk 8 ayında gerçekleştirdik. Türkiye'den Brezilya'ya toplam ticaret bu gidişle tarihi rekorunu kıracak ve 2,5-3 milyar dolar seviyelerini yakalayacak. Ancak, şunu da ifade etmek isterim; iki ülkenin kapasitesine bakıldığında aramızdaki ticaret hacmi son derece yetersizdir. Aramızda olması gereken ticaret hacminin en az 20,30,50 milyar dolarlarla ifade edilmesi lazım.''
'ACELE EDİN, GEÇ KALMAYIN'
Türkiye ve Brezilya sanayilerinin, birbirlerine rakip olan değil, birbirlerini tamamlayan sanayiler olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Türk ve Brezilyalı iş adamlarının, iş kollarını iyi seçmeleri halinde üçüncü ülkelerde dahi birlikte çok önemli yatırımlara imza atabileceklerini söyledi.
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'e hitaben, ''Zatıalinize bir çağrıda bulunmak istiyorum'' diyen Çağlayan, şöyle devam etti:
''Gelin ortak olalım ve Türkiye'yi Avrupa'nın, dünyanın üssü haline getirelim. Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin bulunduğu bir coğrafyada ve dünya ekonomisinin üçte biri bu 56 ülkede dönüyor. Biz diyoruz ki, Brezilyalı firmalar, Türkiye'ye geldiği zaman Brezilya, Asya'ya sınır olacaktır. Aynı şekilde Türk iş adamları da Amerika kıtasına açılmak için Brezilya'yı önemsemeli. Türk iş adamlarına buradan sesleniyorum, Amerika piyasasında yer almak istiyorsanız, bunun en doğru adresi Brezilya'dır. Oraya gitmek için de acele edin, geç kalmayın.”
AA
Yorum Yaz