Yunanistan krizden kurtulabilmek için kamu binalarını satışa çıkardı!
İflastan kurtulma mücadelesi veren Yunanistan’da Antonis Samaras hükümeti bütçe açıklarını kapatmak amacıyla, 2013 içinde yapılacak acil 10 büyük özelleştirme kararı aldı
İflastan kurtulma mücadelesi veren Yunanistan'da Antonis Samaras hükümeti bütçe açıklarını kapatmak amacıyla, 2013 içinde yapılacak acil 10 büyük özelleştirme kararı aldı. Bu özelleştirmeler için yıl sonuna kadar bürokratik veya yapısal tüm yasal engellerin kaldırılması çalışmalarına odaklanılacak.
Atina yönetimi, bu kararıyla borcunu ödemeye yardımcı olan IMF, Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası'nın oluşturduğu ve sıkı pazarlıklar yaptığı Troyka heyetine de “ev ödevimizi yapmaya kararlıyız” mesajı göndermeyi amaçlıyor. Yunanistan'ın satarak devlet kasasına nakit girişi sağlamayı planladığı büyük 10 hedef şöyle:
* Yunan Milli Piyango Teşkilatı: Özelleştirme ihalesi şu an ilk aşamasında ve ilgi gösteren 3 ayrı yatırımcı grubu var.
* Uluslararası Radyo-TV Merkezi (IBC): 2004 Atina Olimpiyatlarında uluslararası medyanın konuşlandığı, Olimpiyat stadının yakınındaki bina. İhale ileri düzeyde, 3 ayrı teklif verildi.
* Doğalgaz Dağıtım Şirketi (DEPA): İhale ilk aşamasında, 14 yatırımcı ilgili.
* Eski Atina havaalanı (Ellinikon): İhalenin ilk aşamasında 4 ayrı grup ilgilendi. Dev turistik yatırım söz konusu ve geçtiğimiz dönem Katar'ın sıcak baktığı yazıldı.
* Korfu adasında Kassiopi bölgesindeki arazi: İhale henüz açıldı.
At yarışı da listede...
* Rodos adasında Afandou bölgesindeki arazi: Bu arazide terkedilmiş durumda bir golf sahası bulunuyor. Açılan ihalenin ilk aşamasında 7 yatırımcı ilgi göstermiş durumda.
* Yunan Petrolleri Şirketi (EL.PE): Yunan devletine ait hisselerin yüzde 35.5'i satılmak üzere, özelleştirmeyi gerçekleştirecek kuruma devredildi.
* Spor-Toto (OPAP): Yunan devletine ait hisselerin yüzde 29'u satılmak üzere, özelleştirmeyi gerçekleştriecek kuruma devredildi.
* At yarışları (ODIE): Yunan devletine ait hisselerin yüzde 98.5'i satılmak üzere, özelleştirmeyi gerçekleştirecek kuruma devredildi.
* Kamuya ait 28 büyük binanın satışı ve bir kısmının devletçe kiralanması: Binalar arasında Atina'daki Yunan Emniyet Müdürlüğü ve Polis Genel Müdürlüğü binası, adalet, sağlık ve kültür bakanlıkları merkez binaları bulunuyor.
ATEBANK' APAR TOPAR SATILDI
Yunanistan'da iktidardaki koalisyon hükümeti ortakları bu jet özelleştirmelerde anlaşırken, havaalanları ve limanların geleceği konusunda henüz mutabakata varılmadı. Ekonomi Bakanlığı'nın henüz onaylanmayan planlaması, taşradaki 37 havaalanının işletmesini özel şirketlere vermeyi öngörüyor. Aynı paralelde, çoğunluğu adalarda irili ufaklı çok sayıda limanın da özel yatırımcılara verilmesi planlanıyor.
Bu arada, geçtiğimiz günlerde ani olarak Yunanistan'ın 'ziraat bankası' sayılan ATE Bank'ın, özel Pireus Bank'a devredildiği açıklandı. Yunan Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopoulos muhalefetten gelen “Kamu serveti bedavaya satılıyor” şeklindeki sert eleştirilere cevaben “Eğer ATE devredilmeseydi, kapanacaktı. Avrupa Merkez Bankası ATE'nin geleceğini garanti etmiyordu. 5 bin çalışanı işsizlikten kurtardık” dedi. Ancak Atina'da yaşanan çalkantıyı yatıştıramadı. ATE'nin devredilmesinin açıklanmasından hemen sonra banka çalışanları 1 haftadır grev yapıyor. Bu yüzden ATE'nin 400'ü aşkın şubesi kapalı.
Taki Berberakis/Milliyet
Yorum Yaz